Budi dio naše mreže

Budući da djeca brzo prerastu odjeću, obuću i drugu opremu, voditeljice posudionice ''Izvor'' došle su na kreativnu zamisao kako pretvoriti tu ''manu'' u prednost koja će pomoći brojnim hrvatskim obiteljima.

/ Ines Grbić/ps

U prostorima samostana sv. Frane u Zadru, nalazi se jedna ”butiga” s uredno posloženom dječjom odjećom raznih veličina i boja. No žene koje tamo rade, Štefica Laura Paripović, Ivana Matulić i Josipa Birkić, ne traže ništa zauzvrat.

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

Riječ je o posudionici za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”, gdje brojne majke slabijeg imovinskog stanja ili velikih obitelji, mogu pronaći ono što im treba za svoje najmajnje koji brzo prerastu majice, hlače, cipelice i kompletiće.

”Od jedne obične kave pretvorilo se u nešto što zahvaća cijelu Lijepu Našu”

Ova je priča započela prije tri godine, kada su Paripović, Matulić i Brkić, danas majke četvero, šestero i sedmero djece, odlučile provesti dugogodišnju zamisao da se na jednom mjestu skupi odjeća koju djeca brzo prerastu da se može proslijediti dalje onima u potrebi.

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

”Od jedne obične kave pretvorilo se u nešto što zahvaća cijelu Lijepu Našu”, rekle su za emisiju ”Na valovima dobrote”, Hrvatskog katoličkog radija.

Nije nužno da obitelji moraju doći osobno u Zadar kako bi mogli nešto pronaći

Prve srijede u mjesecu, od 17 do 19 sati, moguće je donirati odjeću, opremu i druge potrepštine u zadarskome samostanu sv. Frane. Zamisao je da majke mogu same odabrate što žele za svoju djecu. Unatoč tomu što posudionica nalikuje na dućan, gdje su volonteri marljivo razvrstali odjeću prema veličini, broju i sezoni, nije nužno da obitelji moraju doći osobno u Zadar kako bi mogli nešto pronaći. Voditeljice su dostupne preko telefona, maila i Facebooka te prema dogovoru šalju pakete obiteljima diljem domovine.

Iako se naziva ”posudionica”, voditeljice su naglasile kako ne očekuju da se darovana odjeća vrati, već da se ta odjeća može donirati i proslijediti dalje prema mogućnostima. Jedino upozoravaju da ne doniraju ono ”što ne bi svome djetetu obukli”.

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

Posudionica za odjeću, obuću i opremu ”Izvor”

”Tu djecu smatramo i svojom!”

Paripović, Matulić i Brkić ističu kako im najčešće dolaze u posudionicu trudnice te im pripremaju pakete sa svime što imaju u tom trenutku na raspolaganju za prvu godinu djetetovog života. ”Znaju doći s nekakvim grčem, a onda se kasnije opuste i budemo si potpora, onako, žena – ženi”, kažu. Tako su brojne žene dobile pouzdanje i ohrabrenje da će sve biti u redu i da će njihovo dijete biti zbrinuto.

Budući da velik broj trudnica prate od početka trudnoće, rado prate i daljnji rast djeteta te im odvajaju odjeću koju misle da bi im mogla pristajati. ”Tu djecu smatramo i svojom!”, izjavile su.

Započinju i završavaju svaki svoj susret s Gospodinom.

Sve ovo, kažu, ne bi uspjelo da nije Božje providnosti. Započinju i završavaju svaki svoj susret s Gospodinom. ”Svatko dođe po nešto, a izađe upravo s onim što je htio” svjedoče, te se upravo na ovakvim primjerima može očitovati Božje djelovanje. ”Ljudi nam se često zahvaljuju, no sva ta hvala ide Bogu”, zaključuju.

Posudionicu možete kontaktirati na broj 095 907 2997, na e-mail: djecjaposudionica@gmail.com ili putem Facebooka, a cijelu priču Ines Grbić možete poslušati u emisiji “Na valovima dobrote”:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja