Budi dio naše mreže

Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti, stoga su oni vrlo važan dio djetetova odrastanja i odgoja. Imaju pozitivan učinak na unuke te se on razlikuje od učinka odnosa između roditelja i djece.

/ Sonja Kuzmić

Bake i djedovi vrlo pozitivno djeluju na socijalni, emocionalni i psihički razvoj djeteta te čine optimalnu ‘zamjenu’ za roditelje u vrijeme njihove odsutnosti. Ipak, treba imati na umu da bake i djedovi nipošto nisu isto što i roditelji koji uvijek trebaju imati apsolutno prvenstvo u odgoju djece. U nekim obiteljima uloga baka i djedova u ulozi odgojitelja važna je jer provode mnogo vremena s unucima čuvajući ih dok su roditelji odsutni.

Međutim, i u obiteljima koje ne dijele svakodnevni život s bakama i djedovima dobro je i poželjno raditi na očuvanju obiteljskih veza i odnosa, čemu uvelike pomažu i suvremeni načini komunikacije, osobito dok je u još tijeku pandemija koronavirusa.

Savjeti za roditelje te bake i djedove za međusobni skladan i kvalitetan odnos u odgoju djece odnosno unuka:

Roditelji
1. Potičite kvalitetne odnose djece s bakama i djedovima.
2. Iskreno zahvalite baki i djedu na pomoći dajući im jasno do znanja koliko vam to znači.
3. Unatoč savjetima i dobronamjernoj podršci, konačne odluke o odgoju djece preuzmite vi osobno.
4. Odgajajte svoju djecu da vole i poštuju svoje bake i djedove.
5. Učite ih da usvajaju vještinu otvorenog izražavanja ljubavi prema bakama i djedovima riječima, gestama i djelima.

/ Foto: Pixabay /

Bake i djedovi
1. Uživajte u unucima i svojim ulogama bake i djeda.
2. Pomozite svojoj djeci u odgoju unuka, no imajte na umu da su oni roditelji vaših unuka, a ne vi stoga je njihova riječ glavna.
3. Pokažite djeci da vjerujete u njih i tako osnažite njihovo roditeljstvo.
4. Konzultirajte se sa svojom djecom oko bitnijih odluka koje se odnose na odgoj vaših unuka dok su roditelji odsutni, osobito ako je to na dulje vrijeme.
5. Budite svjesni blagoslova biti bakom i djedom djeci vaše djece jer – nakon što ste ispunili najljepšu i najtežu životu ulogu, onu roditeljsku – vrijeme s unucima neka vam bude opušteno, radosno, razigrano jer (uostalom) više ne morate biti glavni i odgovorni u odgajanju za svijet odraslih, imate prigodu biti u ulozi onih koji smiju i (trebaju) razmaziti djecu svoje djece.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja