Budi dio naše mreže

Molitvena zajednica mladih Nazaret iz Zagreba ovih je dana predstavila svoju prvu autorsku pjesmu pod nazivom "Tko sam ja za Tebe" te tako hrabro zakoračila na bogatu scenu duhovne glazbe u Hrvatskoj. "Voljeli bismo da zajednica Nazaret i kroz glazbu donese Isusa ljudima, da bude mjesto okupljanja novih mladih duša, novih Nazarećana", poručili su te za Hrvatsku katoličku mrežu progovorili voditelj zajednice Antonio Jelinić i voditelj slavljeničkog tima Ivan Borovec.

/ Hana Kilijan

Zajednica Nazaret katolička je molitvena zajednica mladih nastala 2015. u studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Providnost ih je povezala s misionarima monfortancima iz zagrebačkog Blata gdje se svakoga četvrtka okupljaju. Od 2017. zajednica je dio pokreta Obnove u Duhu Svetomu Zagrebačke nadbiskupije, a trenutno broje devetero članova.

“Nakon što smo se samoinicijativno počeli okupljati na molitvu, molili smo za duhovnika te da nas Gospodin vodi i pokaže nam put. Početkom 2016. smo preko jedne zajedničke prijateljice došli u samostan misionara monfortanaca u Blatu te stupili u kontakt s paterom Zdravkom Barićem, našim sadašnjim duhovnikom”, rekao je voditelj zajednice Antonio Jelinić te istaknuo kako su otvoreni za mlade koji im se žele priključiti.

Samostan u kojem se okupljaju dom je trenutno jedinoj zajednici monfortanaca u Hrvatskoj!

Družbu misionara monfortanaca osnovao je sveti Ljudevit Grignion Montfortski, utemeljitelj i duhovni otac Družbe, u Francuskoj 1705. Oci monfortanci koji žive u Hrvatskoj pripadaju Talijanskoj provinciji, a samostanu u kojem se zajednica Nazaret okuplja dom je trenutno jedinoj zajednici monfortanaca u Hrvatskoj.

Foto: Zajednica Nazaret

“Karizma misionara monfortanaca je prije svega evangelizacija koja ima za svrhu dovesti svaku osobu do sjedinjenja s Isusom Kristom. To se sjedinjenje ostvaruje putem obnove svijesti o važnosti krsnih zavjeta te putem prave pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji. Duhovnost monfortanaca je kristocentrično-marijanska, a ‘osobna posveta Isusu Kristu po Marijinim rukama’ njezina je najbitnija karakteristika”, pojasnio je Antonio.

Ime zajednice plod je nadahnuća jedne članice koje je dobila tijekom zajedničkog klanjanja i to prema redcima iz Lukinog evanđelja: “Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu” (Lk 2, 39-40).

Osjećaj da si prihvaćen, da negdje pripadaš i da imaš ljude na koje se možeš osloniti – to nam je svima potrebno!

“Za nas je zajednica mjesto gdje u zajedništvu rastemo i primamo mnoge milosti kako bismo onda to mogli širiti dalje i svjedočiti Gospodina tamo gdje se nalazimo i ljudima koji su nam stavljeni na životni put”, rekao je voditelj Antonio.

Sve je veći broj zajednica Obnove u Duhu Svetomu i brojni mladi traže iskustvo zajedništva s Bogom, ali i s drugima. Antonio ističe kako su mladi danas više nego ikada u potrazi za smislom vlastitog života kojeg istinski možemo otkriti samo u Bogu.

Foto: Zajednica Nazaret

“Takve zajednice pružaju mladima mjesto gdje kroz molitvu, slavljenje i brojna svjedočanstva mogu susresti Gospodina na osobnoj razini, a to je susret koji zauvijek mijenja i daje jedan novi smisao i radost koja je u ovom svijetu, često prepunom beznađa i pesimizma, posebno privlačna mladima. Ono što se posebno ističe je ta ljepota zajedništva koja se u molitvenim zajednicama osjeti – osjećaj da si prihvaćen, da negdje pripadaš i da imaš ljude na koje se možeš osloniti. To nam je svima potrebno, a posebno mladima”, naglasio je Antonio.

“Plodovi našeg zajedništva su rast u odnosu s Bogom. Kroz zajedničku molitvu primili smo, ali i naši bližnji, velike milosti. Unutar zajednice su, kao plod molitve, nastale i mnoge pjesme za koje vjerujemo da će mnogim ljudima pomoći da dođu bliže Bogu. Želimo i dalje širiti ono što u zajednici primamo te u budućnosti nastaviti objavljivati pjesme. Želimo evangelizirati i svjedočiti Gospodina među svim ljudima, a posebno među mladima”, istaknuo je Antonio.

Teško je zamisliti karizmatsku zajednicu bez pjesme. To je dar!

Pjesma “Tko sam ja za Tebe” prva je snimljena i objavljena autorska pjesma zajednice Nazaret. Voditelj slavljeničkog tima Ivan Borovec ističe kako su prije objave ove pjesme napravili dosta autorskih pjesma. Neke su, kaže, služile za izgradnju i brušenje talenta, a neke će biti objavljene u budućnosti.

“Vrijeme od nastanka do objavljivanja pjesme bilo je vrijeme molitve i rasta u vjeri. Pjesma je nastala na duhovnoj obnovi naše zajednice. Zadatak je bio odgovoriti na pitanje ‘tko sam ja’, a zatim smo svoja promišljanja međusobno podijelili. Razmišljao sam tko sam ja, ali sam se zapravo pitao tko sam ja za Njega. Zapisivao sam riječi koje su mi dolazile, zatim sam uzeo gitaru i svirao. Melodija je stvarno Božja milost. Kada sam pjevao, osjetio sam Božju ljubav i iscjeljenje. Bio sam oduševljen kada sam shvatio: ovo je nova pjesma”, rekao je Ivan.

Cilj nam je rasti u zajedništvu i biti podrška jedni drugima!

Pjesma je u obliku u kojem je objavljena nastala kroz sat vremena, no stvaranje studijske verzije ipak je bilo nešto zahtjevnije.

“Prvo je trebalo donijeti odluku da pjesmu snimimo, ali i odgovoriti na pitanje zašto je želimo snimiti. Cilj nam je rasti u zajedništvu i biti podrška jedni drugima. Zahvalni smo mnogim prijateljima koji su nam pomogli u raspisivanju vokalnih dionica, sviranju i konstruktivnim kritikama te svima onima koji su molili za nas”, istaknuo je voditelj slavljeničkog tima.

Foto: Zajednica Nazaret

Sve je više karizmatskih zajednica koje su među mladima, ali i onim malo starijima, poznate po autorskim duhovnim pjesmama. Ivan ističe kako je spontanost takve glazbe ono što mlade najviše privlači.

“Moliš svojim riječima, vapiš Bogu, želiš razgovarati s Njim, pjevaš Mu. Pjesma lakše dopire do ljudskih srdaca i mijenja nas. Posebnost glazbe unutar Obnove u Duhu Svetom je ta što kroz pjesmu slaviš Boga i predaješ Mu se. Pjesme su pomoć čovjeku, teško je zamisliti karizmatsku zajednicu bez pjesme. To je dar”, istaknuo je Ivan.

“Glazba ti može pomoći da otvoriš svoje srce i predaš se Bogu. Najvažnija je odluka da ga želiš upoznati. Svjedočim da sam osobno doživio Božju ljubav kroz više pjesama. To su trenuci neizmjerne ljubavi, topline, suza u očima”, posvjedočio je Ivan.

Foto: Zajednica Nazaret

Zahvalan za prvu autorsku pjesmu koju su objavili, Ivan ističe kako vjeruje da je zajednica Nazaret nešto što je Bog htio i što hoće, no ne poradi zajednice, nego poradi spašenih duša. Ako je Božja volja, možda u budućnosti objave i autorski album.

“Svatko od nas ima svoj put. Rekao bih da je Nazaret mjesto rasta i odrastanja. Mladi smo i Bog nas u svakom trenutku može posijati negdje drugdje. Bitan je Onaj s kojim ćemo ići na taj put. Hoćemo li ići s Isusom? Voljeli bismo da zajednica Nazaret i kroz glazbu donese Isusa ljudima, da bude mjesto okupljanja novih mladih duša, novih Nazarećana. Album je onda moguć”, zaključio je voditelj slavljeničkog tima zajednice Nazaret Ivan Borovec.

Zajednicu Nazaret možete pratiti na njihovoj Facebook stranici, YouTube kanalu te Instagram profilu.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja