Budi dio naše mreže

Dobrota u dijeljenju znanja - instrukcije za školarce bila je tema HKR-ovih Novih valova dobrote, u utorak 23. studenog u kojima su gostovali voditelji instrukcija u salezijanskom Oratoriju sv. Dominik Savio, Anđela Krišto i Ivan Vučić. Urednica i voditeljica emisije je Katarina Varenica.

/ md

Humanitarna aktivnost besplatnih instrukcija održava se na zagrebačkom Jarunu u Oratoriju sv. Dominik Savio već 15 godina, a pokrenuli su je studenti koji su u početku odlazili kod djece gdje su im održavali instrukcije. Instrukcije su namijenjene svoj djeci kojima je potrebna pomoć u učenju, uključujući srednjoškolce i osnovnoškolce.

Instrukcije u Oratoriju sv. Dominik Savio

Cilj ovih instrukcija nije isključivo prenijeti znanje djeci, nego se s njima povezati u druženju nakon instrukcija. Na početku emisije čuli smo priče polaznika instrukcija kojima su one mnogo pomogle te smo s njima razgovarali telefonski. “Za instrukcije sam saznala preko Oratorija, jer sam tamo animatorica. Imala sam malo problema s matematikom i onda su mi rekli da studenti nude instrukcije i tako sam odlučila doći. Na instrukcijama mi se posebno sviđa trud studenata i preporučila bih ih svakome tko ima problema s nekim predmetom, jer će zasigurno otići s novim znanjem i iskustvom”, rekla je djevojka koja ima 17 godina i pohađa treći razred gimnazije.

Naši instruktori su većinom mladi ljudi, većinom radnička mladež, a ima i bivših studenata

Većina djece za besplatne instrukcije čula je preko prijatelja koji dolaze ondje ili preko roditelja koji dolaze na svetu misu u Crkvu  Svete Mati Slobode. “Mi se okupljamo uvijek poslije večernje svete mise, gdje roditelji i djeca mogu vidjeti 20-ak okupljenih mladih ljudi, pa se tako interesiraju o čemu se radi i doznaju za instrukcije”, rekla je Krišto.

Voditelj instrukcija, Ivan Vučić pojasnio je tko su instruktori koji svoje vrijeme nesebično posvećuju djeci koja su u potrebi. “Naši instruktori su većinom mladi ljudi, većinom radnička mladež, a ima i bivših studenata. U ovom trenutku nas ima 130-ak aktivnih instruktora koji djeluju”, istaknuo je Vučić.

Instrukcije u Oratoriju sv. Dominik Savio

Krišto je opisala kako izgleda jedan dan i sat instrukcija i u koje vrijeme se održavaju. “Imamo jednu grupu u kojoj smo svi instruktori, ali smo također podijeljeni na dane i instrukcije su od ponedjeljka do četvrtka od 19:40 do 21 sat. Instruktori s obzirom na svoje obaveze, odaberu jedan dan kada bi mogli najčešće dolaziti, a postoje i voditelji tih dana. Prvi kontakt imamo s roditeljima, iako djeca već drugi puta na instrukcije dolaze sama. Nakon instrukcija slijedi igra u Oratoriju, jer smisao ovih instrukcija nije samo da mi djeci prenesemo znanje nego da djeci budemo i prijatelji”, ističe Krišto.

Djeci je ponekada lakše učiti sa studentima, nego sa roditeljima koji dođu kući umorni nakon posla

Katarina Varenica, Anđela Krišto i Ivan Vučićesemo svoje

Mnoga djeca koja dođu na instrukcije prvi puta, ostanu ondje dulje vrijeme i zavole Oratorij. “Djeci je ponekada lakše učiti sa studentima, nego sa roditeljima koji dođu kući umorni nakon posla. To nisu samo instrukcije, ovdje djeca upoznaju nove ljude što sigurno i njima puno znači”, istaknuo je Vučić.

Instrukcije su namijenjene svakom djetetu, bez obzira je li dijete kršćanin i kojoj župi pripada. Do sada su na instrukcije dolazila i djeca koja nisu iz Zagreba, a u 2020. godini kroz Oratorij je prošlo oko 150 djece.

Dobrota je raditi nešto u korist drugih, a ne nas samih. Ona se gradi kroz cijeli život i na dobroti treba ustrajat

Vučić i Krišto govorili su o tome što za njih znači dobrota. “Rekla bih da je dobrota nešto što mi svi nosimo u sebi, i također, rekla bih da je dobrota odluka. Dobrota je raditi nešto u korist drugih, a ne nas samih. Ona se gradi kroz cijeli život i na dobroti treba ustrajati”, poručila je Krišto.

“Dobrotu je najlakše opisati po toplom srcu, po tome što nekoga drugoga stavlja ispred sebe, po tome što izlazi iz komforne zone da bi se drugome pomoglo”, zaključio je Ivan Vučić.

Novi valovi dobrote

 

 

 

 

 

 

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja