Budi dio naše mreže

Unatoč kiši tisuće mladih odlučilo je hoditi Kristovim stopama i slijediti njegov križ.

/ im

Gospićko – senjska biskupija

Prvi puta u dvadeset i četiri godine postojanja Gospićko-senjske biskupije, održan je Biskupijski križni put mladih. U subotu, 9. ožujka, mladi iz cijele Biskupije, njih dvjestotinjak, okupilo su se u dvorištu Biskupskog ordinarijata u Gospiću. Predvođeni dijacezanskim upraviteljem mons. Richardom Pavlićem, krenuli su prema katedrali

Navještenja BDM, gdje su započeli molitvu Križnog puta. Križni put “Uz križ Isusov stajala je Majka Njegova”, napisale su karmelićanke iz samostanaPresvetog Srca Isusova u Gospiću. Križ kojeg su naizmjenično nosili mladi svih župa Gospićko-senjske biskupije, izradio je i darovao gospodin Ante Samaržija iz Krasna.

Mladi su hodali na relaciji od dvadesestak kilometara, a pratili su ih policajci iz Policijske postaje Gospić. Red i sigurnost na cesti osiguravali su  i volonteri, dok su razglas nosili  hrabri mladići kojima ni kiša nije zasmetala.  Prolazeći ulicama grada Gospića i drugih mjesta na
relaciji Križnog puta, mještani su mlade pozdravljali i pratili ih molitvom. Iako pokisli, mladi su ustrajno molili i radosno završili Križni put ondje gdje su ga i započeli, u katedrali.

Na samom kraju, druženje su nastavili u Pastoralnom centru na Ličkom Osiku. Nakana ovog Križnog puta bila je  uspjeh organizacije Susret hrvatske katoličke mladeži koji se ove godine po 12. puta održava u gradu Gospiću.

Požeška biskupija

Ovogodišnji jubilejski 25. Križni put mladih Požeške biskupije, organiziran u subotu, 8. ožujka 2024. odvijao se od župe Velika do požeške Katedrale. Budući da je papa Franjo proglasio ovu godinu u pripravi za jubilej 2025. Godinom molitve, geslo Križnog puta preuzeto je iz Korizmene poruke biskupa Antuna Škvorčevića „Bez prestanka molite“.

Urešeni bedževima s navedenim geslom i opremljeni molitvenim knjižicama 1600 mladih molitveno je prolazilo kroz mjesta u nekoliko župa požeškoga kraja da bi svečano unijeli veliki biskupijski križ mladih u Katedralu i pred njim sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Antun s tridesetak svećenika koji su bili u pratnji mladih.

Biskup Antun Škvorčević poručio je sudionicima Križnog puta neka ne dopuste da u njihovu životu vlada sebičnost, nego poniznost, plemenitost, dobrota i ljubav, jer se po tim duhovnim neizmjernim vrijednostima događa najsnažnije oblikovanje njihova mladenačkog bića. Još im je poručio da su oni nositelji hrvatske istinske budućnosti po svom opredjeljenju da žive evanđeoske vrijednosti po služenju Isusove Crkve. Izrazio je radost što su danas među njima i bogoslovi i kolegijaši, koji su krenuli putem svećeništva, jer je u njima počela cvasti ljepota Božjeg poziva da se opredijele za duhovno zvanje.

Potaknuo ih je neka mole za njih, da ne posustanu na tom putu, nego budu ljudi koji će živjeti po Isusovu modelu i drugima pomagati da i oni pronađu smisao u takvom opredjeljenju.

Zahvalio im je što računaju s Bogom, što poštuju jedni druge, što se zauzimaju za evanđeoske vrijednosti u svojim obiteljima, župama, školama i u javnom životu, te na taj način doprinose da život u našoj Hrvatskoj bude lijep po onome što Bog u njima i po njima ostvaruje. Sve ih je povjerio Isusovoj Majci i sv. Tereziji Avilskoj, zaštitnici Katedrale da ih prate svojim zagovorom i pomognu im da se nikad ne udalje od Boga i ne izgube na svom duhovnom putu, nego mu i uz najveću žrtvu uvijek ostanu vjerni.

Srijemska biskupija

U Biskupijskom svetištu Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu održana zajednička korizmena pobožnost mladih Srijemske biskupije.

Oko 150 mladih iz župa Srijemske biskupije, zajedno sa svojim župnicima, sudjelovalo je na šestom biskupijskom križnom putu mladih. Pridružila se i grupa mladih iz Novog Sada (Subotička biskupija) s kapelanom župe Preslavnog Imena Marijina, vlč. Nebojšom Stipićem, te mladi iz Beograda (Beogradska nadbiskupija).

Mladići iz 14 župa su volontirali ponijeti križ od postaje do postaje po Tekijskoj Kalvariji, a razmatranja na svakoj postaji čitali su mladi također iz različitih župa. Liturgijsko pjevanje, kao i sekvencu Stala plačuć po strofama između postaja animirao je zbor mladih predvođen s. Cecilijom Tomkić.

Po svršetku križnog puta uslijedilo je slavlje sv. mise, koju je predvodio srijemski biskup Fabijan, te u propovjedi ohrabrio mlade na međusobno zajedništvo i osjetljivost za poteškoće jedni drugih. “Patnje su sastavni dio naših života”, rekao je, “i moramo biti osjetljivi na patnju bližnjega, ali i paziti da joj ne damo previše važnosti, jer ona nije svrha samoj sebi”.

Buje

Treći po redu Križni put mladih Parenzana, održan je u subotu 09.03. u Bujama. Zbog lošeg vremena, organizatori, Udruga Otvoreno Srce i Župa sv. Servula iz Buja, odlučili su da se križni put održi u župnoj crkvi sv. Servula, no zadržali su isti planirani raspored, uz molitvena razmatranja svake postaje i pjesmu te su se mladi izmjenjivali noseći križ.

Prvi put je Križni put Parenzana održan 2022. godine pred Cvjetnicu. Već tada je privukao interes većeg broj građana, posebice mladih te su vjernici izrazili veliku želju da se ovaj križni put počne održavati svake godine i da to postane tradicija. Sama ideja o organizaciji križnog puta došla je od mladih iz Udruge Otvoreno Srce koji već godinama organiziraju i odlaze na razne susrete mladih i htjeli su u svojoj sredini slično iskustvo molitve i evangelizacije pružiti mladima, ali i svim drugim građanima. U tome je bila važna i podrška Župe sv. Servula iz Buja, župnika don Marcina Madeja koji im je pomogao i usmjerio u realizaciji te su zajedničkim snagama, uz Božju pomoć, pokrenuli održavanje križnog puta mladih.

Križni put i misno slavlje ove je godine predvodio mladomisnik, p. Vinko Vuković iz Sv. Petra u Šumi, uz župnika don Marcina Madeja i kapelana don Rafaela Villergasa, dok je don Drago Petrović ispovijedao.

Predvoditelj misnoga slavlja je u prigodnoj homiliji ohrabrio nazočne neka ustraju unatoč svim napastima na koje nailaze u najvažnijem nastojanju, a to je upoznati Isusa Krista, spoznati da je On Ljubav, a ne Bog koji kažnjava. „On vjeruje da će svatko od nas povjerovati i da ćemo se svi spasiti.“ P. Vinko je iznio nekoliko primjera ozdravljenja u svojoj obitelji i među prijateljima, naglasivši da „Bog ozdravlja kako bi mi povjerovali u Njega“. Potaknuo je nazočne da se ne zadržavaju samo na osjećaju i traženju „čudesa“ i fascinantnih doživljaja, već neka traže Boga „koji hoće da ga ljubiš, koji hoće da ga upoznaš, jer puno te je platio, svojom krvlju, i sve ti je dao, samo zato da te  uvede u nebo. Jer, kao što znate, za nebo smo stvoreni.“

Program je upotpunjen i euharistijskim klanjanjem što je privuklo vjernike iz cijele Istre, a animirali su ga pjevanjem i sviranjem mladi iz Udruge Otvoreno Srce.

Velika Gorica

Razmatranje Isusove muke od osude na smrt do smrti na križu dio je pobožnosti Križnog puta, a upravo pobožnost Muke Gospodnje su danas uz scenski prikaz u našem gradu predvodili krizmanici župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

Križni put kojem su se uz mlade pridružili i drugi župljani, od onih najmanjih do najstarijih otpočeo je u dvorištu Pastoralnog centra Nazaret u 16 sati, kroz Park Plemenite opčine turopoljske, pa Trgom kralja Tomislava do Parka Josipa Frkina i natrag do župne crkve.

Sudionici su bili ustrajni i strpljivi u molitvi unatoč tomu što ih je na pola puta “sustigla” i kiša. Na ovaj način mladi su posebno obilježili ovo korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo.

Krizmanici su utjelovili biblijske likove koji se spominju u Križnom putu, čitali razmatranja uz postaje Križnog puta i sudjelovali u molitvi i prigodnoj pjesmi, a sve su budno pratili njihovi vjeroučitelji i župnik kapelan vlč.Antonio Kovačić. Djelić atmosfere donosimo u našoj fotogaleriji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja