Budi dio naše mreže

Kako čitati Bibliju sa svojim djetetom?

Nije cilj da dijete otkrije Bibliju, već da dijete otkrije Boga! Pročitajte savjete kako početi čitati Sveto Pismo s vašom djecom!

/ ps

Biblija je puna zanimljivih i slikovitih priča koje su za dijete ne samo privlačne, već i bitne za njegovu formaciju. Aleteia donosi nekoliko savjeta roditeljima kako pristupiti čitanju Biblije mlađoj djeci.

Najprije, savjetuju, treba uzeti u obzir kako su neke biblijske priče – među kojima se nalaze i povijesni narativi, molitve, pjesme, pisma i sl., teške i nama starijima za shvatiti. Stoga je dobro početi s pričama koje imaju usporedbe i preokrete u radnji, kao što su priče o Abrahamu, Mojsiju i Davidu, kako bi privukli djetetovu pozornost. Ne treba nužno interpretirati djetetu svaki odlomak i davati dugačka objašnjenja. Za početak je bitno jednostavno ispričati priče djeci kako bi se upoznala s pričama Božjega naroda.

Na koncu, Biblije nije neka “obična” knjiga.

Također, usredotočite se na samo jedno poglavlje. Bolje je da dijete poželi čitati još, nego da se zasiti odjednom. Ne treba ni slijediti neki strogi kronološki redoslijed. Na koncu, Biblije nije neka “obična” knjiga. Ako vaše dijete želi čuti neku priču koja mu je već poznata umjesto da čitate dalje, poštujte tu odluku. Na taj način prilagođavate čitanje Biblije djetetovom tempu.

Nemojte zaboraviti i na evanđelja! Odaberite poglavlja iz Isusovog života koja će pokazati vašem djetetu kako je On bio jednak nama u svemu osim u grijehu. Čitajte im prispodobe. Iako su ponekad teške za razumijeti jer naizgled nije jasno objašnjenje, prispodobe poput one o izgubljenoj ovci, razmetnom sinu i Dobrom pastiru će pomoći vašem djetetu u promišljanju o Božjoj ljubavi.

Foto: Unsplash

Nije uvijek lako ni govoriti o čudima, jer postoji rizik da dijete postane fascinirano čudom bez pravog razumijevanja njegova značenja. Čuda su znak da je Božje kraljevstvo već sada među nama, odnosno, naglasak je na njegovoj spasonosnoj ljubavi, a ne na čudesnoj pojavi. Bog nije čarobnjak. On je puno bolji od toga. On je Otac, pun ljubavi. Trebamo poštivati izvorni tekst koliko god je to moguće, čak i ako se to naizgled čini teško. Također, treba potaknuti dijete na samostalno promišljanje o tome što mu Bog želi poručiti. To se najbolje ostvaruje suzdržavanjem od toga da sami dajemo previše vlastitih komentara. Sjetite se da se Bog objavljuje djeci prije nego pred učenjacima, oni su ti koji slušaju Riječ, koji otkrivaju stvari koje možda ni sami nismo prije primijetili.

Kada je to moguće, roditelji bi trebali prvo pročitati biblijski odlomak za sebe prije čitanja djeci. Bitno je razmatrati i moliti na temelju izvornog odlomka, jer je Biblija živa Riječ. Što više živimo od njegove Riječi, to više znamo kako čitati Bibliju na jedan konkretan, “životni” način, jer je ona Riječ živoga Boga među nama. 

Nije cilj otkriti Bibliju, nego otkriti Boga.

U redu je ako ne shvaćamo sve, ili ako nismo upoznati s kontekstom u kojemu je neka biblijska knjiga napisana. Dvije najvažnije stvari koje treba imati na umu kada čitamo Bibliju svojoj djeci je da je to za nas osobno živa riječ, koju nastojimo interpretirati i razumjeti u svijetlu onoga što nas uči Crkva, a ne na temelju naših osobnih doživljaja.

Ne čitamo Bibliju samo kako bi djeca nešto naučila, već želimo da otkriju kako ih Bog ljubi. Nije cilj otkriti Bibliju, nego otkriti Boga. Zato ne možemo čitati Bibliju bez Crkve i vlastitim svjedočanstvom – molitvom, primanjem sakramenata i iskazivanjem ljubavi koje mi imamo prema Kristu i bližnjem.

Ključne riječi:
Biblija djeca roditelji

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja