Budi dio naše mreže

Madrid je 41. postaja Hodočašća povjerenja na zemlji!

U glavnom gradu Španjolske Madridu započeo je 41. Europski susret mladih u organizaciji ekumenske zajednice iz Taizéa. Geslo susreta je 'Ne zaboravimo gostoprimstvo!'.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Za susret je prijavljeno oko 15000 mladih iz cijele Europe, od toga 3500 iz Poljske, 2000 iz Ukrajine, 1300 iz Hrvatske, 1100 iz Francuske, 750 iz Njemačke i oko 600 iz Portugala. Tisuće obitelji otvorilo je vrata svojih domova i ugostilo mlade Europljane. U organizaciju je uključeno oko 1000 volontera. Na programu Susreta su podnevne molitve u crkvama, radionice, zajednički večernji molitveni susreti u prostorijama Madridskog velesajma. Na Staru godinu organizirano je molitveno bdjenje za mir u svijetu i Festival naroda.

Poruku im je poslao i Sveti Otac Franjo: ‘Budite bliski ovom ranjenom čovječanstvu i onima koji su odbačeni i isključeni, maleni i siromašni.’

Papa od mladih u Poruci traži i da prihvate izazov gostoprimstva. Poziva ih da otvore vrata svoga srca Gospodinu i njegovoj Riječi, da promiču kulturu susreta, prihvaćajući se uzajamno u poštivanju razlikâ. ‘Istinski kršćani ne boje se otvoriti drugima i podijeliti svoje životne prostore, pretvarajući ih u prostore bratstva’, istaknuo je Papa. Stoga je mlade pozvao da otkriju kako je moguće živjeti velikodušnu gostoljubivost, obogatiti se razlikama drugih te učiniti da njihovi talenti donesu plod. Tako će postati graditelji mostova između Crkvi, religijâ i narodâ.

Hrvati su treća najbrojnija prijavljena skupina u Madridu

Među 1300 Hrvata su i mladi s kojima je mladi dominikanac fr. Ivan Dominik Iličić: “Kao studentski kapelan u Rijeci poveo sam tridesetak mladih, koje sam povezao s mladima iz zagrebačke Sloboštine. Većina mladih Riječana je prvi put na taizeovskom susretu, ali neki su ipak već bili ili u Taizeu ili na nekom od novogodišnjih susreta. Neki mladi su smješteni po obiteljima, manji dio po dvoranama. Naša skupina je smještena u dvorani u pastoralnim prostorima jedne župe i kažu da im ništa ne nedostaje. Druže se s mladima iz drugih zemalja i stvaraju nova prijateljstva.”

Kako je rekao fr. Iličić, važan dio taizeovskog susreta su male skupine po župama. “U skupinama bude desetak ljudi iz više zemalja, a jedna osoba bude animator razgovora. Kod nas je bilo mladih iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Poljske i Španjolske i, zaista, mogu reći da smo lijepo razgovarali o temama koje je za ove dane predložila Zajednica iz Taizea. Mladi se popodne spremaju u obilazak gradskih znamenitosti. Nešto kasnije će na madridskom Velesajmu objedovati, a potom i sudjelovati u molitvi s braćom Zajednice i tisućama mladih iz cijele Europe.”

Hrvatski doprinos Festivalu naroda

“Za Festival naroda još nismo ništa pripremili, ali znamo da ćemo otpjevati i otplesati nešto iz hrvatskih krajeva. Međutim, uz to, pripremili smo i dublji prikaz onoga što se događa u Hrvatskoj po pitanju duhovnosti i mladih. Primjerice, kako mladi tijekom ljeta sudjeluju u različitim kampovima za mlade po cijeloj jadranskoj obali. Reći ćemo i kako se događaju uistinu lijepe stvari među mladima u Hrvatskoj.

“Pokazat ćemo kako u Hrvatskoj raste broj mladih koji imaju iskustvo živoga Boga, koji su oduševljeni Crkvom i koji redovito idu na svetu misu.”

“Prikazat ćemo i snimke s Mladifesta na koji svake godine, početkom kolovoza, u Međugorje dolaze mladi iz cijeloga svijeta. Nadamo se da ćemo uspjeti prenijeti poruku nade i žive vjere koja raste u Hrvatskoj, unatoč brojnim teškoćama koje su prisutne”, zaključio je fr. Iličić ekskluzivno javljanje za HKR.

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja