Budi dio naše mreže

Vrlo prepoznatljiv redovnički red koji je svoju karizmu usmjerio na mlade,danas, na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, slavi 177. rođendan Oratorija. Riječ je o salezijancima koje je sv. Ivan Bosco osnovao u Torinu 1859. godine.

/ bg

Salezijanci su poznati po svom pastoralu s mladim ljudima. Taj pastoral obuhvaća brojne aktivnosti i animacije kako bi djelo don Bosca živjelo među mladima. Zahvaljujući povjerenju i prijateljstvu koje mladi imaju prema don Boscu, salezijancima i Crkvi, taj red je jedan od mnogih koji radom privlači mnogobrojne mlade koji u salezijacima vide odgojitelje i evangelizatore za put dobrog i poštenog kršćanskog i građanskog života.

Spomenuli smo da danas salezijanci slave 177. rođendan Oratorija. U razgovoru s don Davidom Leskovarom, salezijancem koji radi s mladima u zagrebačkoj župi Marije Pomoćnice na Knežiji, saznajemo što je to oratorij:

“Za oca i učitelja mladih (don Bosca) oratorij je bio mjesto gdje su mladi, na osobit način oni najsiromašniji i prepušteni samima sebi, mogli pronaći obiteljsku klimu u kojoj su se osjećali prihvaćenima, poštovanima, zaštićenima, i povrh svega voljenima za ono što jesu.” 

Oratorij je za don Bosca u početku bio sasvim obična kateheza, a nakon točno 177. godina kada je sve započelo s jednom običnom molitvom “Zdravo Marijo”, ta priča traje u preko 130 zemalja svijeta. Kako je ta priča na današnji blagdan 1841. godine započela s ovom jednostavnom i kratkom molitvom, zanimljivo je, ističe don David, kako je sveti Ivan Bosco važne trenutke salezijanske povijesti vezao upravo za marijanske blagdane.

Don David Leskovar upoznao nas je s ovogodišnjom proslavom rođendana oratorija. “U 10 sati započinjemo s programom za najmlađe, djecu osnovne škole, za koje smo taj dan pripremili masu zabavnih igara iz Don Boscovog vremena, tako da ćemo se i na taj način vratiti u vremena prvog oratorija. Glavna proslava blagdana započinje s večernjom sv. Misom u 18 sati i 30 minuta, iza koje ćemo imati prigodni program u velikoj dvorani našeg oratorija. Program će biti vrlo jednostavan: očekuju nas neki skečevi iz života oratorija, predstavljanje grupa i aktivnosti koje su prisutne u našem knežijanskom oratoriju te svečani blagoslov svih oratorijinaca. Bit će tu i salezijanskih masovnih igara i plesova. Pošto nema rođendana bez torte, program ćemo završiti u degustiranju slastica koje spremaju brojne naše volonterke i animatorice… a nakon svega toga slijedi fešta uz dobru glazbu uživo jer kao što je govorio Don Bosco: Oratorij bez glazbe, je kao tijelo bez duše.”

 

 

Istaknimo još jednu prepoznatljivost salezijanskog reda – molitva krunice u dvorištu.

 

“Za nas salezijance dvorište je jednako važno kao i kapelica, jer tu nam Gospodin često progovara upravo preko susreta s mladima koje nam šalje i to je mjesto našeg posvećenja.”

Osvrćući se na same početke moljenja krunice u dvorištu, don David kaže kako su krunicu molili najprije samo u svibnju i listopadu, ali na inicijativu mladih, ta praksa se proširila na cijelu godinu, odnosnu svaku večer u 21.30.

O tome koliko je salezijanska karizma zarazna, svjedoče brojne fotografije na kojima mladi mole i na kojima se vide aktivnosti koje provode salezijanci. O aktvnostima mladih također najbolje govore skupine koje djeluju u župi na Knežiji. Don David ističe tri zbora mladih, animatore, ministrante, instruktore, poslužitelje, volontere itd. “U našem knežijanskom Oratoriju brojimo oko 200 volontera koji su naši prvi suradnici u navještanju Radosne vijesti i odgoju najmlađih. Oni su produžna don Boscova ruka jer bez njih bismo mogli činiti puno manje dobrih stvari, a upravo preko njih Gospodin dopire puno dalje, do onih koji su u potrebi” ističe don David Leskovar, knežijanski salezijanac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja