Budi dio naše mreže

"Prije svega trebali bi biti dolični i dostojanstveni, pobožni i Bogu predani. Nažalost, uvijek nije tako, u većini slučajeva jest, ali potrebno je još više. Prije svega trebali bismo naše razgovore ostaviti već pred crkvom", naglasio je fra Mario Knezović.

/ im

YouTube kanal “Duhovna obnova” objavio je novi video u kojem hercegovački franjevac i Župnik Župe Kočerin, fra Mario Knezović govori o doličnom ponašanju i odijevanju u crkvi.

“Drago mi je da na pojedinim crkvama stoji plakat na kojem je prikazano kako se treba ponašati i odijevati u crkvi, a to je jako važno. Prije svega trebali bi biti dolični i dostojanstveni, pobožni i Bogu predani. Nažalost, uvijek nije tako, u većini slučajeva jest, ali potrebno je još više. Prije svega trebali bismo naše razgovore ostaviti već pred crkvom. U onom trenutku kada u uđemo u crkvu svi naši razgovoru i svaki manji šapat trebao bi prestati jer ulazimo u Božju kuću gdje želimo moliti, a molitva je razgovor s Bogom. U molitvi želimo čuti što Bog nama poručuje”, naglasio je fra Mario Knezović.

Prije svega trebali bismo naše razgovore ostaviti već pred crkvom.

Posebno je naglasio da je jako loše kada tijekom mise razgovaramo međusobno, što je najgore. “Ovdje možemo govoriti i o obeščašćivanju hrama, ali o primitivizmu i nekulturi. Tijekom mise komentiramo nešto ili komentiramo propovijed i druge gurkamo čuju li oni, kao da si oni na nekom drugom događaju. Trebali bismo ostaviti sve naše sugestije i sve naše priče s drugima”, rekao je.

Fra Mario Knezović kazao je da bismo se trebali dolično odijevati u crkvi te dodao da bi posebno žene na to trebale paziti. “To iz duše izlazi. Vidimo osobno da djevojke i žene koje su duhovno izgrađene one već znaju kao se dolično treba odjenuti u Božjem hramu. To znači ni čim ne željeti privlačiti požudu očiju. To nam može biti mjerilo. Da ja ništa ne činim u crkvi, u liturgijskom prostoru, ono što mami nečiji pogled, da budem izazovna ili da budem kao muškarac izazovan. Trebali bismo imati kako smo mi to prije zvali misno odijelo, ono što se nosi na svetu misu”, istaknuo je.

Trebali bismo doći malo ranije prije svete mise ili nekog drugog liturgijskog sakramentalnog čina.

Govoreći o ponašanju u crkvi fra Mario Knezović je istaknuo da bismo u crkvi trebali uistinu biti otvoreni za susret s Bogom. “Trebali bismo doći malo ranije prije svete mise ili nekog drugog liturgijskog sakramentalnog čina. Kleknuti. Pokloniti se na lijep način Presvetom Oltarskom Sakramentu gdje je tabernakul, pogledati očima, uspostaviti dijalog između Boga i sebe. Dopustiti da nas ozračje svetoga obuzme”, pojasnio je.

“Važno je izuzeti se iz vanjskih doticaja i usredotočiti se na ono što se događa u hramu”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja