Budi dio naše mreže

Bračni par Jula i Antun Honc iz Kutine u srijedu 17. studenoga proslavili su 65. godišnjicu braka – kamenu, kako je rekao njihov unuk vlč. Anđelo Maly sutradan na misi koju je predvodio u znak zahvale za njihov život i brak. Koja je tajna uspješnog i blagoslovljenog braka ovih 86-godišnjaka? Tko je koga zaprosio? Mole li zajedno? Zašto je lijepo u dvoje? Što poručuju mladima koji razmišljaju o braku? Pročitajte što je odgovorio bračni par Honc u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ Branimir Gubić

Gospođu Julu Honc telefonski poziv zatekao je nakon šivanja i heklanja. Vrlo rado, opušteno i otvoreno dala je odgovore na nekoliko naših pitanja. Na početku je istaknula kako svog supruga još uvijek voli te da nije istina kako se bračni drugovi pod stare dane samo poštuju ili trpe. Kaže kako je u proteklih 65 godina sve bilo dobro te da su svoj brak posvetili odgoju djece, unučadi i sad već praunučadi.

„Djeca su nas držala zajedno. Kad čovjek ima djecu, nema vremena za ludosti”, svjedoči te kaže kako im je vjera puno pomogla u bračnom životu. Bračni par Honc redovito moli, ali odvojeno. „Suprug moli za sebe, a ja za sebe. Molim dopodne i popodne za cijeli svijet, dnevno po pet ili šest krunica. Moj unuk Anđelo mi kaže: ‘Bako, samo moli!’”, priznaje gospođa Honc. Na misu ne idu jer su preboljeli težak oblik korone, ali je redovito prate nedjeljom putem televizijskoga prijenosa. „Mi se za vrijeme mise ponašamo kao da smo u crkvi”, istaknula je.

Foto: Anamarija Babić

Kako ju je suprug zaprosio?

Gđa Honc radila je u Pakracu na pilani, a suprug je naime živio u Pakracu. Kaže kako je njena sestrična bila udana za njegovog bratića. Suprug je sestrični rekao da pita Julu bi li se za njega udala. „Pa on je prebalav! Bio je sitan, premršav, a ja sam bila cura prava!”, pomislila je tada. „Neka me sam pita, neću tebi ništa govoriti”, odgovorila je. Drugi dan Antun ju je dočekao s posla kad je išla na vlak. „Hodali smo do stanice i razgovarali. Pitao me je li me Marica (sestrična) štogod pitala. Rekla sam da nije. ‘Kako nije? Pa rekao sam joj da te pita bi li se udala za me.’ A ja njemu: ‘A joooooj, pa ti bi se ženio?’

Veli on meni da se mora ženit’ jer ide u vojsku, a bolesna mama će mu ostati sama. A mislim si, ako se mora, mora. Barem nisam morala putovati na posao. Budemo se mi dogovorili i ženili se. I zamislite, mi smo se za mjesec dana oženili. I nismo pogriješili!”, svjedoči gospođa Honc.

Nije lijepo biti sam. Ne znam kako bi se svatko od nas snašao. Suprug je suprug. Ne može se sa svakim porazgovarati kao sa suprugom

Ovaj bračni par kamenoga jubileja imao je dvoje djece. 36-godišnji sin se razbolio i umro. „Ne mogu zamisliti da ga nema… No, nisam sama. Imam unučad i praunuke koji nas posjećuju”, kaže.

Foto: Anđelo Maly

Gospodin Honc kaže kako je gospođu Julu zaprosio na svoj rođendan, 17. studenoga te da ju još uvijek voli jer inače ne bi bili toliko dugo zajedno. Otkriva nam i tajnu dobroga braka! „Jula odlično kuha. Za dobar brak je važno da supruga dobro kuha. To je velika potreba!”, priznao je Antun svjedočeći kako se kroz život, pa i onaj bračni, itekako pouzdao u Boga.

Ovaj bračni par ima poruku za mlade koji razmišljaju o braku:

„Dobro razmislite! To nije za jedan dan! Brak se mora poštivati. Mora se misliti na budućnost. Danas-sutra doći će djeca i o njima valja brinuti. Ne može svatko ići svojim putem i misliti na sebe”, poručuju.

Vaša ljubav je kao kamen koji ništa ne može razbiti: ni suze, ni bol, ništa što ste prošli u životu. Jednostavno, vašu ljubav ništa ne može razbiti. Poput mudrih djevica svoju ljubav čuvali ste u svjetiljci.

Svjedoče kako je lijepo ‘biti u dvoje’. „Nije lijepo biti sam. Ne znam kako bi se svatko od nas snašao. Suprug je suprug. Ne može se sa svakim porazgovarati kao sa suprugom”, kaže gđa Honc.

Baku i djeda redovito obilaze i unuci. Unuka Anamarija Babić, majka dvoje djece te s trećim na putu, kaže: „Ja sam u braku tek pet godina, a 65 ne mogu ni zamisliti. Kako je to lijepo! Oni se stvarno dobro slažu, baš se vole! Porječkaju se oni i naljute se jedno na drugo, ali brzo to rješavaju. Njihov brak može biti za primjer mnogima!”

Foto: Anamarija Babić

Foto: Anamarija Babić

Foto: Anamarija Babić

Misu zahvalnicu za život i brak supružnika Honc predvodio je njihov unuk vlč. Anđelo Maly u četvrtak 18. prosinca u crkvi svete Marije Snježne u Kutini.

„Kad sam razmišljao što vam reći, kako vas razveseliti, ohrabriti, potaknuti, odlučio sam to učiniti uz pomoć Božje riječi jer mislim da je moja ljudska riječ preslaba da vam išta može reći. Čuli smo sv. Pavla koji govori o ljubavi. Vi ste svjedoci da je vaša ljubav upravo onakva kakvom je Pavao opisuje – velikodušna, dobrostiva, koja sve nadilazi unatoč prepirkama. Ovdje ste zbog ljubavi!

Kako to lijepo kaže apostol: ‘Sada ostaju vjera, ufanje i ljubav, ali najveća je ljubav!’ I vi to pokazujete. Ljubav vas veže i spaja”, poručio im je.

Našalio se kako su u 65 godina braka postali toliko identični da imaju iste frizure.

„Dugo sam se pitao je li ova vaša obljetnica dijamantna. Vi ste dijamantnu proslavili sa 60 godina braka, a ono što sam pronašao za 65., piše da je ovo obljetnica od kamena.

Vaša ljubav je kao kamen koji ništa ne može razbiti: ni suze, ni bol, ništa što ste prošli u životu. Jednostavno, vašu ljubav ništa ne može razbiti. Poput mudrih djevica svoju ljubav čuvali ste u svjetiljci.

Želim da vaše svjedočanstvo bude primjer mnogima: u našoj obitelji i svima onima koji će čuti ovu radosnu i prekrasnu vijest – ljubav nadjačava sve i svakoga!

Sretan sam što vas mogu vidjeti ovako mlade, poletne i zanosne. Od srca vam, kao vaš unuk, želim još barem 65 godina zajedno. Bogu ništa nije nemoguće!”, rekao je svojoj baki Juli i svome djedu Antunu njihov unuk vlč. Anđelo Maly koji ih je na kraju svoje kratke homilije pozvao da pred Bogom i nazočnim članovima obitelji obnove bračne zavjete.

Foto: Anamarija Babić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja