Budi dio naše mreže

„Ali oni ga pobijediše Krvlju Jaganjčevom i riječju svoga svjedočanstva!“ - riječi iz 12. poglavlja knjige Otkrivenja geslo su 17. Karmelijade koja će se održati na Udbini krajem mjeseca kroz dva dana, 29. te 30. svibnja koji je ujedno Dan državnosti. Vrijednost ove Karmelijade, koja okuplja mlade iz Hrvatske i BiH-a, je tim veća što je prva nakon dvije godine pandemijske stanke.

/ anh

„Karmelijada je za mene osjećaj zajedništva zato što se okupljaju mladi sa svih strana Hrvatske tako i prijatelji koji se dugi period nisu vidjeli”, poručuje za Hrvatsku katoličku mrežu Ivana Udovičić, mlada vjeroučiteljica i članica zajednice Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova, koja je ustrajna sudionica svih karmelijada koje su bile od 2012. godine.

Za današnjeg čovjeka, pogotovo mladog, šutnja nije nešto što mu je blisko, već više jedna enigma, nešto što nema svaki dan

Ova donedavna studentica zagrebačkog KBF-a prije svega stavlja naglasak na zajedništvu – koje se događa u tim danima – ali i na zajedništvu u duhu, onom karmelskom, za koji smatra da je „zaista specifično i posebno pogotovo za mladog čovjeka jer za Karmel znamo da je on prvotnom šutnja, a za današnjeg čovjeka, pogotovo mladog, šutnja nije nešto što mu je blisko, već više jedna enigma, nešto što nema svaki dan, i u tom duhu na Karmelijadi tad mladi čovjek osjeti, u šutnji, Boga”.

Karmelijada 2022.

Plan je da bi se karmelski mladi iz svih zajednica u zemlji i iz susjedne BiH zadnje nedjelje u mjesecu okupili na parkingu ispred udbinskog svetišta u kojem će ih dočekati njegov rektor vlč. Josip Šimatović, ujedno povjerenik za pastoral mladih Gospićko-senjske biskupije.

Domaćini očekuju i sudjelovanje svojih mladih, te će tako imati i oni priliku osim sudjelovanja u Križnome putu na otvorenom i bolje ga razraditi, prethodno, u kreativno-duhovnim radionicama.

Karmelijada 2013. (Foto: Facebook)

U predvečerje sudionike, uz ostalo, očekuju kateheze koje će voditi braća karmelićani i sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova i nezaobilazni ‘sat tišine’, zatim sveta misa, u sklopu nje primanje Škapulara (za one koji to budu htjeli i mogli), te ‘vesela večer’.

Za taj dio, u igrama, bit će zaduženi animatori iz Gabela Polja, plus naravno svjedočanstvo i malo prije pola noći – za laku noć – klanjanje. Jutro poslije će ih dočekati Dan državnosti Republike Hrvatske i program kojeg su proširili za druge sudionike karmelske laike, redovnike i redovnice, a vrhunac će biti u kasno poslije podne kada će euharistiju predvoditi domaći biskup Zdenko Križić – do imenovanja za biskupa i sam karmelićanin.

Karmelijada 2014. (Foto: Facebook)

Karmelijada je, naime, godišnji događaj za zajednice mladih Karmela BSI i OCD-a i ove godine se iznimno uključuju i zajednice laika.

Naša druga sugovornica s. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI, koja će voditi grupu mladih iz Punta na Krku, pojašnjava da – kao organizatorica i brojnih drugih prethodnih karmelijada – ne može nikako jednu sada samo tako izdvojiti:

„Svaka je posebna, kao što nijedna majka ne može za svoje dijete reći koje joj je draže, a koje nije draže ili posebno, jer svako odskače i izdvaja se u nekom svom elementu.”

Karmelijada 2017. (Foto: Facebook)

Prijave za mlade su zatvorene ove nedjelje. Očekuju njih između 100 i 150, a za laike prijave, za drugi dan udbinske Karmelijade, su malo još produžili iako ne sumnjaju kako će svi oni koji se naknadno žele prijaviti biti radosna i otvorena srca primljeni.

U biti – rekle su nam sugovornice – taj nacionalni susret je vrhunac cjelogodišnjeg rada i djelovanja mladih unutar karmelskih zajednica, kako ženskih tako muških za koje ćemo usputno spomenuti da braća djeluju u dva hrvatska grada: Splitu i Zagrebu.

Sve skupa – kroz ta dva dana – očekuju do tristo sudionika. Prije je ovaj nacionalni susret organiziran redovito na jesen, u listopadu, ali dvogodišnja odgoda zbog kovid mjera potaknula ih je da ga prebace u toplije dana s kojima su računali da će se zdravstvena situacija umnogome poboljšati.

I nisu pogriješili.

Na Karmelijadu se ne ide nepripremljen, ne ide se kao padobranac

„Cilj ove naše Karmelijade je puno veći nego onaj osnovni cilj – mi braća i sestre okupljamo mlade oko Karmela i to je kruna našeg rada kroz godinu. Znači, na Karmelijadu se ne ide nepripremljen, ne ide se kao padobranac. Može se uključiti svatko, ali u zajednicama mora proći jedan hod, jednu određenu pripremu, da se zna i zašto i kako i tko.”

Karmelijada 2018. (Foto: Facebook)

Dopodnevni dio programa mladi i laici, u ponedjeljak, imat će zajednički, u kojem će katehezu voditi o. Đani Kordić, a nakon okrepe i podnevnog odmora dijele se; mladi će imati edukativnu igru, a laici rad u grupama i sve završava nakon svete mise.

„Mi smo stvarno sretni da se možemo okupiti nakon tolike pauze”, zaključuje s. Marija Dijana Mlinarić naglasivši da je odličje karmelske karizme baš to zajedništvo u Bogu i ići zajednički u dubinu.

Odličje karmelske karizme je zajedništvo u Bogu i ići zajednički u dubinu

„ I ono što je meni predivno, a što imamo uvijek nakon svake Karmelijade: Mlade zamolimo neka nam napišu svoj jedan odjek, doživljaj. I neću nikada zaboraviti, nakon jedne karmelijade, od 200 mladih njih 80 mi je napisalo svoje svjedočanstvo, a ja sam očekivala dvije, možda tri povratne reakcije, a kad ono njih osamdeset mi je pisalo na Facebooku. Nisam mogla vjerovati.”

Karmelijada 2017. (Foto: Facebook)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja