Budi dio naše mreže

SKAC Palma: Mladi će Novu godinu dočekati u duhovnim vježbama u šutnji!

"Mladi su uistinu žedni tišine. Ne bih rekla da su željni šutnje jer u tišini zapravo razgovaraju s Bogom. Potrebna im je šutnja svijeta – da svijet zašuti, a da oni imaju priliku malo jasnije čuti Božji glas. U tom se smislu odvijaju duhovne vježbe u šutnji. Mladima je potrebna tišina i mir kako bi mogli jasnije raspoznati pokrete u duši i čuti Božji glas", rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu voditeljica programa Ignacijevske duhovne obnove za mlade Marija Selak iz Studentskog katoličkog centra Palma u Zagrebu i pozvala mlade da na drugačiji način uđu u Novu godinu.

/ Hana Kilijan

Zagrebački SKAC i ove godine tijekom božićnih i novogodišnji blagdana organizira duhovne vježbe u šutnji za studente i radničku mladež od 18 do 35 godina u Hrvatskom Leskovcu. Pozivaju mlade koji žele proživjeti sedam dana tišine u intenzivnoj osobnoj molitvi po načelima sv. Ignacija Lojolskog.

“Posebnost ignacijevske duhovnosti je u tome što se u svakidašnjem iskustvu traži i nalazi Boga, ne treba se stvarati neka posebna atmosfera. Zahvaljujući egzamenu, odnosno općem i posebnom ispitu savjesti, osoba može u različitim okolnostima svoga života pronaći Božju prisutnost. Sv. Ignacije je kroz zamjećivanje promjena raspoloženja u vlastitim iskustvima, što se naziva razlikovanje pokreta u duši, došao do toga da može primijetiti kada djeluje Bog, kada neprijatelj, a kad on sam”, istaknula je Selak.

Svaka osoba ima svoj jedinstven odnos s Bogom.

“Ta jednostavna ignacijevska metoda pristupačna je svima. U svijetu čak i osobe koje nisu katolici znaju sudjelovati u duhovnim vježbama i to im pomogne da dođu do iskustva Boga te da prodube to iskustvo. Sv. Ignacije kaže da su duhovne vježbe namijenjene svima. Svaka osoba ima svoj jedinstveni odnos s Bogom. Voditelj i pratitelj u duhovnim vježaba su samo pomoć na tome putu. Ne radi se o prenošenju znanja o Bogu, već o metodi koja pomaže čovjeku da u svome iskustvu traži vlastiti odnos s Bogom. Tih odnosa ima onoliko koliko ima i ljudi jer svaka osoba ima svoj jedinstven odnos s Bogom”, pojasnila je naša sugovornica.

Foto: SKAC Palma

Smisao duhovnih vježbi je omogućiti osobi da uredi svoj život po Božjem.

“Duhovne vježbe koje SKAC provodi imaju za cilj pomoći čovjeku da, ako već nije, pronađe svoje osobno iskustvo Boga. Namijenjene su mladima od 18 do 35 godina zato što je u središtu SKAC-a rad s mladima. Duhovne vježbe može proći svaka osoba koja želi produbiti svoj odnos s Bogom. Ključan uvjet za to je želja da se taj odnos produbi. Uz želju je bitna i spremnost na promjenu. Dakle, treba biti spreman čuti ono što nam Bog želi reći”, rekla je voditeljica programa Ignacijevske duhovne obnove za mlade.

Mladima je potrebna šutnja svijeta – da svijet zašuti, a da oni imaju priliku malo jasnije čuti Božji glas.

‘Ad maiorem Dei gloriam’, u prijevodu ‘Sve na veću slavu Božju’ načelo je ignacijevske duhovnosti koje je prisutno u svakoj vježbi.

“U pripravnoj molitvi na početku svake vježbe stavljamo se na raspolaganje Njegovom veličanstvu, kako Boga naziva sv. Ignacije. Težimo za time da svako naše djelovanje, djelo, razmišljanje, maštanje, bude na Božju proslavu. Svaka vježba ide za time pa tako i svako naše djelovanje kroz dan treba biti usmjereno na to. Da ne tražimo nešto svoje, nego da tražimo ono što sam Bog želi za naš život”, pojasnila je.

Foto: SKAC Palma

Selak ističe kako je lista čekanja za duhovne vježbe uvijek jako duga, a posebno kada se radi o duhovnim vježbama u šutnji.

“Duhovne vježbe u šutnji najčešće organiziramo za Novu godinu, u uskrsno vrijeme i oko Tijelova. Svaki put imamo dugu listu čekanja. To pokazuje da su mladi uistinu žedni tišine. Ne bih rekla da su željni šutnje jer u tišini zapravo razgovaraju s Bogom. Potrebna im je šutnja svijeta – da svijet zašuti, a da oni imaju priliku malo jasnije čuti Božji glas. U tom se smislu odvijaju duhovne vježbe u šutnji. Mladima je potrebna tišina i mir kako bi mogli jasnije raspoznati pokrete u duši i čuti Božji glas”, rekla je naša sugovornica.

Poziv je upućen svima koji su željni istinskog susreta s Bogom i koji u srcu osjećaju poticaj ući u tišinu.

“Pozivamo one koji nisu toliko iskusni u duhovnom životu i koji se još ne snalaze s razaznavanjem glasova unutar sebe. Tu mislimo na one koji još nisu naučili osluškivati Božji govor. Duhovne vježbe su škola koja im pomaže raspoznati kako govori Bog. Pozivamo i one koji su neodlučni ili možda moraju donijeti neke važne životne odluke, a nisu u stanju razaznati što je to dobro za njih. Neka dođu s raspoloživošću čuti što je Božja volja za njihov život”, rekla je Selak.

“Ne pozivamo one koji se samo žele odmoriti. Kao što i tjelesne vježbe iziskuju napor, tako i one duhovne. Kroz duhovne se vježbe bavimo molitvenim vježbama, mislenim molitvama, kontemplacijom, ispitom svijesti i klanjanjem, a sve to iziskuje određeni napor”, zaključila je Marija Selak.

Prijavnicu za duhovne vježbe u šutnji i više informacija možete pronaći na internetskoj stranici SKAC Palma.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja