Budi dio naše mreže

"Žene u Crkvi" bila je tema Novih valova dobrote u ponedjeljak, 18. srpnja u kojima je gostovala novinarka Ines Grbić, dugogodišnja tajnica i glasnogovornica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije. Surađuje s mnogim medijima, a kao dopisnica iz Zadarske nadbiskupije. surađuje i s Hrvatskom katoličkom mrežom.

/ md

Biskupsko ređenje zadarskog nadbiskupa mons. Milana Zgrablića predstavlja prvo ređenje zadarskog nadbiskupa koje je pratila novinarka i dopisnica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije Ines Grbić. “Kao da smo dionici velikih promjena koje mnoge generacije nemaju prigodu doživjeti – pohod pape, zatim biskupsko ređenje koje je posljednji put obilježeno prije 32 godine u Zadru. Dakle, trideset generacija nije vidjelo kako taj čin izgleda i što znači”, poručila je Grbić te dodala kako joj je ovaj dan poslovno bio vrlo intenzivan i zanimljiv.

Kao novinarska Zadarske nadbiskupije prati sve događaje iz života mjesne Crkve te je kao glasnogovornica zadužena za odnose s javnošću što uključuje reprezentaciju života nadbiskupije kada se od nadbiskupije traže odgovori na pitanja od biskupa.

Dodaje kako je posao medijskog djelatnika među poslovima koji su u ordinarijatu po biskupijama najopterećenije radno mjesto te postoji potreba za stalnom raspoloživosti djelatnika.

Grbić ističe kako je nekada bilo mnogo više novinara u katoličkim medijima koji su odlazili na terene te novinara općenito. “Kao novinarka na terenu pred svojim sam očima vidjela desetkovanje redakcija, a danas više nema novinara na terenu. Ugašena su dopisništva velikih medija, nacionalnih tzv. mainstream medija”, kazala je Grbić govoreći o promjenama u medijima u posljednjih deset godina.

Naglasila je kako se novinarski posao umnožio, dok se tempo ubrzao te tako ima mnogo više iznenađenja i neizvjesnosti. “Nikada ne znam unaprijed što ću narednih dana raditi, puno je neizvjesnosti i potrebe za stalnom raspoloživosti”, istaknula je Grbić o novinarskom poslu. Dodaje kako je posao medijskog djelatnika među poslovima koji su u ordinarijatu po biskupijama najopterećenije radno mjesto te postoji potreba za stalnom raspoloživosti djelatnika. “Mi dopisnici uistinu nosimo život naše Crkve izvan radnog vremena svojim kućama u svoje vikende, blagdane, nedjelje i praznike i to je ono što nema niti jedna druga služba u Crkvi po pitanju zadaće radnog mjesta”, ističe te smatra da se ova činjenica treba uzeti u obzir prilikom vrednovanja ovog radnog mjesta.

Branimir Gubić i Ines Grbić

Isus Krist uzdignuo dostojanstvo žene

Na pitanje što misli o ređenju žena i kakav položaj danas imaju žene u Crkvi, Grbić smatra da položaj žene nije obezvrijeđen tako što žene ne mogu biti zaređene. “Svećeništvo ne čini samo pastoralna služba. Ministerijalno svećeništvo povezano je s božanskim ustanovljenjem od strane Gospodina našega Isusa Krista koji je taj nalog dao apostolima. Svećeništvo je zapravo trag i znak kontinuiteta apostolske službe”, naglasila je Grbić.

Isus je itekako uzdigao dostojanstvo žene. Vjerujem da je htio ženu za svećenicu, on bi to nama itekako primjerom pokazao.

Ističe kako položaj žene nije umanjen ili obezvrijeđen time što se žena ne može zarediti, odnosno zbog toga što ne može biti “svećenica”. “Isusa Krista pratila je skupina žena, a on sam učinio je velike stvari u demontiranju diskriminacije dostojanstva žene u svoje vrijeme. Naime, Židovi uopće nisu vrednovali ni poštovali svjedočanstvo žene, a još manje grešnice i preljubnice”, naglašava Grbić te podsjeća na susret Isusa i Samarijanke kod zdenca te ženom koja se mogla smatrati tjelesno nečistom. “Navještaj svoga uskrsnuća povjerio je upravo Mariji Magdaleni, zatim je dopustio ženi da ga cjeliva svojom kosom i pomaže nardovom pomasti u znak zahvalnosti za iskustvo Mesije u čijoj blizini je mogla biti. Isus je itekako uzdigao dostojanstvo žene. Da je htio ženu za svećenicu, on bi to nama itekako primjerom pokazao”, poručila je Grbić.

Suradnja klera i laika – mogu li jedni bez drugih?

Na pitanje što misli da je vitalno i važno ovdje istaknuti navodi autentičnost i slobodu, odnosno odvažnost u odnosu s autoritetom misleći pritom na biskupe. “Moje iskustvo je da sam od biskupa Ivana Prenđe i nadbiskupa Puljića bila uvažena kao sugovornica te sam bila prepoznata i vrednovana”, svjedoči. Na drugom mjestu istaknula je slobodu i neustručavanje prilikom izricanja vlastitog mišljenja, pa i u suradnji s nadbiskupom. Kao primjer međusobnog poštovanja i uvažavanja navela je primjer odnosa Isusa Krista prema ženama. “Ja mogu reći da sam to osjetila u Crkvi od svojih biskupa. Pritom moram istaknuti da ovdje ulogu igra i osobnost, koju osobno dugujem mome ocu”, istaknula je Grbić.

Oni nisu distancirane osobe od kojih bismo trebali strahovati i ne biti to što jesmo u našoj osobnosti u poštovanju i uvažavanju.

“Naši nadbiskupi i biskupi jedva čekaju normalnog čovjeka u svom okruženju s kojim će se nasmijati i popričati. Oni nisu distancirane osobe od kojih bismo trebali strahovati i ne biti to što jesmo u našoj osobnosti, u poštovanju i uvažavanju. Ne treba biti impresioniran na način da si blokiran jer to blokira onda i rad i vašu suradnju. Ohrabrila bih novi naraštaj koji dolazi u Crkvu da se usudi biti prirodan”, zaključila je novinarka i dopisnica Zadarske nadbiskupije Ines Grbić.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja