Budi dio naše mreže

Izlasci su ponekad teški. Sastoje se od toga da se stalno izlažete, pokušavate shvatiti jeste li previše izbirljivi nakon nekoliko spojeva, niste sigurni napreduje li veza dobro i općenito možete osjetiti strah od obveze. Za navigaciju kroz proces upoznavanja, može biti od pomoći započeti s boljim razumijevanjem tih pitanja kroz optiku vjere.

/ dz

Izlasci su ponekad teški. Sastoje se od toga da se stalno izlažete, pokušavate shvatiti jeste li previše izbirljivi nakon nekoliko spojeva, niste sigurni napreduje li veza dobro i općenito možete osjetiti strah od obveze. Za navigaciju kroz proces upoznavanja, može biti od pomoći započeti s boljim razumijevanjem tih pitanja kroz optiku vjere. Time ćete razviti bolji način pristupa sceni upoznavanja i neke konkretne načine procjene kvalitete vaše veze. Također ćete znati na što trebate obratiti pozornost kada razmišljate o prekidu, piše Simply Catholic.

Upoznavanje je razlikovanje

Odvojite trenutak da se prisjetite zašto radite cijelu ovu stvar s spojevima. Izlasci su nešto značajnije od načina za spajanje i neobavezne veze. Izlasci se prvenstveno odnose na razlučivanje Božje volje u vašem životu, a ne na maksimiziranje užitka. Plodovi dobrih spojeva su učenje kako voljeti drugu osobu i rasti u vlastitom osobnom razvoju. Svakim odnosom bolje razumijemo Božji plan za naše živote.

Mladi će reći da je razlučivanje tajanstveno i nezgodno, uglavnom zato što često zaboravljamo da je razlučivanje Božje volje praktičan, koliko i duhovni poduhvat. Svaki aspekt našeg života Bog može koristiti za naš osobni rast u svetosti. Kako upravljamo strahom i iščekivanjem izlaska s nekom novom osobom, kako razvijamo čednost kada postoji kemija i privlačnost i kako rastemo uzimajući u obzir potrebe druge osobe, sve su to načini na koje Bog može oblikovati našu svetost. U tu svrhu postoje tri ključa za pristupanje upoznavanju kao procesu razlučivanja: molitva, razmišljanje i djelovanje.

Molitva

Molitva u spoju ne znači da se obvezujete moliti devetnicu i očekujete da ćete slučajno pronaći svog budućeg supružnika u kafiću. Umjesto toga, to je molitva kao sredstvo za dijalog i iznošenje vaših iskustava pred Gospodina. Molite prije izlazaka. Molite za ono što ste doživjeli tijekom njih. Molite o svojoj privlačnosti i želji za osobom s kojom izlazite. Bog želi sve te stvari srediti u našim srcima, a molitva je primarni način na koji se to može dogoditi.

Molitva pred Gospom/Foto: Dareios Photography

Molitva u spoju također znači moliti i s osobom s kojom izlazite. Na početku je dobro utvrditi da je zajednička vjera važan aspekt odnosa. To ne znači da svaki spoj treba završiti u kapelici klanjanjem, već samo da ste vas dvoje spremni unijeti Boga u vezu i dopustiti mu da vodi odnos od samog početka. To također ne znači da samo zato što molite sve treba biti u redu. Zajednička vjera je temeljni element u odnosu, ali ne i jedina važna kvaliteta.

Odraz

Dobro je razmisliti o vlastitim iskustvima u vezi. Što nam se svidjelo ili nije svidjelo na prvih nekoliko spojeva? Postoji li veza? Poštuju li se moje granice? To su stvari o kojima bi bilo korisno pisati dnevnik (ne nužno svaki dan, ali svakako povremeno).

Također, potrebni su nam ljudi od povjerenja u našim životima s kojima bismo mogli razgovarati kako bismo sve izbacili iz glave. To bi trebao biti način da shvatite svoje iskustvo. Ovakve vrste razgovora mogu nam pomoći da odgovorimo na vrlo važna pitanja o našim motivacijama i strahovima: Jeste li pretjerano kritični prema tom izlasku? Jeste li se osjećali ugodno u njegovoj/njezinoj prisutnosti? Je li razgovor bio lak? Što se dogodilo zadnji put kad ste proživjeli slično iskustvo? Opet, sve je to dio praktičnog načina razlučivanja.

Akcija

Sada kada ste molili i razmišljali, slobodniji ste djelovati i donositi odluke koje podržavaju gdje vas Bog vodi u braku. Na primjer, možda ste naučili da izlasci sa suradnicima čine stvari neugodnima u uredu. Ako je tako, nemojte izlaziti sa suradnicima. U redu je imati tu granicu. Bog djeluje unutar takvih iskustava i granica. Bavite se onim što naučite o sebi i vidite kako će vas Bog voditi.

Ispravni spojevi će vas natjerati da rastete. To će vam pomoći da vidite kako se Božji plan odvija u vašem životu. Kroz njega ćete razviti vrline hrabrosti, čednosti i ljubavi, koje su sve potrebne za brak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja