Budi dio naše mreže

„Dragi mladi, iskrena ljubav će vas uvijek dovesti do seksa, ali vas seks nikada neće dovesti do iskrene ljubavi. Zato ne žurite u spolne odnose koji će vam puno više odnijeti, a osim grižnje savjesti, ništa vam neće dati”, poručio je, između ostaloga, fra Mario Knezović mladima na Duhovnom seminaru u Kočerinu.

/ bg

„Hvala Bogu za predivna tri dana Duhovnoga seminara na Kočerinu. Neka Bog usliši molitve brojnoga puka. Hvala svima za strpljivost i dolično držane unatoč velikoj gužvi”, poručio je fra Mario Knezović na svojoj Facebook stranici nakon završenog trodnevnog seminara o braku, obitelji, mladima i spolnosti.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Tisuće vjernika iz Hercegovine i južnih dijelova Hrvatske sudjelovalo je na Kočerinu na duhovnom seminaru od 3. do 5. ožujka koji se odvijao pod naslovom „Brak, obitelj, mladi i spolnost pred izazovom vremena“. Voditelj seminara je bio kočerinski župnik dr. fra Mario Knezović. „I sami primjećujete kako se vrši svojevrsni društveni i državni udar na brak, obitelj, mlade i zdrav spolni život“, naglasio je predavač. Kroz tri večeri fra Mario je posebno istaknuo teze kako očuvati brak u skladu, koje su uloge muškarca i žene, kako vratiti obiteljsko zajedništvo i izliječiti obiteljske rane i sukobe.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Govoreći o profilima i razlikama te sličnostima muškarca i žene predavač je naglasio kako muškarci najčešće svoj identitet i uspjeh pronalaze u učinkovitosti. „U stresnim situacijama, muškarci nerado traže pomoć žene, već se povlače u puževu kućicu samodostatnosti ili u sportu, novinama i televiziji traže razonodu/utjehu. Suočeni s problemima, izbjegavaju brojne rasprave i otvaranje kriznih tema“, istaknuo je fra Mario. S druge, ženski pojam samosvijesti i samoostvarenja polazi od uvjerenja kako su međuljudski odnosi kudikamo važniji nego posao i tehnička dostignuća. Za njih je, kako se čulo, važno da nekome pripadaju i otklone strah da će biti zanemarene i zapostavljene.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Druge večeri voditelj duhovne obnove je govorio o modelima i načinim komunikacije u braku, obitelji, te odnosa mladih i roditelja. Ističući važnost dvosmjerne komunikacije, te neizostavnoga vremena, povjerenja i iskrenosti u dijalogu, fra Mario je kazao da je „komunikacija poput uzvodnoga plivanja, teška, ali moguća, jer ukoliko stanete nazadujete“. Naglasivši kako je u komunikaciji važna mudrost prve rečenice koja treba biti pozitivno intonirana, istaknuto je da put do srca dolazi po komunikaciji koja je poput procesa cirkulacije krvi kroz srce.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Treće večeri, kad je program završio euharistijskim klanjanjem, fra Mario je govorio o spolnom životu mladih, predbračnoj čistoći, vjernosti u braku i preljubu. Citirajući Franklina koji je kazao „tamo gdje je brak bez ljubavi, bit će ljubavi bez braka“, predavač je jasno naglasio da je preljub potajni razvod. Govoreći o važnosti predbračne čistoće čulo se koji su razlozi zbog koji je važno živjeti predbračnu suzdržanost. „Dragi mladi, iskrena ljubav će vas uvijek dovesti do seksa, ali vas seks nikada neće dovesti do iskrene ljubavi zato ne žurite u spolne odnose koji će vam puno više odnijeti, a osim grižnje savjesti, ništa vam neće dati”, zaključio je fra Mario.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Tijekom tri večeri seminar je pohodilo oko četiri tisuće vjernika, a pjevanjem su susrete obogatili Jelena i Marija Sesar, Roland i Ivan Musa, te Frama s Kočerina. Cijeli program je završio euharistijskim klanjanjem.

Kočerin / Foto: Stipe Kvesić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja