Budi dio naše mreže

17. listopada u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan albuma. U tu svrhu donosimo vam priču o jednom vrlo zanimljivom albumu iz 1927. godine.

/ Slavko Nedić

Hrvatska glazbeno-duhovna diskografija je, iako će to na prvi pogled zvučati nevjerojatno jedna od najstarijih diskografija u Europi. Naime jedna je od prvih snimljenih gramofonskih ploča je ona koju u prosincu 1927. snimila tvrtka Edison Bell Penkala (EBP).

Nastala je iz suradnje tada već u svijetu u veliko poznate diskografske kuće Edison Bell iz Londona i zagrebačke tvornice olovaka Penkala. Riječ o javnom snimanju božićnih pjesama iz Zagrebačke katedrale. Bilo je to treće javno snimanje na daljinu u svijetu, a održano je u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava.

Tom su prilikom snimljene pjesme “Narodi nam se kralj nebeski” i “Tebe Boga hvalimo”. A da bi se pjesme dočarale u što boljem svjetlu Penkala je reklamom u Jutarnjem listu od 4. prosinca 1927. pod sloganom “Vaš glas u gramofonu!”, pozivao Zagrepčane da dođu na gramofonsko snimanje na daljinu odnosno snimanje uživo božićnih pjesma.

Božić u Zagrebu

Odazvalo se oko 2000 ljudi te je oformljen veličanstveni zbor kojeg su činili: članovi bogoslovskog pjevačkog društva “Vijenac”, Koralisti katedrale, muški zbor zagrebačke opere te članovi mnogih zagrebačkim zborova. Zbor je na orguljama pratio maestro Franjo Dugan. Samo snimanje održano je u nedjelju 4. prosinca 1927. godine u 16 sati u improviziranom studiju koji se nalazio u dvorani “Istra” odakle je zvuk telefonskim kablom dolazio iz katedralu gdje se nalazio zbor.

Tri tjedna kasnije, dakle pred sam Božić objavljena je gramofonska ploča „1927.  “Božić” kataloške oznake Z1229 na čijoj je A strani bila pjesma Narodi nam se kralj nebeski, a na B Tebe Boga hvalimo. Ploča je imala promjer 25 cm a izrađena je na šeleku jer u to vrijeme vinil još nije korišten za izradu ploča.

Božić

 

Za slijedeći Božić snimljeno je još 7 novih božićnih skladbi: “Radujte se narodi”, “Dvorani neba”, “O Betleme”, “Tiha noć”, “Oj pastiri vjerni čuvari”, “Svim na zemlji” i “Veselje ti navješćujem”.

Nakladnička kuća “Kršćanska sadašnjost” objavila je 1987. godine reizdanje ovih snimki pod nazivom “Edison Bell-Penkala – Božić u Zagrebu 1927. – Prvo tonsko snimanje u katedrali”. Na albumu, koji je objavljen samo u formatu audio kasete nalazi se snimke deset božićnih pjesama: “U se vrime godišća”, “Radujte se narodi”, “Dvorani neba”, “O Betleme”, “Oj pastiri vjerni čuvari”, “Tiha noć”, “Svim na zemlji”, “Veselje ti navješćujem” te prve načinjene snimke, “Narodi nam se” i “Tebe Boga hvalimo”.

Božić u Zagrebu

Isto izdanje pod imenom “Božić 1927.” ponovno samo u formatu audio kasete objavio i Jugoton 1990. godine, 5 a tri godine kasnije u ediciji “Glazbeni spomenar” isti album pod istim nazivom objavio je i Croatia Records u LP formatu. Ovu kao i mnoge druge ploče na 78 okretaja nastale početkom 20 stoljeća digitalizirala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu i mogu se poslušati na njihovoj Internet stranici Zvuci prošlosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja