Budi dio naše mreže

U organizaciji Hrvatske salezijanske provincije i Salesiane, knjiga „Salezijanski izvori: Don Bosco i njegovo djelo“ Salezijanskog povijesnog instituta predstavljena je 21. ožujka u dvorani don Petra Šimića pri crkvi „Sveta Mati Slobode“ u Zagrebu.

/ Ivana Markić

Knjigu su predstavili pedagoginja Snježana Mališa, psiholog i psihoterapeut vlč. Josip Bošnjaković, povjesničar vlč. Daniel Patafta i don Mihovil Kurkut, a na početku se okupljenima obratio i don Tihomir Štualo. A program je pjesmom obogatio i župni zbor mladih “Davidias”.

Na početku predstavljanja knjige “Salezijanski izvori” okupljenima se obratio još uvijek aktualni provincijal Hrvatske provincije don Tihomir Šutalo koji je naglasio da pred sobom imamo zbirku odabranih tekstova takozvanih Salezijanskih izvora. “To je temeljna knjiga za upoznavanje don Bosca i njegova djela, salezijanske karizme i svih utjelovljenja onoga što je don Bosco onda živio, ondašnje društvene i crkvene prilike. Ovdje su sabrana don Boscova dijela u tri područja. Možemo sagledati don Boscov povijesni kontekst i to je jako važan dio, a druga dva su još važnija. Jedan izrazito važan dio govori o don Boscovoj odgojnoj metodi, njegovom odgoju, tu je srce don Boscove pedagogije i ovdje je srce salezijanske duhovnosti koja je vrlo duboka i vrlo zahtjevna koja često ostaje na površini, ali ovdje možemo vidjeti o kakvoj dubini duhovnosti i duhovnog života radi, od svega onoga što je živio i radio”, istaknuo je.

To je temeljna knjiga za upoznavanje don Bosca i njegova djela, salezijanske karizme i svih utjelovljenja onoga što je don Bosco onda živio, ondašnje društvene i crkvene prilike.

Don Tihomir Šutalo je otkrio kako je došlo do ovog djela i naglasio kako je 26. opći sabor njihove družbe 2008. godine gotovo naredio tadašnjem vrhovnom poglavaru, da pokrene prijevod i izdavanje zbirke glavnih salezijanskih izvora, jer nakon 150 godina družba želi krenuti ponovno od don Bosca od originalnog i živog njegovog djela.

“Nakon 200 godina od njegova života teško bi bilo don Bosca interpretirati danas, osobito razumjeti pomalo njegove intuicije, prvenstveno odgojne pa i one evangelizacijske ako ne bismo stvarno i zaronili u izvore u kojima on direktno govori on sam, koje je zapravo on sam. Ova knjiga zbog svoje izvornosti i bogatstva može biti cijeloj našoj salezijanskoj obitelji bliski i dragi priručnik, kao i svim promicateljima našeg salezijanskog djela, ali može biti i krasan priručnik za osobno razmatranje i molitvu. Ovo nije samo za čitanje nego može biti i jedan molitvenik. I tako postati jedno štivo koje nas može obogatiti na raznim područjima”, poručio je don Šutalo.

Vrijeme u kojem je živio i djelovao don Bosco bilo je slično vremenu u kojem mi živimo. Stoga, ne trebamo ni mi danas očajavati nego inspirirati se radom don Bosca i tako odgovoriti na izazove vremena

Povjesničar vlč. Daniel Patafta govorio je o povijesnom kontekstu u kojem je živio don Bosco i izazovima s kojima se tad suočavao. Istaknuo je da se don Bosco prvi susreće s teškim povijesnim prilikama. “Vrijeme u kojem je živio i djelovao don Bosco bilo je slično vremenu u kojem mi živimo. Stoga, ne trebamo ni mi danas očajavati nego inspirirati se radom don Bosca i tako odgovoriti na izazove vremena”, dodao je.

Pedagoginja Snježana Mališa iznijela je nekoliko snažnih razloga zašto bi netko čitao knjigu od 1380 stranica. Budući da je magistrirala i doktorirala na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu iskusila je čar salezijanskog odgojnog sustava za kojeg kaže da ju je fascinirao.

Pri tom je dodala da je metoda odgoja srcem uvijek iskustvo. Navela je kako su don Boscu vjera i razum stupovi odgojnog sustava.

Potom je iznijela neke dijelove knjige koji su je duboko zainteresirali i poručila da od don Bosca po pitanju metoda odgoja imamo puno toga za naučiti.

Psiholog i psihoterapeut vlč. Josip Bošnjaković predstavio je treći dio knjige. Iskazao je zahvalnost što je mogao osam godina provesti na Salesiani.

Na početku je naglasio kako će u svojem predstavljanju trećeg dijela knjige iznijet samo neke od riba iz tog velikog mora salezijanskih riba.

Istaknuo je da mu je dragocjeno bilo čitati kako don Bosco govori o paklu i raju i pri tome se dotaknuo posebno govora o dvjema zamkama kojima đavao nastoji udaljiti mlade od krjeposti. “Prva je da u njihovu misao ubaci kako služiti Gospodinu znači provoditi tužan život daleko od svake zabave i zadovoljstva. To nije istina dragi mladi Ja vas želim poučiti metodi kršćanskog života u kojoj ćete istodobno biti i radosni i zadovoljni. Pokazat ću vam prave radosti, prava zadovoljstva, tako da ćete moći sa svetim prorokom Davidom reći: ‘Služimo Gospodinu u veselju‘”, misli su don Bosca koje je pročitao vlč. Bošnjaković.

Don Bosco je prvo radio, a onda pisao.

Zanimljivo je da je prva glava posvećena mladima i daje im konkretne smjernice za duhovni život.

“Don Bosco je prvo radio, a onda pisao. Malene stvari počinju negdje daleko i onda rađaju”, dodao je.

A svima je preporučio da pročitaju don Boscov san o dijamantima.

Glavni urednik Salesiane i voditelj oratorija u Rijeci don Mihovil Kurkut naglasio je da bi bio veliki gubitak ne imati tekstove našeg utemeljitelja na hrvatskom jeziku.

“Ovo je velik izvor od kojeg treba početi. Biti odgojitelji je pitanje života! Don Bosco je za nas pravilo života. Ova zbirka je prigoda da se vratimo na izvore. Ne da bismo ostali u tom vremenu nego vratiti se izvornoj karizmi kako biti među mladima i odgovoriti na njihove potrebe”, rekao je don Mihovil.

Važno je da smo mi prisutni s djecom. Ako si ti prisutan djeca neće griješiti jer kad si ti tu i oni su tu.

Dotaknuo se i važnosti prisutnosti među mladima i rekao: “Prisutnost je salezijanski sakrament. Važno je da smo mi prisutni s djecom. Ako si ti prisutan djeca neće griješiti jer kad si ti tu i oni su tu”.

“Zanimljivo je da nam don Bosco sebe ovdje otkriva i kao duhovnika i to kroz duhovno vodstvo Dominiku Saviju”, dodao je don Mihovil Kurkut naglasivši da je ovo neka vrsta don Boscove autobiografije.

Ostaje nam samo na kraju potaknuti vas sve na čitanje knjige “Salezijanski izvori: don Bosco i njegovo djelo”, a knjigu možete nabaviti ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja