Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednika i voditelja Borne Marinića u srijedu 27. travnja gostovala je magistra novinarstva Ivona Šeparović.

/ ts

Ivona Šeparović inspirativan je dokaz da se osobe s invaliditetom mogu ostvariti u raznim profesijama, pa tako i u novinarstvu. Na Radio Studentu urednica je emisije Hodalica koja je kroz 10 godina postala prepoznatljiv brend, a kojom nastoji aktualizirati svakodnevne životne teme zanimljive mladima sa i bez invaliditeta.

Evocirajući uspomene iz djetinjstva provedenog u Blatu na Korčuli, Ivona se na početku prisjetila kako je još kao mala jako voljela sport, što je svima bilo zanimljivo. “Postupno sam krenula od nogometa, do tenisa, rukometa i košarke i to mi se činilo kao dobar spoj onoga što želim i što osjećam. Sport mi se činio kao područje u kojem bih mogla spojiti sve ono što me veseli i tako sam odlučila da ću jednog dana biti sportski komentator.”

Iako nije sve bilo kako je zamislila, sport ju je usmjerio prema novinarstvu te i danas koristi sve ono što joj je Bog dao da bude blagoslov drugima.

Komunikacija – ključan preduvjet za izgradnju mostova

Preseljenjem u Zagreb na studij novinarstva, kao osoba s cerebralnom paralizom suočila se s predrasudama. “U Blatu nisam baš doživljavala puno predrasuda jer su me sumještani dobro poznavali i sve smo rješavali otvorenom komunikacijom, ali kad sam došla u Zagreb susrela sam se s time, no prihvatila sam to kao izazov da pokažem drugima da nisu u pravu. Mislim da svaka osoba s invaliditetom mora predrasudama pristupati upravo na takav način”, kazala je.

U svojim medijskim nastupima Ivona često naglašava kako je upravo to znanje, i to s obje strane, ključan preduvjet za izgradnju mostova i rušenje predrasuda.

“Komunikacija je uvijek most koji nam je na raspolaganju, ali kad šutimo i pretpostavljamo, onda svi idemo i krivom smjeru. Zbog toga mislim da osobe s invaliditetom mogu pomoći društvu da prevlada predrasude ako ih ima, ali i da će društvo, što je više u kontaktu s osobama s invaliditetom, manje biti opterećeno. Mislim da je najveća greška ignoriranje ili preobazrivost. Neotvorenost u komunikaciji veća je greška nego ako nešto krivo kažemo, pa to dobro kasnije iskomuniciramo.”

Vjera – temelj hrabrosti

Dolaskom u Zagreb Ivona je trebala mnogo toga započeti od nule, no komunikacija joj je u tome mnogo pomogla. Tražila je pomoć kad je trebala, ali je i postupno svladavala svakodnevne poteškoće onda kad se usudila probati. “Mislim da je većini osoba s invaliditetom u početku problem to što se uopće ne mogu zamisliti u situaciji da sami brinu o sebi jer su navikli da okolina to radi umjesto njih. Kad tu barijeru u glavi sami sebi srušimo, onda je sve puno lakše, iako je svaki dan novi izazov.”

A izazov je u početku bio u mnogim svakodnevnim zadacima, no, kako tumači, imala je sreću da je još na početku studija saznala za udrugu Zamisli koja joj je pružila tehničku podršku: “Imali smo prilagođeni kombi-prijevoz za osobe s invaliditetom i to je jako puno doprinijelo mojoj samostalnosti jer sam počela samostalno planirati dan, što je jedna od najvećih prepreka na koju ne računamo.”

U svemu joj je, svjedoči također, puno pomogla i vjera: “Mislim da je vjera bila temelj hrabrosti jer kada sam sa 17 godina uistinu upoznala Gospodina Isusa kao živog Spasitelja, to je promijenilo moju perspektivu i na neki način sam saznala da Gospodin uistinu ima plan za moj život. To mi je dalo hrabrost u svakom sljedećem danu u smislu da trebam raditi ono što mogu, a da vjerujem da će se Bog milostivo pobrinuti za sve ostalo i da će me opremiti svime što mi je potrebno. Ta hrabrost je nešto što iz dana u dan učim, kao što svi učimo biti ovisni o Gospodinu i tražiti njegovu volju, a ne svoje planove.”

​Kako je došlo do Hodalice?

Do ideje o emisiji Hodalica na Radio Studentu Ivona Šeparović došla je u sklopu volontiranja u udruzi Zamisli i u Hrvatskom savezu udruga za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI). “Prepoznali smo da treba postojati prostor u kojem će osobe s invaliditetom same progovoriti o svojoj svakodnevici na način da govorimo o mladima s invaliditetom kao osobama ravnopravnima onima bez invaliditeta i u tom smislu uvijek ističemo sposobnosti. Mi kažemo da je to emisija za mlade sa i bez invaliditeta u kojoj progovaramo o svakodnevnim životnim temama koje zanimaju mlade i nastojimo otvarati i one teme o kojima se možda manje priča. Kroz emisiju pokazujemo da osobe s invaliditetom mogu biti i uspješni studenti, i dobri vozači, i uspješni sportaši i jako nam je drago da njihovi primjeri mogu potaknuti druge osobe s invaliditetom da postanu aktivnije, ali možda i da društvo prevlada predrasude. Želimo potaknuti svaku osobu s invaliditetom da bude ono što ona želi. Znači da realno sagleda svoja ograničenja, sposobnosti i želje”, kazala je Šeparović.

Ivona Šeparović i Borna Marinić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja