Budi dio naše mreže

Ključna riječ: novinarstvo

S DRUGE STRANE OGLEDALA Što je istina?

"U novinarstvu postoje četiri grijeha, a prvi je dezinformacija", kaže papa Franjo. Zabrinjavaju ga manipulacije onih koji "šire lažne vijesti nastojeći tako utjecati na javno mišljenje". Što su dezinformacije i kako nastaju? Zašto nasjedamo na dezinformacije? Postoje li razdoblja ili situacije kada se dezinformacije posebno brzo šire (izbori, ratovi, pandemija)? Na ta i mnoga druga pitanja u HKR-ovoj emisiji "S druge strane ogledala" odgovarala je dr. sc. Leali Osmančević.

ARGUMENTI O dezinformacijama, stanju u (katoličkom) novinarstvu i "Glasu istine"

Razvoj tehnologija pospješio je i količinu dezinformacija u javnom prostoru. Kako se u masi nikad dostupnijih i bržih informacija može snaći prosječan konzument medija? Kako razlikovati istinu od polovične istine ili čak potpune laži? Kakve novinare obrazujemo? I što čini Agencija za elektroničke medije da bi potaknula kvalitetno novinarstvo? O tim temama, potaknuti projektom HKS-a „Glas istine", razgovarali smo u Argumentima u srijedu 6. prosinca s doc. dr. sc. Lanom Ciboci Perša s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, članicom Vijeća za elektroničke medije Anitom Malenica te s urednicom portala Hrvatske katoličke mreže Dianom Tikvić.

HKR-ova urednica Diana Tikvić dobitnica nagrade "Svjetionik" Hrvatske mreže protiv siromaštva

'Posebno mi je važno da su o nagradi Svjetionik odlučivali članovi s iskustvom siromaštva. U današnjem svijetu prepunom informacija i konstantnoj borbi za pričom koja će pobuditi interes čitatelja, slušatelja i gledatelja, u opasnosti smo i mi novinari, i oni koji konzumiraju sadržaj, da ljudi i njihovi životi i životne situacije postaju samo priče. Da od priče ne vidimo čovjeka', istaknula je naša nagrađena novinarka Diana Tikvić.

Papa: Komunikacija srcem može spriječiti eskalaciju rata

Na spomendan svetog Franje Saleškog objavljena je poruka pape Franje za 57. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, a obilježit će se u nedjelju uoči blagdana Duhova, na temu "Govori srcem: Veritatem facientes in caritate" (Činiti istinu u milosrđu).

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja