Budi dio naše mreže

Kardinal Puljić u Međugorju: "Ako želite graditi budućnost, dopustite da vas Marija vodi k Isusu"

"Sve što tražite naći ćete kod Isusa. Marija će nas tamo povesti. Zato je ova poruka ovogodišnjeg susreta 'Dođite i vidjet ćete'. Ne vidjeti očima, nego došao sam vidjeti srcem. Došao sam vidjeti vjerom. Koga? Uskrsloga! Jedini On može dati odgovor na naša životna pitanja. Sva traženja, sva tehnika, sva umijeća, sve znanje… ne može dati ono što Isus daje: 'Mir vam svoj dajem'. Zato je prevažno da naučimo od Marije kako Božju Riječ slušati, čuti, prihvatiti, živjeti", istaknuo je kardinal Puljić tijekom propovijedi na misnom slavlju petog dana 31. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju,

/ hk

Središnje večernje misno slavlje petog dana 31. Međunarodnog molitvenog festivala mladih u Međugorju, u srijedu 5. kolovoza, predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Na početku misnoga slavlja kardinal Puljić je pozvao sve vjernike da na poseban način mole za Svetog Oca koji ih je “itekako zagrlio svojom očinskom ljubavlju, svojim pozdravom”, prenosi portal radiopostaje Mir Međugorje.

Kardinal Puljić je u propovijedi upitao: “Što je tebe dovelo na ovaj Mladifest u ovakvoj situaciji?” Rekao je potom kako bi sigurno neki odgovorili: “Pričali su mi ranijih godina da se na ovom Mladifestu susretne Boga i doživi se Božja blizina. Zato sam došao.”

Bože svugdje sam te tražio, a ti bio u meni, a ja izvan sebe!

“Vjerujem da mnogi od vas upravo to žele. Možda će ponetko reći: ‘Ma, prazan sam. Prazna mi je duša. Došao sam napuniti svoj akumulator životni da bih se mogao nositi s izazovom život’. Neki će možda reći: ‘Svačim sam se zatrpao pa sam izgubio samog sebe. Došao sam naći sebe, susresti sebe i u sebi Boga'”, rekao je kardinal Puljić, citirajući riječi sv. Augustina: “Bože svugdje sam te tražio, a ti bio u meni, a ja izvan sebe.”

Foto: Mir Međugorje

Naveo je kardinal Puljić i druge razloge zbog kojih se dolazi u Međugorju: ispovjediti se, pronaći mir u duši, prepoznati čovjeka kao svoga suputnika, saznati koliko smo se spremni žrtvovati… Neki će reći, rekao je kardinal Puljić, kako ih “ubi polovična vjera” pa su došli da ih Gospa povede k Isusu.

“Sve što tražite naći ćete kod Isusa. Marija će nas tamo povesti. Zato je ova poruka ovogodišnjeg susreta ‘Dođite i vidjet ćete’. Ne vidjeti očima, nego došao sam vidjeti srcem. Došao sam vidjeti vjerom. Koga? Uskrsloga! Jedini On može dati odgovor na naša životna pitanja. Sva traženja, sva tehnika, sva umijeća, sve znanje… ne može dati ono što Isus daje: ‘Mir vam svoj dajem’. Zato je prevažno da naučimo od Marije kako Božju Riječ slušati, čuti, prihvatiti, živjeti”, istaknuo je kardinal Puljić, rekavši mladima kako su “baštinili puno toga deformiranog u svom razvoju”.

Svojim duhom zagrlite Uskrsloga i ne bojte se života!

“Deformiranost je da treba živjeti da se ne pati. Nitko u životu nije uspio da se nije napatio. Križ je naš identitet i tu učimo. Ako su vas opteretili deformacijama, trkom za užitkom, za potrošnjom… da znate svojom pameću otkriti put, a to je Isus: ‘Ja sam Put Istina i Život’. Svojim srcem opredijelite se za taj život. Svojim duhom zagrlite Uskrsloga i ne bojati se života. Takvi su sposobni graditi budućnost. Kukavice nisu sposobni graditi budućnost nego ljudi koji su spremni za žrtvu, a to se uči u školi križa”, rekao je kardinal Puljić.

Foto: Mir Međugorje

“Zato, dragi mladi, ako želite graditi budućnost, dopustite da vas Marija vodi k Isusu. Da čujete Onu koju vam On upućuje. Dođi i vidi!. Dođi i vidi, ne očima ovozemaljskim, nego očima vjere. Dođi i vidi kad se vratiš kući neka i drugi vide da si Boga susreo, da si Isusa našao, da te Marija majka k Njemu vodi, neka drugi požele doživjeti kao što i vi doživljavate”, rekao je kardinal Puljić, dodajući kako se raduje da večeras može moliti, Gospin zagovor tražiti i kao pastir mlade ohrabriti i reći im: ‘Ne bojte se života!’

Neka vas na tom putu štiti Marija, Majka naša!

“Ovaj Mladifest koji se 31. put održava neka u vama ohrabri tu vjeru da mijenjate svijet jer ste se opredijelili za uskrsloga Krista. Neka vas štiti na tom putu Marija, Majka naša. Amen”, riječi su kojima je svoju propovijed posljednje večeri Mladifesta zaključio kardinal Puljić na oduševljenje nazočnih koji su ga ispratili dugim pljeskom, što znači da su čuli njegove riječi i njegove poruke te da će ih nastaviti živjeti.

Foto: Mir Međugorje

Prije molitvenog programa prikazan je film “Velim ti, ustani!” koji su pripremili članovi zajednice Cenacolo, a u koncelebraciji su bili apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota te još 61 svećenik.

Nakon mise održano je klanjanje i poslanje, a podsjećamo i kako su uz kardinala Puljića mise na ovom Mladifestu slavili i mons. Luigi Pezzuto, mons. Henryk Hoser, mons. Tomo Vukšić i fra Miljenko Šteko, dok su kateheze mladima održali mons. Hoser, fra Danko Perutina i fra Ljubo Kurtović.

Prikazana video-svjedočanstva bila su iz serijala ‘Fruits of Medjugorje’ (‘Plodovi Međugorja’), dok su jedan film pripremili članovi zajednice Cenacolo. Jutarnjom misom u pet sati, u četvrtak 6. kolovoza, na Križevcu završit će 31. Mladifest.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja