Budi dio naše mreže

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u zajedništvu s drugim svećenicima, među kojima je bio i provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

/ dp

Jubilarni peti Antunovski hod mladih započeo je u subotu 10. lipnja euharistijskim slavljem u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, a završio u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec u zajedništvu s drugim svećenicima, među kojima je bio i provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca. Mons. Subotičanec na početku mise je pozdravio sve prisutne i prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.

U homiliji je, osvrćući se na naviješteno Evanđelje (Mk 12, 38-44), potaknuo mlade da zajednički učine dva zajednička koraka. “Prvi naš korak danas neka bude gledanje svijeta Isusovim očima. Zapamtite dobro, gledanje svijeta oko sebe Isusovim očima”, kazao je.

Foto: Ivana Markić

Poručio je da je Isus gledao kako ljudi dolaze i čine jednu sasvim uobičajenu gestu, ubacuju novac za hram. Dodavši da se može učiniti čudnim što Isus gleda materijalno, koliko je tko dao, naglasio je da je upravo tu zamka jer je to gledanje ljudskim očima.

„Evanđelje kaže da je Isus gledao ljude. A kad Isus gleda ljude, kad gleda čovjeka, onda gleda ravno u njegovo srce“, istaknuo je propovjednik.

Govoreći o udovici za koju je Isus rekao da je ubacila više od svih, mons. Subotičanec kazao je da se s njom nitko ne može mjeriti u Isusovim očima. “Ne zbog ta dva novčića koja je ubacila, nego zbog nečega drugog, a to drugo je, dragi mladi, zapravo drugi korak koji mi činimo sada. Prvi je bio: promatrati svijet Isusovim očima. Drugi korak: promatrati sebe Isusovim očima”, rekao je.

Foto: Ivana Markić

Naglasio je tri ključne riječi iz Isusove pouke: sitniš, mnogo i sve. “Kada, dakle, gledam sebe Isusovim očima, onda se preda mnom otvara pitanje: U darivanju sebe i svoga života Bogu, dajem li ja sitniš, dajem li mnogo ili dajem sve? Dajem li mrvice jer naprosto više od toga ne želim dati? Dajem li ono bez čega bih iovako ionako mogao, ništa me ne košta? Ili dajem svoj život, svoju sudbinu, svoje danas i svoje sutra, svoje sve – Bogu?” , kazao je propovjednik.

Potaknuo je mlade da sve što vide, svakog koga susretnu tijekom svoga hoda gledaju Isusovom ljubavlju, ali i da promatraju sebe istim tim očima. “Naposlijetku, ono što vidite, svjedočite hrabro, odvažno i smjelo poput sv. Antuna”, poručio je mladima mons. Subotičanec.

Nakon mise mladi su krenuli pješice prema svom odredištu − bazilici sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Putem su se zaustavili u Franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije i crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi te na Trgu bana Josipa Jelačića.

Mladi iz Župe sv. Antuna Padovanskog sa Svetog Duha izveli su kratki skeč, nakon čega je fra Stjepan Brčina izmolio molitvu za sve prisutne. Uslijedio je program plesa i glazbe koji je predvodila Evangelizacijska zajednica „Sveti Duh“.

Foto: Ivana Markić

Po dolasku na Sveti Duh uslijedilo je slavljenje nakon kojeg se hodočasnicima obratio župnik i rektor bazilike sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar. Na početku je zahvalio prvenstveno Gospodinu na svemu, a potom fra Stjepanu Brčini na organizaciji, redarima, volonterima, policiji te časnim sestrama klarisama iz Mikulića koje su tijekom dana molile za Antunovski hod.

Napose je zahvalio hodočasnicima iz cijele Hrvatske, inozemstva te Bosne i Hercegovine. Zahvalio je ravnatelju Pučke kuhinje fra Vladimiru Vidoviću koji je s volonterima pripremio hranu za sve sudionike.

“Amorose” su predvodile pjevanje tijekom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Antunovski hod mladih organizirali su Centar za duhovna zvanja franjevaca konventualaca, Župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima te Evangelizacijska zajednica “Sveti Duh”.

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Foto: Ivana Markić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja