Budi dio naše mreže

Ključna riječ: blagoslov-obitelji

HALO, VELEČASNI Zašto sanjamo pokojne?

Zašto sanjam pokojnog supruga i kako se mogu toga osloboditi? Hoće li nam župnik blagosloviti stan iako ne dolazimo redovito na misu? Moli li se Vjerovanje u svakoj misi? Na ova i druga pitanja u petak, 17. prosinca u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" odgovarao je vlč. Antun Sente st., župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela.

VIDEO Plaća li se blagoslov obitelji?

U božićno vrijeme u mnogim je župama tradicija blagoslov obitelji. Treba li se taj blagoslov plaćati, pitali su slušatelji u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" Odgovor zna vlč. Robert Šreter.

RODITELJI Kako blagoslivljati svoju djecu?

Isusu su, kako svjedoči Evanđelje, donosili djecu da ih blagoslovi i na njih položi ruke. Kršćanski roditelji živo žele da se takav blagoslov podijeli i njihovoj djeci. Štoviše, u predajama pojedinih naroda veliku čast uživa blagoslov koji sami roditelji podjeljuju svojoj djeci. To se može učiniti u posebnim životnim prilikama djece ili također kad se obitelj skupi na zajedničku molitvu ili razmatranje Svetog pisma.

Kako roditelji mogu blagoslivljati svoju djecu?

"Život je takav da gotovo svakodnevno ogorčujemo svoju djecu. U Svetom pismu Gospodin nam je dao zapovijed preko svetog Pavla: 'Očevi ne ogorčujte svoju djecu!' A kad to činimo, udaljavamo se od onog blagoslova kojeg Bog želi preko nas izliti na našu obitelj, na našu djecu", poručuje Stjepan Arnuš, voditelj katoličke evangelizacijske skupine "Duhovni kutak".

Fra Vedran Kos: Bez vjere u snagu blagoslova nema ni njegova učinka

S nedjeljom Bogojavljanja, odnosno blagdana Sveta tri kralja, u većini župa završava blagoslov obitelji i njihovih domova. Osvrnut ću se s nekoliko riječi na blagoslov u župi sv. Roka u Virovitici gdje obavljam službu župnoga vikara kao svoju prvu službu u svećeništvu. Ono što smatram da je vrlo važno naglasiti kada je riječ o blagoslovu obitelji jest to da prvenstveno blagoslivljamo osobe, odnosno, obitelj kao takvu, a ne "zidove" jer to samo po sebi nema smisla. Blagoslov ima silnu snagu i moć za one koji vjeruju u Božju providnost i zaštitu.

Što pripremiti za blagoslov obitelji?

Blagoslov obitelji je jedan od izraza naše vjere i ne bi ga trebalo zanemariti. To je kršćanski čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili vjeru. Iz župe Gospe Sinjske podsjećaju što je potrebno pripremiti za dolazak svećenika na blagoslov obitelji.

O blagoslovu obitelji, običajima i dilemama

U vremenu smo blagoslova domova. Riječ je o tradiciji za koju će neki na stol staviti tamjan, svijeće, vodu, maslinovu grančicu, a netko i ništa. Poželjno je da na stolu svakako budu križ, svijeća, blagoslovljena voda i Sveto pismo. No, jesmo li se ikada zapitali kada će nam iz naše župe doći blagosloviti obitelj?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja