Budi dio naše mreže

Učenici osnovnih i srednjih škola Dubrovačke biskupije koji su sudjelovali na biskupijskom/ županijskom natjecanju iz Vjeronauka, njih 57, nagrađeni su izletom u Perast i Boku kotorsku u subotu 21. svibnja. Nagradni izlet organizirao je Katehetski ured Dubrovačke biskupije.

/ im

Posjet Boki kotorskoj nezamisliv je bez pohoda Gospi od Škrpjela, svetištu na umjetno izrađenom otoku oko hridi kojem još i danas muški stanovnici Perasta svake godine u barkama donose kamenje.

Don Srećko Majić, župnik u Perastu, ispričao je vjeroučenicima uistinu zanimljive podatke o gradnji otočića i povijesti svetišta. Ispričao je kako su otok i kapela podignuti u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće Martešića koji su na tom mjestu 1452. pronašli Gospinu sliku. Peraštani su tijekom stoljeća nasipavanjem kamena povećali površinu otoka. Već u 15. st. na hridi je podignuta kapelica, u koju je stavljena Gospina slika. Veća crkva sagrađena je 1630. godine. Župnik Perasta proveo je vjeroučenike s mentorima i kroz pripadajući muzej sa uistinu zanimljivim i vrijednim eksponatima.

Nakon povratka u Perast sudionici izleta posjetili su crkvu sv. Nikole gdje su također nešto naučili o povijesti grada i gradnji same crkve, koja u današnjem obliku datira iz 1616.godine. U njezinoj riznici, koja je danas muzej, čuvaju se mnogi vrijedni darovi. U crkvi se nalazilo središte bratovštine pomoraca. Ručak je bio organiziran u samostanu sv. Antuna Padovanskoga.

U katedrali sv. Tripuna u Kotoru dubrovačke vjeroučenike i vjeroučenice srdačno je dočekao kotorski biskup mons. Ivan Štironja i strpljivo im iznio podatke o katedrali, a nakon toga ih je proveo kroz muzej. Za njih je bila otvorena i crkvica sv. Marije u kojoj je izloženo neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske. Ulicama grada natjecatelje na nagradnom izletu provela je lokalna vodička a bilo je vremena i za samostalno razgledanje i fotografiranje uz neizbježne suvenire i sladoled.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja