Budi dio naše mreže

Mladi svjedoče: Naša generacija ima iskustvo euharistije koja zahvaća i mijenja čovjekov život!

"Bl. Ivan Merz je prepoznao da je euharistija ono od čega on živi i da se malo-pomalo mijenja. Kao što piše u Evanđelju, ni sam nije znao kako raste. On se pričešćivao i, ni sam nije znao kako, jednostavno se mijenjao. Vidim da i u našoj generaciji mnogi mladi imaju to iskustvo. Nešto ih vuče prema euharistiji, ne znaju često objasniti što, ali nakon nekog vremena shvate da se mijenjaju", poručuju mladi koje se okupljaju u Studentskom katoličkom centru Palma u Zagrebu.

/ Hana Kilijan

Svakoga petka navečer rijeka mladih ide prema bazilici Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, a razlog je upravo euharistija. Što to privlači brojne mlade na Misu mladih, u emisiji “Budimo mladi” Hrvatskoga katoličkog radija posvjedočili su potpredsjednik Studentskog katoličkog centra Palma iz Zagreba Kristian Karlo te dugogodišnji ministrant Ante Pilipović. Inače, Misa mladih u Zagrebu se slavi od 2011. svakoga petka tijekom akademske godine u 20.30 sati.

“Kao što i sam naziv kaže, to je Misa mladih, a ne misa za mlade. Ljepota toga slavlja je u tome što mladi sve organiziraju s ciljem da Kristu privuku svoju braću i sestre. Kako se mladi mogu priključiti? Za početak mogu doći i slaviti s nama – to je ono najljepše. Ako netko osjeti želju da dodatno služi Gospodinu na Misi mladih, može biti čitač, ministrant ili član SKAC zbora te pjevati na misi. Inače, na Misi mladih djeluju i poslužitelji koji poslužuju čaj tijekom druženja nakon mise. Zbog trenutne situacije s koronavirusom, to nažalost sada nije moguće. No, kada prođu ove okolnosti, mladi će moći i na taj način služiti”, rekao je Kristian, istaknuvši kako volontiranje u SKAC-u svima donosi radost.

Bl. Ivan Merz je otkrio da je euharistija središte koje ga izgrađuje!

U bazilici Presvetoga Srca Isusova nalazi se grob bl. Ivana Merza – zaštitnika hrvatske katoličke mladeži. Ovaj hrvatski blaženik osobito je blizak mladima i to je zasigurno razlog više zašto u tako velikom broju pohode Baziliku, koja je među Zagrepčanima poznata i kao “ispovjedaonica” grada. Zanimljivo je i to da je u nedavnom potresu, koji je pogodio Zagreb i okolicu, Bazilika teško stradala, no grob i slika bl. Ivana Merza ostali su potpuno očuvani.

Grob bl. Ivana Merza nakon razornog potresa / Foto: SKAC

“Ponekad imam dojam da je bl. Ivan Merz odvojen od naše generacije, no to nije tako. On je bio mladić poput nas, živio je vrlo jednostavnim životom – išao je u školu, učio je, zaljubljivao se, radio je i zarađivao, bio je u ratu. Radio je najobičnije stvari, no uspio je pronaći način da se kroz sve to izgrađuje. On je otkrio da je euharistija središte koje ga izgrađuje. Išao je svakodnevno na misu i shvatio je da što više prima Krista u euharistiji, to se sve bolje nosi sa životnim poteškoćama. Ljudi oko njega su također primijetili da im je lijepo biti s njim”, rekao je Ante.

“Njega je euharistija malo-pomalo mijenjala – bl. Ivan Merz je to prepoznao kroz iskustvo. Prepoznao je da je euharistija ono od čega on živi i da se malo-pomalo mijenja. Kao što piše u Evanđelju, ni sam nije znao kako raste. On se pričešćivao i, ni sam nije znao kako, jednostavno se mijenjao. Vidim da i u našoj generaciji mnogi mladi imaju to iskustvo. Nešto ih vuče prema euharistiji, ne znaju često objasniti što, ali nakon nekog vremena shvate da se mijenjaju”, istaknuo je Ante.

Mladi mogu puno primiti kroz naše zajedništvo!

Nakon slavlja Mise mladih slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a jednom mjesečno organizira se i cjelonoćno klanjanje pred Presvetim.

“Bl. Ivan Merz posebno je štovao euharistiju. On je rekao da je prekrasno zavući se u neku malu crkvu, sjesti pred Presveto i diviti Mu se. To je za svaku mladu osobu lijepo iskustvo i pozivamo sve mlade da nam se pridruže”, rekao je potpredsjednik zagrebačkoga SKAC-a.

Foto: SKAC

Ante je član ministrantske grupe, koja se okuplja u Bazilici, već više od dvije godine. Svjedoči kako je njegov put prema ministriranju plod jedne vrlo neobične okolnosti.

“Bila je završnica 3D formacije jedne godine u SKAC-u i program se odužio. U  22 sata je trebala biti slavljena misa zahvalnica. Ja sam šetao po dvorištu ispred Bazilike, prišao mi je p. Rukavina i rekao: ‘Hajde sa mnom’. Kako je bilo kasno, nije bilo ministranata. Otišao sam s njim i ministrirao. Tada je sve počelo. Rekao bih da je to bila Božja providnost na djelu jer sam i dalje, nakon skoro tri godine, dio ministrantske grupe”, posvjedočio je Ante.

Kristian ističe da iskustvo dolska na Misu mladih može pomoći mladima da osjete ljepotu zajedništva Crkve.

“Mogu podijeliti svoje iskustvo. Kada sam imao poteškoće u otvaranju prema drugima i kada mi je bilo teško uključiti se, iskustvo s Mise mladih puno mi je pomoglo. Bilo mi je lijepo slaviti s mladima i poslije ostati na druženju. Tada bih saznao informacije o novim događajima u SKAC-u. Sve je to pozivalo na zajedništvo. Tako sam se i uključio u brojne aktivnosti koje SKAC nudi. Vjerujem da mladi mogu puno primiti kroz naše zajedništvo i zato pozivam svakoga da dođe i pridruži nam se u slavlju euharistije”, zaključio je Kristian Karlo.

Ante Pilipović / Foto: SKAC

Ante svjedoči kako je ministriranje na Misi mladih promijenilo njegov pogled na euharistiju te kako se u kratkom vremenu mnoga toga promijenilo.

“Na Misi mladih uvijek se nameće ignacijansko pitanje gdje je tu Bog. Gdje je Bog na misi? Što mi On želi reći? Kako On radi sa mnom dok sam ja na misi? Ja sam se to često pitao i s vremenom sam shvatio da mi je tijekom mise postalo manje važno što ja mogu učiniti da proslavim Boga, a više mi je postalo važno što Bog može učiniti za mene da se On proslavi onako kako On to želi. To me rasterećuje od osjećaja da je nešto moram činiti”, ističe Ante.

“Jedino je bitno ono što Bog čini sa mnom i s nama. To čovjeku omogućuje da doživljava nove stvari i da raste sve više. Kada gledam što Bog čini sa mnom na misi, onda to prenosim i u svoj život te gledam što čini sa mnom u svakom području moga života. Zbog svega što Bog radi, a radi izvrsne stavri kojima se ja mogu samo diviti, rađa se zahvalnost. Euharistija i znači zahvalnost, ona je stav zahvalnosti prema Bogu koji sve daje”, zaključio je Ante Pilipović.

Više informacija o Misi mladih saznajte na mrežnoj ili Facebook stranici zagrebačkog SKAC-a te na Facebook stranici Misa mladih.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja