Budi dio naše mreže

Predstavljen logo za Svjetski dan mladih u Lisabonu 2023.!

Iako se možda čini još daleko, pripreme za SDM Lisabon 2023 su tiho, ali s uzbuđenjem krenule. Tako je 16. listopada, na dan izbora Karola Wojtyle za papu, predstavljen logo susreta. Saznajte kako je nastao!

/ ps

Na dan kada je osnivač Svjetskog dana mladih, Ivan Pavao II., izabran za papu, organizatori ovoga susreta predstavili su logo koji je izradila 24-godišnjakinja Beatriz Roque Antunes.

Inače je idući, 37. Svjetski dan mladih trebao biti održan u Lisabonu 2022., no zbog pandemije je prebačen na godinu iza toga. Prošlog je mjeseca Vatican News izvijestio kako su se portugalski biskupi sastali kako bi imenovali povjerenstvo koje će biti zaduženo za organizaciju susreta.

Logo prikazuje križ s profilom Blažene Djevice Marije te krunicu koja naglašava pobožnost portugalskog naroda Gospi Fatimskoj.

Kako navode organizatori, logo je nadahnut geslom susreta: “Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39) te portugalskim kulturnim i religioznim značajkama. Tako logo prikazuje križ s profilom Blažene Djevice Marije te krunicu koja naglašava pobožnost portugalskog naroda Gospi Fatimskoj. Dominantne su boje, naravno, boje portugalske zastave – crvena i zelena.

Mlada autorica Beatriz poručuje: “Kako geslo SDM Lisabon 2023. kaže, Marija nije pasivna, već odlučuje posjetiti svoju rođakinju. To je poziv nama mladima: nemojte stajati, stvarajte, izgrađujte svijet i nemojte popuštat sav posao drugima. Potrebni smo jedni drugima i svatko treba preuzeti odgovornost za ovaj svijet”.

Misa označava tek početak velikog poslanja mladih da u svojim državama svjedoče Radosnu vijest.

U razgovoru koji prenosi Rome Reports, Beatriz ističe kako put iscrtan na križu najbolje vizualno predočuje bit gesla. Taj put nema kraja, isto kao što Svjetski dan mladih ne završava krajem mise. Misa označava tek početak velikog poslanja mladih da u svojim državama svjedoče Radosnu vijest.

Dizajn koji je izradila Beatriz pobjedio je u konkurenciji od više stotinu sudionika iz 30 zemalja i 5 kontinenata. “Puno mi znači. Nije svaki dan da možeš predati svoje darove Crkvi”, rekla je autorica.

Logo SMD Lisabon 2023./Foto: lisabon2023.org

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja