Budi dio naše mreže

Fra Mario Knezović rekao je kako je blagoslivljanje onih koji nas proklinju zaista težak zadatak, ali ga je moguće postići ako spoznamo da ljude nećemo nadići njihovim oružjima mržnje nego ljubavlju i dobrotom.

/ md

YouTube kanal Duhovna Obnova objavio je promišljanje hercegovačkog franjevca fra Maria Knezovića o ljubavi koju bismo trebali iskazivati neprijateljima bez obzira što mislimo i osjećamo prema njima jer kroz mržnju i neprijateljstvo prema drugima, ubijamo sami sebe. U nastavku prenosimo njegovo promišljanje.

Fra Mario Knezović rekao je kako je blagoslivljanje onih koji nas proklinju zaista težak zadatak, ali ga je moguće postići ako spoznamo da ljude nećemo nadići njihovim oružjima mržnje nego ljubavlju i dobrotom.

“Za vrijeme Gandhija u Indiji, ljudi su tihim otporom i dobrotom pobijedili Engleze koji su otišli i napustili Indiju. To je mirotvorstvo koje dugoročno pobjeđuje puno bolje nego bilo koje oružje”, kazao je Knezović.

Priđimo ljudima, priđimo svojim neprijateljima i pomolimo se za njih.

Povijesna utakmica

Kada je 1914. godine izbio Prvi svjetski rat, bio je Božić i Englezi su bili u rovovima. Nasuprot njih bili su Nijemci i međusobno su se ubijali na hladnoći. Međutim, netko od ovih vojnika bio je, reklo bi se lud, ali ne, on je predstavljao ljubav. Izašao je iz rova i pozvao druge iz rova i rekao “iziđite, odigrat ćemo nogometnu utakmicu”. U povijesti je zabilježeno da su vojnici izašli i z ratnih rovova na Božić, na dan Isusova rođenja, neprijatelji Englezi i Nijemci i odigrali nogometnu utakmicu”, ističe Knezović.

“Jednim potezom i jednom gestom može se izazvati nemoguć učinak. Tako je i danas. Priđimo ljudima, priđimo svojim neprijateljima i pomolimo se za njih. Tako se zapravo molimo i za sebe da primimo one koje bismo najradije zadavili istog trenutka, ali ćemo ih umjesto toga zagrliti i tako ih nadvladati. Ako ih mrzimo, ubijamo sebe”, zaključio je fra Mario Knezović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja