Budi dio naše mreže

Mladi iz oratorija Dominik Savio Jarun i oratorija Kman za blagdan don Bosca, utemeljitelja salezijanaca i osnivača oratorija, došli su na ideju zajedničke suradnje te su snimili pjesmu koja narativno govori o životu sv. Ivana Bosca.

/ Ivana Markić

Oba oratorija su pastoralnog karaktera i u njima se aktivno djeluje i radi s mladima. Također, u oba oratorija prisutan je rad putem medija i sredstava društvenog komuniciranja. Oratorij Dominik Savio ima dvije pjesme “Otac mladih” i “Dva jarunska tjedna”, a oratorij Kman ima pjesmu pod nazivom “Pomoćnica”.  Nakon toga su došli na ideju da bi zajedno mogli napraviti dobru i veliku stvar za mlade, ali i za don Bosca, objasnili su u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Pjesma narativno govori o don Boscu, kao biografija don Bosca, na rep način budući da je to najaktualniji i najbliži format koji mladi vole, a sam spot rađen je u siječnju. “Spot je moderan i upravo putem tih modernih kadrova nastojali smo kao don Bosco učiniti da nas mladi vole, a ne da nas se boje. Kada kreneš činiti stvari koje mladi vole tada će i oni moći raditi stvari po prirodi koje manje vole”, istaknula je Jelena Franić u svom razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Nikola Renić/Foto: Tino Šego

Jelena Franić istaknula je da su to mladi iz salezijanskih oratorija koji na poseban način žive tu salezijansku duhovnost u pastoralnom radu s mladima. “Don Bosco je jako važna osoba u našem životu. On nam je inspiracija, ali na kraju krajeva otac i učitelj mladeži, koji je bio nit vodilja osobno i u mom životu. Kroz srednju školu došla sam u salezijanski oratorij, a sad sam četvrta godina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i još sam dio oratorija. Razvijala sam se postupno u tom don Boscovom oratoriju i osjećam ga sveprisutnim u mome životu i nekako imam potrebu u tom formatu slaviti i taj njegov lik i djelo oratorija, koji je toliko pomogao meni, a isto tako čini dobra i drugoj djeci”, rekla je Jelena Franić, studentica komunikologije i dugogodišnja animatorica.

Jelena Franić i Bernardic Curić/Foto: Tino Šego

Luka Klein ispričao nam je kako je došlo do zajedničkog stvaranja ove pjesme. “S obzirom da smo prošle godine objavili odvojeno dvije pjesme, pala nam je ideja na pamet da za don Bosca ove godine udružimo snage i napravimo nešto veće i jače, da pokažemo zajedništvo u zdravom rivalstvu sjevera i juga i mladima poručimo tko je jedina vodilja nama salezijancima u Splitu i u Zagrebu”, rekao je.
Govoreći o don Boscu istaknuo je: “Osobno, jer sam uz njega odrastao i za sve što sam postigao kao kršćanski mladić mogu jednim velikim dijelom biti zahvalan njemu i mnogim salezijancima koji djeluju u njegovom redu. Lik i djelo Ivana Bosca bio mi je velika inspiracija od prvog trenutka kada sam ga u upoznao u oratoriju još kao dijete”.
Lik i djelo Ivana Bosca bio mi je velika inspiracija od prvog trenutka kada sam ga u upoznao u oratoriju još kao dijete.
Luka je kazao da ga je kod don Bosca ponajviše dirnula predanost Bogu i veliko uzdanje u Blaženu Djevicu Mariju.  “Gdje odustajanje od puta koji je Bog zamislio za njega nije dolazilo u nikakvo pitanje premda je bio kušan i osuđivan sa svih strana, i od tadašnjeg dijela klera i od svijeta van crkve”, istaknuo je.

Luka Klein/Foto: Tino Šego

Posebno je naglasio kako je zajedništvo bitno i da je upravo ova pjesma ta koja progovara o važnosti zajedništva “Bitno je jer kroz zajedništvo potičemo jedni druge na rast i ustrajnost. Onda i kada ne ide uvijek je poželjno imat nekoga tko će stat iza tebe i pomoć te vratit na put uspjeha i ostvarenja. Isus je važnost zajedništva jednostavno objasnio rečenicom: ‘Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će i kuća će na kuću pasti.”. Mislim da je samo ta rečenica dovoljna za odgovor na ovo pitanje, a provincija i oratoriji jedno su kraljevstvo‘, rekao je Luka Klein.
Dali su nam isto ono što je don Bosco prije 150 godina dao svojim mladima – mjesto gdje ne dangubimo, ljude koje ne zaboravljamo, zajedništvo u Isusu koje imamo i sakramente koje rado primamo…a sve to uz igru, pjesmu i radost.
Na pitanje što su njima dali kroz sve ove godine salezijanci Luka je odgovorio: “Dali su nam isto ono što je don Bosco prije 150 godina dao svojim mladima – mjesto gdje ne dangubimo, ljude koje ne zaboravljamo, zajedništvo u Isusu koje imamo i sakramente koje rado primamo…a sve to uz igru, pjesmu i radost”.
Govoreći o don Boscu Marin Grgatović je kazao da mu je on veliki uzor u životu, te dodao:” Znamo da nas Bog uči pravednom i poštenom životu, ali čovjekovom umu Bog je nekad distanciran i neshvatljiv pa mu je potreban primjer osobe koja će mu biti uzor. U mom životu to je sveti Ivan Bosco. Na prvu su me očarale njegove sposobnosti neosuđujućeg pristupa drugim ljudima, a ponajviše mladima i njegov neumoran duh. U zadnje vrijeme shvaćam, što je danas tipičnom čovjeku jako daleko, da je on dao cijelo svoje vrijeme i energiju za druge, točnije da spasi što više mladih. Prateći njegove korake mislim da ću se puno manje izgubit na putu”.
Prateći njegove korake mislim da ću se puno manje izgubit na putu.

Marin Grgatović/Foto: Tino Šego

Bernardica Curić otkrila nam je što njoj znači ova pjesma. “Naša Jelena je došla na ideju za pjesmu i pokrenula cijelu ovu priču te spojila nas jarunčane s predobrom ekipom s Kmana. Sama činjenica da su se dva oratorija sastala i počela nešto radit je stvarno prekrasno. Jedno novo iskustvo koje je za mene bilo zbilja posebno jer se osjećala ta radost nas mladih o kojoj je Bosco govorio. Mislim da je ovo pravi primjer kako u kratkom vremenu može nastati nešto jako veliko i posebno kad se radi zajedno te da će ostali mladi osjetiti to zajedništvo koje je prisutno u svakom oratoriju neovisno o godinama i interesima svakog pojedinca”.
Pokušali smo spojiti moderan zvuk sa Boscovim životom i odgojem.
“Ova pjesma predstavlja puno više od samog nabrajanja riječi. Ona je moderan način približavanja jednog od najvažnijih svetaca u povijesti Katoličke Crkve mladima. Pokušali smo spojiti moderan zvuk sa Boscovim životom i odgojem. A mladi će odlučiti jesmo li u tome uspjeli. Cijeli projekt bi bio nemoguć bez Božje providnosti i pomoći koja nas je cijelim ovim putem pratila”, rekao je Tino Šego.

Luka Klein, Nikola Renić, MArin Grgatović, Bernardica Curić i Jelena Franić/Foto:Tino Šego

Na koncu Jelena Franić je rekla: “Kao što je ukrao dječacima srce prije 200 godina, ukrao je srca mladih koji su napravili ovu pjesmu. Isto tako i dalje oduševljava brojne druge mlade u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sigurno će u budućnosti biti više ovakvih suradnji i pjesama, a do tada pratite nas putem društvenih mreža.”
Kao što je ukrao dječacima srce prije 200 godina, ukrao je srca mladih koji su napravili ovu pjesmu.
“Lajkajte, sherajte, repajte, samo nemojte griješiti!” – Don Bosco, stoji u opisu videa na YouTube kanalu Jarun x Kamn.
Cijeli video pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja