Budi dio naše mreže

Važno je da molite i važno je da odredite vrijeme i mjesto molitve te način molitve koji je prilagodljiv za djecu.

/ im

Na YouTube kanalu Salesiane objavljen je kratki video u kojem župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu don Damir Sotojić govori o obiteljskoj molitvi potaknut pitanjem jedne majke. Mame se često pitaju: ‘Kako bi trebala izgledati obiteljska molitva? Je li ok da oni uzmu krunicu za vrijeme pa sjednu pa legnu pa počnu trčati s krunicom. Kakva očekivanja s obzirom na dob imati. Gdje je najbolje mjesto za molitvu?‘. Pročitajte što im je don Damir Stojić odgovorio.

Don Damir Stojić istaknuo je da je najvažnije da se Boga moli. “Stvarno je važno da se Boga moli. Očito je da će to biti različito u različitim fazama života. Teško je očekivati da će dijete od tri, četiri ili pet godina sjediti mirno i moliti krunicu. Prije nego uđem u oblik obiteljske molitve naglasio bih da je jako važno da muž i žena mole odvojeno, da svatko ima svoj osobni molitveni život kako bi zajednička molitva bila bogatija”, istaknuo je poznati salezijanac.

Nakon što vi imate svoj osobni molitveni život te molite zajedno vaša će obiteljska molitva biti autentičnija i bolja

Uz to je naglasio da je važno da mama i tata zajedno mole, odvojeno od djece. “Meni je puno značilo kada sam ja vidio da moji mama i tata mole. I kada bi tražili od mene da molim s njima ja sam znao da oni to prakticiraju. Nakon što vi imate svoj osobni molitveni život te molite zajedno vaša će obiteljska molitva biti autentičnija i bolja”, rekao je.

Dobro je odvojiti vrijeme i napraviti mjesto za molitvu unutar kućne crkve.

Govoreći o oblicima obiteljskoj obitelji kazao je da su potrebne one minimalne stvari molitva prije i poslije jela kako bi djeca znala da je važno prije nekih događaja pomoliti se. “Pomoliti se prije odlaska u školu, prije i poslije jela prije spavanja da dijete zna da trebamo uvesti Boga u neke trenutke. Isto tako potrebno je odvojiti neko povlašteno vrijeme za molitvu, kad se probudimo ili prije spavanja. Dobro je odvojiti vrijeme i napraviti mjesto za molitvu unutar kućne crkve. Možda jedan dio prostorije ili kutak napraviti gdje će biti raspelo, kip Blažene Djevice Marije da djeca znaju da postoji dio gdje se čini nešto posebno. Oblik molitve prepustio bih vama. Krunica je fenomenalna molitva kao i Lectio Divina i pitati dijete što je zapamtilo, što misli o tome, iznenadite ćete se što dijete misli. Pojednostaviti tu molitvu”, istaknuo je don Stojić.

“Važno je da to činite i važno je da odredite vrijeme i mjesto molitve i način molitve koji je prilagodljiv za djecu”, zaključio je.

Cijeli video poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja