Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Sonje Kuzmić, u ponedjeljak 21. lipnja, o pokretanju mobilne knjižnice i čitaonice u kontejnerskom naselju u Petrinji nakon prikupljenih novčanih sredstava i kupnje kontejnera u organizaciji udruge "Smiješak za sve" govorila je predsjednica te udruge Marijana Jergović.

/ mp

Sonja Kuzmić i Marijana Jergović

Prema riječima Marijane Jergović, udruga “Smiješak za sve” otvorio je knjižnicu u kontejnerskome naselju u Petrinji gdje se neće samo posuđivati knjige, već će volonteri svakodnevno biti prisutni u kontejnerskom naselju gdje će organizirati radionice za djecu i mlade, pomagati im u školskim obvezama i lektiri te nastojati podići kvalitetu života u naselju.

“Naše poslanje je vratiti osmijeh kojima je život maknuo osmijeh s lica. Ne biramo svoje korisnike. Čitamo djeci u bolnicama, doniramo kolače beskućnicima i sad djelujemo za one koji su ostali bez krova nad glavom u Petrinji. Među našim volonterima prikupili smo 40 tisuća kuna za kontejner koji je danas knjižnica. Veseli nas da smo među onima kojima smo potrebni”, istaknula je Jergović.

Udruga “Smiješak za sve” pokrenuta je 2013., kada su krenuli s djelovanjem bilo je 40-ak volontera, da bi danas u udruzi bilo 250 aktivnih volontera.

“Želim istaknuti kako naši volonteri odlaze u ‘Centar Stančić’, ustanovu socijalne skrbi u kojoj se nalaze 203 štićenika s invaliditetom i mentalnim poteškoćama. Ta ustanova u Dugom Selu osigurava usluge boravka, psihosocijalne podrške i organiziranog smještaja štićenika. Budući da na jednog do dva djelatnika u prosjeku dolazi 25 štićenika, udruga ‘Smiješak za sve’ trudi se redovitim dolascima u Centar unijeti što više veselja u njihovu svakodnevicu kroz razne aktivnosti – čitanje, šetnja, pjevanje, razgovor. Kada je vrijeme lijepo, druženje se odvija u predivnom parku ‘Centra Stančić’. Volonteri ‘Smiješka’ svake druge srijede provode poslijepodne s korisnicima Stančića u sklopu projekta ‘Danas sam tu! Za tebe!’. Uz to, ‘Smiješak’ je osigurao svakodnevnu podršku ‘Centru Stančić’ uređenjem Centra za volontere s prenoćištem.

Opremanjem prenoćišta omogućilo je studentima sestrinstva i fizioterapije sa Zdravstvenog veleučilišta, kao i studentima sestrinstva i psihologije s Hrvatskog katoličkog sveučilišta da odrade obvezan praktični dio nastave u ‘Centru Stančić’ bez potrebe za svakodnevnim putovanjem od Zagreba do Dugog Sela. Osim pomoći koju pružaju djelatnicima Centra, studenti usvajaju nova znanja i vještine praktičnim radom u svojoj budućoj struci te pridonose socijalizaciji i inkluziji djece i odraslih s mentalnim i tjelesnim oštećenjima”, istaknula je Jergović.

Naša sugovornica istaknula je kako je empatija nešto što čovjek ima u sebi.

“Od malena se učite pomagati drugima. Pomagala sam njima troje, četvero s učenjem nakon škole. Pomoći drugome baštinila sam od svoje obitelji. Smiješak prenosi ljubav prema drugome. Ne nedostaje nam volontera, imamo i dosta mlađih volontera. U udruzi imate volontere od 16 do 76 godina. Prekrasan je taj susret volontera od 16 godina i osobe od 70 godina. Pokušavamo povezati različite generacije. Mnogi danas kažu kako im nedostaje vrijeme, ali stvar je u tome da ako želite nešto napraviti, napravite ili ako ne želite, onda ne napravite. Vjerujem kako je potrebno nešto ostaviti iza sebe u nasljeđe”, poručila je Marijana Jergović.

Više o udruzi “Smiješak za sve” doznajte OVDJE.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja