Budi dio naše mreže

Osječki park Sakuntalin publika je izabrala za najljepši hrvatski park na natječaju Izbor Najljepših parkova u Hrvatskoj u organizaciji portala gradonačelnik.hr koji je ranije već provodio slične projekte.

/ Marijana Daničić

Riječ je o novom projektu portala Gradonačelnik.hr koji je nastao na temelju ranijih projekata istoimenog portala pod nazivom Najljepši advent i Najljepši vrtić. Izbor najljepšeg hrvatskog parka pod nazivom Izbor Najljepših parkova u Hrvatskoj provodio se na Facebook stranici portala gdje su bile objavljene fotografije svih parkova-natjecatelja. Glasanje je trajalo do 6. srpnja, a glasalo se lajkom na objavu parka (brojila su se i priznavali samo lajkovi na objavu sa fotografijama parka na FB stranici portala gradonačelnik.hr, a ne i na podijeljenim objavama).

Za titulu najljepšeg parka natjecalo se ukupno 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine, a nekoliko parkovima bogatih gradova prijavilo je više svojih kandidata. Karlovac i Slavonski Brod imali su, tako, po tri svoja parka u izboru – za titulu najljepšeg borili su se karlovački parkovi Arboretum, Vrbanićev perivoj i Velika promenada, te Park prekinuto djetinjstvo, Park u Tvrđavi i Bord Game Park iz Slavonskog Broda. Po dva parka prijavili su se, nadalje, Grad Donji Miholjac i Virovitica. Donji Miholjac prijavio je svoje Park Matice Hrvatske i Perivoj Prandau i Mailath, a Virovitica Gradski park i Franjevački park.

Pobjedu odnio osječki park Sakuntalin

U kategoriji izbora FB publike pobijedio je osječki park Sakuntalin, a najljepši park prema izboru žirija je Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom. U kategoriji općina, na prvom se mjestu našla Općina Goričan, a drugoplasirana je Općina Ernestinovo.

Osječki park Sakuntalin osvojio je u tjedan dana, koliko je trajao izbor 5.154 lajka FB publike na FB stranici portala, a ukupno ga je – na svim objavama – lajkalo 11.348 ljudi. Osim po broju lajkova, obožavatelji Sakuntalin parka odnijeli su uvjerljivu pobjedu i u angažmanu – slike su podijelili 727 puta zahvaljujući čemu ih je vidjelo preko 100 tisuća ljudi. Gradska uprava na čelu s Ivanom Radićem odlučila je, pak, za ovaj fantastičan rezultat nagraditi i one koji su među najzaslužnijima – radnici UNIKOM-a koji održavaju osječke parkove dobit će stimulaciju za srpanj.

Sakuntalin park u Osijeku / Foto: Facebook

park Sakuntalin u Osijeku / Foto: Facebook

park Sakuntalin u Osijeku / Foto: Facebook

Top 10 parkova prema odabiru FB publike

U top 10 najljepših hrvatskih parkova još su Središnji gradski park u Bjelovaru s 2.719 lajkova na stranici portala i 4.467 na svim objavama, potom slijede sva tri parka koje je nominirao Grad Karlovac – Velika promenada (2.009 lajkova na stranici i 3.503 ukupno na svim objavama), Arboretum (1.486 lajkova na stranici i 2.138 ukupno) te Vrbanićev perivoj (1.360 lajkova na stranici i 1.727 ukupno). Na 8. mjestu je Park u Tvrđavi iz Slavonskog Broda s osvojenih 1.318 lajkova na stranici i 2.563 na svim objavama, 9. je valpovački Barokni perivoj (1.238 lajkova na stranici i 2.722 ukupno), a 10. Veliki park-Perivoj Pejačević iz Našica (1.123 lajka na stranici i 1.652 ukupno).

park Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom koji je osvojio 1. mjesto prema izboru žirija / Foto: Facebook

park Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom koji je osvojio 1. mjesto prema izboru žirija / Foto: Facebook

park Perivoj dvorca Erdody u Jastrebarskom koji je osvojio 1. mjesto prema izboru žirija / Foto: Facebook

Top 10 najljepših hrvatskih parkova

1. Sakuntalin park Osijek

2. Park na Trgu bana Šokčevića Vinkovci

3. Gradski park Virovitica

4. Središnji gradski park Bjelovar

5. Velika promenada, Karlovac

6. Arboretum, Karlovac

7. Vrbanićev perivoj, Karlovac

8. Park u Tvrđavi, Slavonski Brod

9. Barokni perivoj, Valpovo

10.Veliki park-Perivoj Pejačević, Našice

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja