Budi dio naše mreže

Da je Bog strpljiv i uporan posvjedočila je urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija Tanja Maleš na susretu Duhovno-duhovitih večeri na zagrebačkom Svetom Duhu. S okupljenim mladima podijelila je svoje iskustvo domišljate i strpljive Božje ljubavi koja se u njenom životu očitovala baš onda kada je ona to najmanje očekivala i, kako kaže, izula joj cipele 'Popec' i obula cipele 'Maleš'.

/ Kristina Jozić/hk

U punoj i raspjevanoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu održan je susret iz ciklusa predavanja o ljubavi i zaljubljenosti, a gošća je bila urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija Tanja Maleš. S mladima je podijelila svoje svjedočanstvo pod nazivom “Kad te Bog izuje iz cipela”.

Nekoliko dana prije, u video pozivu mladima, Maleš je istaknula kako ju je Bog iznenadio izuvši joj cipele ‘Popec’ i obukavši joj cipele ‘Maleš’. Pojasnila je kako će se njeno izlaganje nadovezati na prošlotjedno izlaganje s. Ane Begić koja je govorila o Božjoj ljubavi i o tome kako je Bog  upisao ljubav u nas kao muškarce i žene.

“Međutim, nije jednostavno s ljudskom ljubavi. Tu ima razočaranja, uspona, padova. Čovjek si napravi kojekakve koncepte, očekivanja, planove. I onda Bog često to poruši i mi mislimo da je smak svijeta”, istaknula je.

Ljubav cilja na vječnost!

Pozivajući mlade pojasnila je i kakva je osoba bila prije nego što je dopustila Gospodinu da ju iznenadi.

“Tanja je bila osoba koja je kontrolirala sve  u  svome životu, a još više planirala. I onda je Bog sve okrenuto na glavačke i izuo moje cipele, uzeo sve sigurno što sam imala u svojim rukama. Stavio je u moju nemoć svoju svemoć i okrenuo moj život. Kada je Tanja Popec rekla da će ostati sama, da je nitko više nikada neće razočarati, da za nju ne postoji ljubav na ovome svijetu, Bog je sve okrenuo potpuno drugačije. U svim mojim ranama i padovima, naučio me da je On jači i da je On jamstvo vjernosti, da je On lijek i liječnik, a osim toga i da jako puno može iznenaditi. I stvarno mu se isplati vjerovati”, istaknula je Tanja Maleš.

Tanja Maleš i fra Stjepan Brčina / Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Na početku susreta pojasnila je što se krije iza samog naslova teme, otkrivši kako je upravo ona ta koju je Bog izuo iz cipela. Govoreći o ljubav, rekla je kako je “zanos nešto prvo što nas prati, ali to nije ljubav”. Pozvala je mlade da se uvijek usude tražiti više i dublje te da se ne zadovoljavaju onim površnim jer će taj zanos proći vrlo brzo.

Nadalje, podijelila je savjet starijih koji je uvijek dobrodošao, a to je da se zamisliš s nekom osobom u budućnosti i starosti kako bi znao je li to onaj ili ona koga čekaš. Danas često prevladavaju mišljenja da moraš imati nekoga jer se bojiš biti sam ili želiš stišati pitanja drugih, a upravo zbog takvih motiva veze propadaju. No, kako je rekao papa Benedikt XVI.,”Ljubav cilja na vječnost”.

Bog je strpljiv i uporan!

Maleš nastavlja svoju priču i kaže kako je u jednom trenutku odlučila biti zauvijek sama i ne dopustiti da ju itko povrijedi, a bijeg je pronalazila u svome poslu. Međutim, u svom srcu osjećala je nemir, a kako kaže, samo po miru možemo znati da Božja ruka vodi naš život. Ona je odlučila sama kreirati priču svog života, ali Gospodin je imao drugi plan za nju.

Tanja Maleš / Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Upravo tamo gdje se skrivala – na svom poslu – Bog joj je poslao osobu s kojom će provesti život. Oduševljen njezinim emisijama, pisao joj je muškarac koji će uskoro postati njezin muž. Iako je bila vrlo oprezna, nakon susreta s njim vratila se, kako kaže, “kao druga osoba”. Iako je prošla faze usamljenosti, samosažaljenja i mnoštva pitanja, sada svjedoči “Bog je strpljiv i uporan”.

Naglašava kako je u tim trenucima jako potrebno duhovno vodstvo, a njoj su pomogle sestre karmelićanke koje su joj uvijek znale ponuditi pravi savjet u pravo vrijeme. U donošenju teških odluka bijeg se mogao učiniti kao najjednostavnije rješenje, ali Maleš kaže kako se samo treba osloniti na Božju snagu uz koju možemo sve, baš kako sveti Pavao piše u poslanici Korinćanima: “Dosta ti je moja milost” i znala je da je u Njegovim cipelama najbolje.

Nakon predavanja je uslijedilo klanjanje kao središte samog okupljanja mladih, a druženje je nastavljeno u dvorani. Sljedeći susret održat će se 23. siječnja, a  predavanje će održati fra Ivan M. Lotar na temu “Čovjekova spolnost u Božjem planu spasenja”.

Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Foto: Ivan Ojdanić/fra Marius Andrei

Pogledajte video sa susreta i osjetite djelić atmosfere.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja