Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valove dobrote" urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić, u utorak 8. lipnja, tema je bila Vjeronaučna olimpijada, a gostovali su tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK Anita Vranić te učenici sudionici Državnog natjecanja iz vjeronauka Paola Jakešević i Josip Šarec.

/ hk

Tajnica Nacionalnog katehetskog ureda HBK i dugogodišnja članica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja Anita Vranić istaknula je da se državno natjecanje iz vjeronauka za osnove i srednje škole, poznatije kao Vjeronaučna olimpijada, održava još od školske godine 1972./3. – dakle, skoro 50 godina.

“Taj plamen, iako se povremeno gasio, živi i danas. U Hrvatskoj se olimpijada razbuktala u godini Velikog jubileja 2000. kada je Vjeronaučna olimpijada Malog koncila postala školsko natjecanje. Godine 2005. nadodana je i kategorija srednjih škola”, istaknula je Vranić.

Svake se godine bira druga tema koju zajedno dogovara povjerenstvo, koje se sastoji od 20 vjeroučitelja iz svih biskupija i nadbiskupija, i kolege iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Neki vjeroučitelji u tome vide vide svoj osobni rast!

“Pokušavamo pronaći aktualne teme, a ponekad nam se javljaju s prijedlozima. Za sljedeću godinu prihvatili smo temu na zamolbu isusovaca. Tema će biti Družba Isusova jer oni slave 400 godina od kanonizacije njihova utemeljitelja sv. Ignacija Loyolskog”, rekla je Vranić te nadodala da je tema ovogodišnjeg natjecanja bila “Biblija – pisana riječ Božja”.

Neki vjeroučitelji su iznimno zainteresirani i potiču svoje učenike da se prijave, rekla je Vranić. “Neki od njih su mi posvjedočili da u tome vide svoj osobni rast. To ih obogaćuje”, istaknula je.

Snježana Kirinić Grubić, Anita Vranić, Paola Jakešević i Josip Šarec

Zbog epidemiološke situacije, natjecanje se prošle i ove godine održavalo u posebnim uvjetima. Inače, na državno se natjecanje plasira 15 najboljih ekipa po četiri učenika i to prema ključu crkvenosti – svaku biskupiju ili nadbiskupiju predstavlja jedan ekipa. No, u obzir je uzet i kriterij izvrsnosti pa se dodatno pozove još pet ekipa s najboljim brojem bodova. Dakle, iz kategorije osnovnih škola bude 20 ekipa te isto toliko u kategoriji srednjih škola.

Također, hrvatski biskupi prepoznali su vrijednost Vjeronaučne olimpijade te tako omogućili vrijedne nagrade za sve učenike koji osvoje prva tri mjesta na državnoj razini.

“Nagrade su prilika da stvorimo zajedništvo. To su prepoznali i naši biskupi koji su natjecanju dali poseban pečat. Od 2006. odlučeno je da najbolje ekipe bude nagrađene putovanjem ili hodočašćem. Prošle godine nismo išli na nagradno putovanje zbog situacije s koronavirusom i jako nam je nedostajalo druženje. Ove ćemo godine, u granicama onoga što je moguće, zajedno s pobjednicima ići na ljetovanje na Korčulu”, istaknula je Vranić.

Snježana Kirinić Grubić, Anita Vranić, Paola Jakešević i Josip Šarec

Učenica iz OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću Paola Jakešević, ujedno članica pobjedničke ekipe, istaknula je da je od malih nogu voljela vjeronauk, a dolaskom vjeroučitelja Ilije Nikolića još ga je više zavoljela.

Natjecanje nas je zbližilo!

“Učenici uglavnom nisu zainteresirani, ali bude uvijek i onih koji jesu. Oni se potrude i ostvare dobre rezultate. Ovogodišnja tema nije bila teška, ali ipak je bilo puno podatka koje smo morali usvojiti. Pripremali smo se sedam mjeseci. Učili smo pojedinačno, ali i kroz zajedničke susrete vikendima u župi”, istaknula je Paola.

Učenje za državno natjecanje iziskivalo je dosta vremena i žrtve, nadodala je Paola. “Bilo je dosta sadržaja i nije bilo lako sve naučiti, ali uz Božju pomoć sve je moguće. Morala sam natjecanje uskladiti s treninzima iz odbojke, a vikendima sam žrtvovala slobodno vrijeme kako bih učila”, rekla je Paola.

Pobjedničku ekipu iz OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću činile su četiri djevojke koje se prije nisu poznavale, rekla je Paola. “Natjecanje nas je zbližilo. Tek kada smo formirali ekipu, upoznala sam te djevojke. Jako smo se zbližile i svakodnevno se čujemo”, zaključila je Paola Jakešević.

Tema je ove godine bila vrlo životna!

Josip Šarec iz XV. Gimnazije u Zagrebu, čija je ekipa osvojila 3. mjesto, ima višegodišnje iskustvo sudjelovanja na natjecanju i istaknuo je da je ovogodišnja tema bila jedna od lakših. “Zagrebački Mioc je poznat po tome što imamo puno kompetitivnih učenika. Inače je na školskom natjecanju bilo puno više prijavljeno, no ove godine zbog situacije s koronavirusom ipak nas se nešto manje prijavilo. Tema je ove godine bila vrlo životna pa samim time i lakša”, rekao je Josip.

Istaknuo je da im je škola omogućila adekvatne uvjete za pripremu za natjecanje. “Ekipa se pripremala u kabinetu vjeronauka ovisno o našim drugim obavezama. Aktivno smo se počeli pripremati u siječnju. Unatoč brojnim obvezama, kod nas u Miocu uvijek nađemo vremena i za natjecanja”, zaključio je Josip Šarec.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja