Budi dio naše mreže

Hodočasnički križ koji je darovao papa Ivan Pavao II. dolazi mladima u Lisabon

Tradicionalno se simboli Svjetskog dana mladih uručuju na Cvjetnu nedjelju, no ove je godine odgođeno na nedjelju Krista Kralja. Tako su 22. studenog idući domaćini susreta, mladi iz Lisabona, preuzeli hodočasnički križ koji je darovao papa Ivan Pavao II. 1984.

/ ps

Mladi iz Lisabona preuzeli su simbole Svjetskog dana mladih koji će se održati u kolovozu 2023., kako prenosi CNA i Vatican News. Hodočasnički križ svjetskog dana mladih i sliku Blažene Djevice Marije “Salus Populi Romani” – Spas rimskoga puka su im uručili mlad iz Paname, domaćini prošlog susreta, nakon mise u bazilici sv. Petra u Vatikanu 22. studenog.

“Ovo je važan korak u hodočašću koji nas vodi prema Lisabonu 2023.”, poručio je Papa Franjo. Također je najavio i premještaj biskupijskih proslava Svjetskog dana mladih – koje se održavaju u godinama između međunarodnoga susreta – sa Cvjetne nedjelje na nedjelju Krista Kralja, počevši od iduće godine.

Foto: Facebook/Svjetski dan mladih

 

 

 

 

Pripreme za međunarodni susret, koji je trebao biti 2021. no odgođen je zbog pandemije, polako počinju, a nedavno je objavljen i službeni logo koji među ostalom prikazuje i pobožnost Gospi Fatimskoj.

Nosite križ po cijelom svijetu kao znak Kristove ljubavi prema čovječanstvu

Hodočasnički križ bio je dar pape Ivana Pavla II., osnivača Svjetskog dana mladih, te već 36 godina prati mlade na brojnim susretima diljem svijeta. Kada ju je uručio 1984., tadašnji je Papa poručio mladima “Nosite križ po cijelom svijetu kao znak Kristove ljubavi prema čovječanstvu i svjedočite svima da se spasenje i otkupljenje može pronaći samo u Kristu, koji je umro i uskrsnuo od mrtvih”.

Slika Marije “Salus Populi Romani” kao simbol Svjetskog dana mladih dodan je pak nešto kasnije, 2003. Prema Vatican News, original ikone se nalazi u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a prema legendi ju je naslikao sveti Luka evanđelist.

Foto: Facebook/Svjetski dan mladih

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja