Budi dio naše mreže

„Mljet krije puno svojih ljepota, a jedna od njih se nalazi u Bobovištu, mjestu gdje nebo ljubi zemlju s najljepšim izlascima i još ljepšim zalascima. Bobovište je i mjesto našeg susreta i mjesto gdje imaš priliku provesti tjedan dana aktivnog odmora, a sve što te dijeli od toga...” Riječi su to koje su i uoči ovoga ljeta mladima u Hrvatskoj i svijetu uputili najnovije dubrovački SKAC-ovci najavljujući tako još jedno ljetno izdanje svoga pučinskoga duhovno-rekreativnog kampa za mlade.

/ anh

Guštaš šetati kroz netaknutu prirodu? Spreman si tjedan dana spavati u prirodi, tijekom dana dobro se oznojiti čisteći maslinik zarobljen već 50 godina dračom, korovom i stablima, a nakon svega guštati u prekrasnom Mljetskom moru?”

“Uz to si otvoren upoznati druge vršnjake jednako hrabre i otvorene izazovima? I što je najvažnije ne bojiš se susresti sa samim sobom, upoznati se bolje kroz večernje kateheze i duhovnu pratnju? Ako se osjećaš spreman na ovaj izazov, čekamo te!”

Na koncu tjedna izražena je opasnost snažne fizičke i emotivne navezanosti na prekrasnu prirodu i more otoka Mljeta

I tko nakon ovakvih riječi može odoljeti M-ljetovanju 2022? Brojni mladi su već dovoljna reklama jer svjedoče svojim vršnjacima o jednome od najizazovnijih duhovno-edukativno-ekoloških programa na našemu more za dob od 20 do 35 godina.

Ali – isto tako – upozoravaju: Na koncu tjedna izražena je opasnost snažne fizičke i emotivne navezanosti na prekrasnu prirodu i more otoka Mljeta.

Taj ljetni program za mlade – budimo malo precizniji – održava se već godinama kroz srpanj i kolovoz u mljetskoj uvali Bobovište blizu Polača.

Kamp traje od 24. srpnja do 20. kolovoza

Prijave su započele s prvim satima svibnja i do 10. u mjesecu prednost u prijavljivanju za prva tri termina/tjedna prednost imaju oni koji se prvi put prijavljuju na M-ljetovanje i nemaju iskustvo sličnoga.

Do 15. svibnja, pak, za prva tri termina prednost pri prijavi imaju oni koji su imali iskustvo sličnog programa, ali nisu bili na M-ljetovanju, a u četvrtom terminu mjesto je otvoreno za sve zainteresirane.

Studentski katolički centar iz Dubrovnika, kao organizator, ima iskustvo slično svim drugim duhovnim kampovima za mlade na moru da je zainteresiranost dosta velika, ali uvijek se nađe pokoji slobodan termin i u vremenu poslije prijava jer redovito netko otpadne ili odustane, ali morate pratiti njihove objave putem društvenih mreža.

Mi prirodi darujemo svoje vrijeme i sposobnosti, a priroda nama daruje svježinu i ljepotu onog iskonskog pravoga života

Kamp traje od 24. srpnja do 20. kolovoza – rekli smo – i kroz četiri tjedna mladi se izmjenjuju vikendima u dolascima i odlascima.

Uvijek su s njima svećenici, a vjerujemo da SKAC-ovci neće odbiti nikog novog tko im ponudi na takav način duhovno praćenje m-ljetskim mladima koji svoju katoličku vjeru žive-produbljuju i u takvim, najčešće, nezaboravnim trenucima uz samo more, plimu i oseku – svitanje i smiraj dana.

Na Mljetu se ozbiljno radi. Stvaraju mali ekološki raj u još uvijek dobrim dijelom zapuštenom masliniku od oko 20.000 četvornih metara tako da je M-ljetovanje ozbiljan projekt stvarnog suživota s prirodom.

Mi prirodi darujemo – poručuju organizatori – svoje vrijeme i sposobnosti, a priroda nama daruje svježinu i ljepotu onog iskonskog pravoga života.

Zainteresirane podsjećaju da im svakako napomene imaju li posebnu prehranu, pate li od kakve bolesti, jesu li alergični, skloni malaksalosti, sunčanici, pa i o umijeću (ne)plivanja.

Sudjelovanje se ne plaća, ali troškovi hrane, kroz taj tjedan dana, iznose oko četiristo kuna.

Svi termini započinju s programom u nedjelju popodne, tako da je potrebno doći na otok do 14 sati, a tri su mogućnosti: 1) preko Splita (najbrže i najjeftinije), 1) Pelješca (iz luke Prapratno) i 3) preko Dubrovnika.

Sve te važne informacije iz Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije detaljnije su razradili i dobro objasnili na svojim mrežnim stranicama.

Program završava ručkom u subotu, poručuju iz SKAC_DU, organizatora M-ljetovanja, a u nastavku možete pročitati također iskustvo, dojmove i impresije poetičnoga Mihovila Katića iz Geekatolik inicijative:

NAJBOLJI ODMOR JE UMOR… ILI KAKO SAM NAPRAVIO TISUĆE MEMOVA

Čudna smo bića.

Teško nam se odmoriti od vlastitih problema i pitanja, a katkada i od sebe samoga.

Neki odlaze na put oko svijeta kako bi pronašli sebe. No, kad tražiš sebe, jedino sebe i vlastitu sebičnost možeš pronaći.

M-ljetovanje nije potraga za sobom. Zapravo, tamo soba ni nema, spava se u šatoru.

M-ljetovanje nije potraga za sobom.

Tamo nema sobova, a ni jelena, ni medvjeda. Nema ni zmija. Doduše, ako u šatoru držiš slatko, moglo bi biti miševa. Nemoj držati slatko u šatoru.

M-ljetovanje nije potraga. Istovremeno, nije ni eskapizam.

To je mjesto gdje možeš pronaći druge koje nisi poznavao, ali i sebe kakvog ne poznaješ, i vidjeti vlastiti odraz na potpuno drukčiji način. Ne samo zato što je more najbistrije na svijetu.

M-ljetovanje nije potraga. To je zastajanje. Da bi te netko mogao pronaći, moraš stati. A Onaj koji te traži, njemu ne treba mobilni signal, kojeg tamo ionako baš i nema.

M-ljetovanje nije ono što misliš, i onkraj je domišljanja. To je iskustvo. Za koje ti ne mogu jamčiti posljedice. Koliko daš, toliko ćeš primiti.

M-ljetovanje nije rad, ali je rad njegov sastavni dio. Radiš da bi se povezao sa sobom i drugima. Da bi osjetio znoj, umor, vrućinu, žeđ, iskonsku glad. Da bi opet bio čovjek. Da bi mogao opet počinuti u jednostavnosti.

M-ljetovanje nije ni neko druženje niti susret, jer je samoća njegov sastavni dio. Opet, ne može ni bez drugih. Vjerojatno će te drugi iznenaditi. Nekad negativno, ali puno više pozitivno.

M-ljetovanje nije nešto na što se moraš prijaviti. Nije za svakoga. Ali ako si spreman prepustiti se ritmu prirode, okrijepiti duh i osjetiti slatki umor tijela, onda možda imaš dobitnu kombinaciju za godišnji umor.

Kako se prijaviti za ovaj umor? Klikni na Facebook stranicu M-ljetovanja.

I učini to što prije.

Mjesta nema za neodlučne.

P.S. zahvaljujući živopisnom krajoliku, i još živopisnijim ljudima, dobio sam mnogo templatea za memove. Ako budeš barem jednom sudionik ovog programa, dobit ćeš besplatno doživotno članstvo u mojoj grupi za memove s Mljetovanja i imati pristup tisućama memova na temu Mljetovanja koje sam dosad objavio. TISUĆE MEMOVA ČOVJEČE. Pa ti budi neodlučan!

Jesmo li spomenuli – more je jako blizu, kad si umoran baš i ne, te nije da mladi na Mljetu samo rade.

I plivaju. Ovdje je link za prijave. Požuri se.

M-ljetovanje /Foto: Dubrovačka biskupija)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja