Budi dio naše mreže

U povodu 30. obljetnice deblokade grada Dubrovnika u današnjim Novim valovima dobrote, u subotu 4. lipnja razgovaralo se o biciklističkom putovanju od Zagreba do Dubrovnika u znak sjećanja na poginule branitelje koje su prošli Vinko Paulić i Zlatko Adžijević, veterani 1. gardijske brigade "Tigrovi". Urednik i voditelj emisije je Borna Marinić.

/ md

Veterani Tigrova Zlatko Adžijević Dugi i Vinko Paulić prisjetili su se akcije oslobođenja hrvatskog juga, odnosno grada Dubrovnika i poluotoka Pelješca godine 1992., niza operacija u kojima su zajedno djelovali hrvatska ratna mornarica, hrvatsko ratno zrakoplovstvo i hrvatska kopnena vojska. “Akcija oslobođenja započela je početkom travnja i trajala je sve do kraja listopada 1992. godine. U akciji je oslobođeno 1200 kvadratnih kilometara Dubrovačkog primorja. Nažalost, stradalo je 67 Tigrova, 520 ih je ranjeno, 2 su zarobljena, a 2 se još uvijek vode kao nestali”, ističe Adžijević i dodaje kako je ovo bio najteži teren, brdovit i kamenit, gdje nema prostora za zaklon.

Dana 25. svibnja 1992. godine 1. gardijska brigada Tigrovi krenula je u oslobađanje brda Lisnik, a konačni cilj bio je “izgurati” neprijateljsku vojsku i ovladati dijelom Slano-Orahovi Do. Brdo Lisnik postalo je dana 27. svibnja 1992. jedno od najtragičnijih u ratnom putu 1. gardijske brigade. Tog dana poginulo je sedam, a ranjeno je jedanaest pripadnika 4. bojne Tigrovi.

U spomen na poginule branitelje, put od Zagreba do Dubrovnika prošli su biciklima u svega četiri dana, a to im nije bio prvi put. “To je bila samo jedna u nizu naših biciklističkih sekcija Tigrova koja djeluje već dugi niz godina. Ima nas petnaestak i zajedno u grupi vozimo sve važnije obljetnice i akcije vezane uz Domovinski rat”, kazao je Adžijević i poručio kako su se u Dubrovnik uputili povodom 30. obljetnice akcije Jug te su vozili u četiri etape, što je u prosjeku dnevno iznosilo 150 kilometara. “Obišli smo sve spomenike vezane uz Domovinski rat, pa smo se tako u Rakovici pomolili kod spomenika poginulim braniteljima i spomenika Eugenu Kvaterniku koji se također borio za samostalnu Hrvatsku”, istaknuo je.

Petorica je vozila, a šesti član ekipe pratio ih je u kombiju. Na ovaj način odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, svima koji su na direktan i indirektan način sudjelovali u obrani i stvaranju domovine Hrvatske.

Veteran Tigrova Vinko Paulić istaknuo je kako su do cilja došli uz pomoć HVIDR-e Samobor i  grada Sveta Nedjelja, Udruge Tigar 90/91, biciklističkog kluba Sveta Nedjelja, Doma Tigrova i drugih koji su bili spremni pružiti pomoć i podršku.

Zlatko Adžijević, Vinko Paulić i Borna Marinić

Na pitanje po čemu se ovaj biciklistički maraton razlikovao od ostalih, Adžijević je istaknuo zajedničku vožnju nasuprot samostalne. “Poveznica su Domovinski rat, naša gardijska brigada Tigrovi i teren na koji smo išli”, kazao je te je kao najteži trenutak putovanja izdvojio rutu prije Makarske prema Igranama gdje ih je uhvatio snažan jugo koji ih je nosio po cesti.

Četvrtog dana putovanja stigli su do cilja, na brdo Lisnik, a ondje ih je dočekao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je i sam sudjelovao akcijama Tigrova kao pripadnik ove gardijske brigade.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja