Budi dio naše mreže

Odrastanje danas može biti prilično nezgodno. Uz sve probleme koji dolaze s društvenim mrežama, puno je toga s čim se moraju boriti djeca današnjice. Vjera, recimo. Za djecu koja odrastaju u obiteljima s vjerom, religija može biti stvar na koju se mogu osloniti, ali, nažalost, može dovesti do zadirkivanja vršnjaka koji nemaju ista uvjerenja. Koji je odgovor roditelja?

/ vž

Iako želite da vaše dijete prođe kroz djetinjstvo sa što je moguće manje stresa, važno je ga naučite nositi se sa svim nedaćama u vezi s njegovom vjerom, primjerice s podrugivanjem vršnjaka koji nisu vjernici. Za sve roditelje čija se djeca mogu suočiti s ovom situacijom, Aleteia predlaže nekoliko savjeta kako reagirati na ovakva zadirkivanja ili u gorem slučaju, maltretiranja:

Slušajte

Važno je stvarno slušati svoju djecu i njihove brige. Ali budite svjesni da ona možda neće željeti sve podijeliti s vama u strahu da vas ne šokiraju, povrijede ili naljute. Dajte im do znanja da se nećete uvrijediti i da mogu otvoreno razgovarati s vama.

Uočite promjene ponašanja

Vaše dijete vam zapravo možda neće htjeti ništa reći. Međutim, mogli bi početi nerado odlaziti u crkvu ili se nevoljko pridružiti obiteljskim molitvama. Ako je to slučaj, onda vrlo pažljivo preispitajte zašto se tako osjećaju. Možda se pobune, jer ne žele da ih se javno vidi kako idu na misu.

Pronađite vršnjake na misi

Ljepota župe sastoji se u tome što mnoge obitelji svaki tjedan odlaze na misu. Nađite vremena u kojem vaše dijete može razgovarati s drugim vršnjacima, možda stekne prijatelje. Znajući da nije sam i da ima istomišljenike, bit će hrabriji.

Uzmite Isusa kao primjer

Dajte svom djetetu do znanja da biti katolik nikada nije bilo lako – imamo Isusa kao primjer odbacivanja, izrugivanja, napada i na kraju ubijanja zbog istine. Kršćani su se stoljećima isticali po svojoj vjeri i činit će to i dalje.

Obavijestite školu

Ako se sa zadirkivanjem teško nositi ili postane nasilno, obavezno obavijestite školu. Oni su dužni ne samo zaštititi vaše dijete, već i podržavati jedno od temeljnih ljudskih prava: slobodno prakticiranje svoje vjere.

Potražite priče mladih svetaca

Djeca vole imati uzore, a katolička Crkva prepuna je mladih svetačkih tinejdžera koji su inspiracija i djeci i odraslima. Podijelite njihove priče sa svojom djecom. Dajte im do znanja da nisu sami i potaknite ih da pozovu ove svece kao zagovornike.

Ohrabrujte ih

Djeca se vole osjećati ohrabreno. Pomozite im da shvate kako zadirkivanje i maltretiranje često dolazi iz neznanja. Iako je uznemirujuće, to je nešto što im zapravo može koristiti kako bi se osjećali bliže Bogu.

Molite s njima

Moleći sa svojom djecom učite ih da se obrate Bogu, Svemogućem, za pomoć u svakodnevnim borbama i nevoljama. Neka iskuse kako mogu uvijek razgovarati s Bogom. On je najbolji slušatelj!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja