Budi dio naše mreže

Jedna od najvećih pučkih kuhinja u gradu Zagrebu, ona na Svetom Duhu, svakodnevno ima sve više korisnika. Na koji se način ovih dana pomaže beskućnicima i korisnicima Pučke kuhinje Svetog Ante kod fratara na zagrebačkom Svetom Duhu doznali smo iz prve ruke od fra Vladimira Vidovića.

/ Snježana Kirinić Grubić

Fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje Svetog Ante na zagrebačkom Svetom Duhu u emisiji Na valovima dobrote Hrvatskoga katoličkog radija istaknuo je kako ova pučka kuhinja i dalje funkcionira prateći sve naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Visoke higijenske standarde uvodili su u proteklim tjednima.

Proveli su i tešku odluku o suspendiranju preko stotinu volontera koji su izravno i neizravno uključeni u rad Pučke kuhinje. Otkazali su im volontiranje još prije dva tjedna svjesni odgovornosti kako prema njima tako i prema korisnicima. Obavezno dezinficiraju prostor kuhinje i blagovaonice u kojoj korisnici jedu. Smanjen je i broj korisnika koji u jednom trenutku ulaze u blagovaonicu. Od korisnika se traži, a oni se toga pridržavaju, razmak od dva metra prije nego što uđu u prostor blagovaonice.

Fra Vidović ističe da Pučka kuhinja na Svetom Duhu ne može poštivati preporuku Vlade Republike Hrvatske o dostavi već gotovih obroka ili sirovih namirnica, također poštujući najviše standarde, na adrese korisnika jer oni nemaju evidenciju svojih korisnika. Najčešće im dolaze ljudi koji su zaista na margini društva, koji nemaju nikakve mogućnosti sami pripremiti hranu ili gdje jesti. Pučka kuhinja na Svetom Duhu i dalje funkcionira tako da pripremaju obrok. Spremni su za razdoblje pred nama i poručuju da nitko neće ostati gladan. I danas, kao i prethodnih dana, pripremili su obrok, zapakirali ga i dijele obroke svima onima koji su došli na ručak.

                 

Prema iskustvu proteklih dana fra Vidović ističe da broj korisnika varira. Bio je jako povećan u subotu, čak 20% više korisnika došlo je na objed. Otkako je stupila na snagu mjera ukidanja gradskoga javnoga prijevoza, a korisnici za prijevoz koriste upravo tramvaje i autobuse kako bi došli do pučke kuhinje, broj korisnika koji dolaze na objed je nešto manji, i do 20 %. Hoće li se ljudi snaći i doći na neki drugi način do Pučke kuhinje po topli obrok fra Vidović ne zna, ali svi koji dođu dobit će ručak. U redovitim uvjetima rada njihove Pučke kuhinje imaju oko 350 korisnika na objedu. Brinu za one koji su još dodatno izloženi i mogućnosti zaraze i dodatno su na margini jer nemaju osnovne uvjete za život i rad.

Na kraju razgovora fra Vidović je dao poruku nade: „U ovim teškim vremenima, kad nas je zahvatila ne samo epidemija koronavirusa, nego je Zagreb dodatno uzdrman potresom koji se dogodio u nedjelju, hvala Bogu, Pučka kuhinja nije stradala i nisu zabilježene štete većih razmjera. I u tim teškim vremenima treba ostati hrabar, odvažan i svoj pogled uvijek usmjeriti na Isusa Krista, na vječnost, i pokazati onu konkretnu, djelotvornu kršćansku ljubav, ono što caritas jest u sebi, a to je briga za ljude koji su na marginama, koji su naša braća i sestre i koji su u velikoj potrebi.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja