Budi dio naše mreže

25 godina Hrvatskog katoličkog radija bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote u utorak, 17. svibnja u kojima je gostovala novinarka i urednica Snježana Kirinić Grubić koja se s radošću prisjetila svih lijepih i vrijednih uspomena na HKR-u na kojemu radi od njegova osnutka. Urednik i voditelj emisije je Branimir Gubić.

/ md

Urednica i novinarka redakcije dječjeg programa HKR-a Snježana Kirinić Grubić ovdje je zaposlena od osnutka i početka emitiranja “dobrog radija za dobre ljude”, a po struci je profesorica povijesti i češkog jezika.

Zahvaljujući ocu koji je svaki dan nakon posla čitao novine, Kirinić Grubić primijetila je da je vrlo važno biti informiran, pa je tako poslije osnovne škole upisala srednju školu i smjer za suradnika u sredstvima javnog informiranja. Susrela se s novinarskim zadacima među kojima su bili odlazak na tržnicu i praćenje cijene voća i povrća na tržnici i odlazak na kazališne predstave nakon kojih bi pisala osvrt na pogledanu predstavu. Međutim, nakon srednje škole upisala je Filozofski fakultet zbog savjeta svoga oca, no ostala je aktivna u području novinarstva.

Za pokretanje Hrvatskog katoličkog radija doznala je od svoga župnika u Velikoj Gorici koji joj je na zamolbu napisao preporuku koju je donijela na HKR na koji je došla 6 mjeseci prije njegova pokretanja. Predala ju je prvom ravnatelju i uredniku HKR-a fra Mirku Mataušiću i tako je započela njezina suradnja na HKR-u. Šest mjeseci prije početka emitiranja polazila je na govorne vježbe i edukacije koje su novinare pripremile za rad na radiju.

“17. svibnja 1997. godine u podne izgovorene su prve riječi na radiju, a izgovorio ih je kardinal Franjo Kuharić. Spomenuo je osnovne postavke onoga što je zadatak Hrvatskog katoličkog radija. Poslanje HKR-a je proširiti radosnu vijest diljem domovine, učiniti kršćanima sve ljude i ugraditi u njih vrijednosti do kojih i sami držimo”, ističe Kirinić Grubić.

Branimir Gubić i Snježana Kirinić Grubić

Počeci na Hrvatskom katoličkom radiju

Program je osmislio fra Mirko Mataušić, a njegova desna ruka bila je, danas profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Suzana Vrhovski Peran.

Dolaskom na HKR, Kirinić Grubić povela se riječima sv. Ivana Krstitelja “On treba da raste, a ja da se umanjujem”. “Isus treba biti onaj zbog kojeg smo došli na radio i on mora biti u prvom planu”, istaknula je i dodala kako je u počecima bilo mnogo mladih kolega među kojima su jedni izrazili želju da budu novinari, drugi su htjeli biti voditelji, a treći tehničari i tako dalje.

Naše poslanje jest da pomažemo obiteljima u odgoju njihove djece, odgajamo savjesti vjernika da kršćanski žive u svom pozivu (…)

Riječi kardinala Kuharića, kaže, zauvijek su joj se usjekle u sjećanje. “Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima “Pođite i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio. Naše poslanje jest da pomažemo obiteljima u odgoju njihove djece, odgajamo savjesti vjernika da kršćanski žive u svom pozivu (…)”, naglasila je Kirinić Grubić.

Prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić poticao je stvaranje emisija koje bi novinari i urednici željeli raditi i nastojao je udovoljiti željama radnika u čemu bi se oni profilirali i usavršavali u poslu. “Kako sam ranije radila u školi, tako sam dobila mjesto u dječjem programu radija na koji me srce vuklo. Osjetila sam da je HKR drugačiji medij i da ću ovdje pronaći svoju sreću. I tu sam 25 godina”, prisjetila se Kirinić Grubić.

Što to ima HKR, a drugi nemaju?

Rad na radiju Kirinić Grubić zamišljala je malo drugačije od onoga kako to zaista izgleda u stvarnosti. “Kad sam došla na radio, mislila sam da ovdje rade sveci i da ću s njima i ja rasti u svetosti. No, s vremenom sam shvatila sam kako smo jedni drugima darovani kako bismo obogaćivali jedni druge i rasli u svetosti na putu prema vječnosti”, kazala je.

“HKR ima slušatelje s kojima može zajedno putovati prema vječnosti, koje učimo višim vrijednostima. Na HKR-u imamo mogućnost započeti dan svetom misom i prikazati Bogu naše nesavršenosti te ga zamoliti za pomoć. Svi zajedno molimo krunicu Božjeg milosrđa u jednoj prostoriji na radiju u 15 sati te predati Isusu sve naše kolege i slušatelje”, istaknula je Kirinić Grubić.

Na kraju emisije, HKR-ova urednica i voditeljica Snježana Kirinić Grubić poručila je slušateljima: “Želim svima reći da smo tu za njih i da se nadahnjuju na Isusu i njegovim riječima. Nemojte se ljutiti na nas voditelje kada nešto provalimo u eter jer smo i mi samo ljudi, a sve kritike koje nam naši slušatelji upućuju, pomažu nam da budemo bolji ljudi. Kada ne bi bilo naših slušatelja ne bi bilo ni nas. Svim našim slušateljima i mojim kolegama želim sretan 25. rođendan Hrvatskog katoličkog radija.”

Novi valovi dobrote

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja