Budi dio naše mreže

Program Modrave je nastao iz uviđanja potrebe za potpunim i sadržajnim ljetovanjem u prirodnom okruženju i dobrom društvu, kroz molitvu, rad i zabavu. Na vrlo jednostavan način, Modrave ostvaruju sve ono što jedan mladi čovjek želi od ljeta. To je spoj prirode i vjere; osama i mjesto susreta; zabava i meditacija; mjesto gdje se zaljubljuje u život.

/ vbb

Nakon uspješne završnice velikog MAGIS-a, marljivi volonteri dobili su svoj, i više nego zasluženi, odmor na Modravama. Išli su Tati da ih odmori. Možda i malo pohvali 🙂  I na kraju ono najvažnije – ljubi kao svoju djecu. Sve su to i dobili. S vremenom, piše Emas S., a prenosi Studentski katolički akademski centar Palma skac.hr.

Zašto s vremenom? Koliko god odmor na Modravama zvučao bajkovito, početak baš i nije bio kao iz bajke. Iscrpljeni emocionalno i fizički od prethodnoga tjedna, prvih dan-dva baš i nismo bili svoji. No Bog je našao način da nas vrati u život. Svakoga ponaosob, na način samo Njemu znan. Nekome je to bilo kroz rad u masliniku, šmirglanje stola, vožnju broda ili igranje u kuhinji. Drugome kroz kajake, odbojku, pjevanje, jednu riječ, smijeh, zagrljaj ili pak samo vrijeme provedeno s Njim u molitvi. A čim je u nas vraćen život – Bog je živio s nama, i u nama.

On je živ!

Tako smo po prvi puta na Modravama izradili 100% čokoladni sladoled uz inovativan mikser te kutijicu za poruke svetome Josipu. Stolovima smo dali novi sjaj i očistili najzarasliji dio Modrava. Prije svakog obroka zapjevali smo neki glazbeni hit, a poslije prali posuđe dajući mravima besplatnu vrtnju ringišpilom u zdjelici. Učili smo voziti brod uz strpljive i iskusnije prijatelje, sada instruktore. Lude djevojke su pobijedile opake momke u odbojci, a kada smo na kajacima ostali bez goriva, naša vučna služba vukla nas je diljem modravske obale zabavljajući okolne jedrilice i brodove.

Prva modravska mornarica i životna škola

I za kraj, veliki finale – po prvi je puta isplovila cjelokupna modravska flota, naša prva mornarica, i uspješno osvojila susjedne otoke. 2 broda i 5 kajaka. 30-ak ljudi. Jedan kapetan. On. I ovaj put Njegova desna ruka – naš pater Špiro. Pomalo veličanstven prizor. Doplovivši do otoka kod kojeg je more čisto poput bisera, osjetili smo koliko je živ i onaj biser u nama. I nakon što su nas zbunjeni ljudi, svojim brodicama tamo već dulje vrijeme nasukani, ozbiljno upitali jesmo li mi neka škola, s ponosom smo odgovorili: „Jesmo. Škola za život.“ Jer tada smo se zaista i osjećali živo.

Na kraju smo uistinu dobili onaj odmor koji nam je toliko trebao. I shvatili još jednom jednostavnost života. Bili smo slobodni. Svoji. A kako je nedavno i naš prijatelj rekao – tek kada smo svoji, tada smo i Njegovi.

Piše: Ema S.

Za sve koji žele iskusiti siromaštvo duhom Studentski katolički akademski centar Palma u Zagrebu organizira program Jednostavno ljeto na Modravama. U starom masliniku skrivenom na rtu Ovanj u šatorima i oskudnim uvjetima sudionici će kušati kako je malo potrebno za istinsku radost.

Termini u kolovozu rezervirani su za one koji žele intenzivno sunčanje u Božjoj blizini kroz duhovne vježbe u šutnji. Svi prijavljeni kao pripremu za program rade predvježbe.

Vrijeme i preporučena dob:
5. 8. – 14. 8. za one od 18 do 26 godina
15. 8. – 25. 8. za one od 25 do 35 godina

Trošak programa:

Prvi termin:
za studente i nezaposlene 780 kn
za zaposlene 880 kn

Drugi termin:
za studente i nezaposlene 880 kn,
za zaposlene 990 kn

Prijaviti se možete na: Više u dubinu na Modravama_DV u šutnji. Čija dob ne odgovara terminu na koji se može prijaviti, može pisati na idom@skac.hr.

Osnovni cilj projekta Modrave je ponuditi mladima model kvalitetnog druženja bez alkohola, droge i buke: kroz različite duhovne, edukativne, sportske i radne aktivnosti te tematske katehetske radionice. Mladi razvijajući svoj izvorni duhovni identitet, uče životne vještine koje im mogu u bitnome pomoći u svladavanju svakodnevnih poteškoća, razvijanju samopouzdanja, prepoznavanju svojih talenata i konstruiranju cjelovite osobnosti, na dobro sebe i zajednice, piše na stranici Udruge Studentskoga katoličkog centra Palma. Udruga je osnovana 2001. da bi pružala mladima podršku u osobnom rastu i razvoju za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu u duhu katoličkog nauka.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja