Budi dio naše mreže

Operna predstava Muzičke akademije u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Bernu "Sestra Angelica i druge sestre" oda je i zahvala redovništvu. Projekt je nadahnut romanom "Što stane između dva kofera" Veronike Peters. U njemu spisateljica opisuje svoja iskustva dugogodišnjeg života u samostanu: kako je s dva kofera osobnih stvari u njega ušla, tako je s ta ista dva kofera dvadeset i dvije godine kasnije iz njega izašla. Predstavu možete pogledati uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije 11., 12. i 13. veljače.

/ kv

Operna predstava Muzičke Akademije u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem u Bernu “Sestra Angelica i druge sestre” odgovara i na pitanje tko su uopće redovnici, žive li drugačije i zašto?

Pokušavajući odgovoriti na ova pitanja sestra karmelićanka Božica Britvec u programskoj knjižici između ostaloga je napisala:

“To su osobe koje su u jednom trenutku, možda kroz veo vjere i čežnje, susrele Božji pogled i okusile slobodu u njezinom najpunijem smislu. Zato čitav život žele provesti slobodne, te čine obvezujuće odluke – zavjete! Žele biti slobodne od želje za posjedovanjem materijalnih stvari, lažnog užitka koji daje vlast i moć i zato se obvezuju odlukom ne posjedovati ništa. Zavjetuju siromaštvo. Žele biti slobodne od svake vezanosti na druge osobe, žudnje da posjeduju i čežnje da pripadaju drugom biću. Tako pripadaju Bogu i u bratskoj slobodi su darovane svim ljudima. Obvezuju se odlukom živjeti čista srca i zavjetuju čistoću. Žele biti slobodni od vlastitog ega, svih briga i blokada koje od njega dolaze. Obvezuju se slušati Boga, i to ne samo u svom srcu već i podlažući svoju volju ljudima sebi jednakima, koje postavlja Crkva. Tu odluku nazivaju zavjet poslušnosti. Redovnici su svjedoci da postoji vječnost i raj. Redovnici su prijatelji Božji i na njihovu molbu Bog još više otvara nebo i spušta darove vječnosti – Ljubav – na zemlju.”

Foto: Muzička akademija

Isusovac p. Mijo Nikić donosi dubok psihološki pogled na redovništvo danas govoreći o biti redovničkog života, a to je nasljedovanje Isusa Krista.

“Da bi osoba mogla tako živjeti od nje se traži općeljudska zrelost, jaka vjera i autentična nesebična ljubav. Općeljudska ili integralna zrelost uključuje u sebi zrelost na sljedećim razinama osobnosti: tjelesnoj, psihološkoj, društvenoj i duhovnoj”, ističe p. Mijo Nikić te u zaključku nadodaje:

“Redovnički život nije izlet u Emaus. To je samo jedan dan u godini. Redovnički život je borba na život i smrt. Tko odlučno krene za Kristom ne smije se više okretati natrag, inače nije prikladan za to. Redovnički život je život predanja čitave osobe Bogu. To je nasljedovanje Isusa Krista u čistoći srca, poniznosti života i siromaštvu duha. Nije lako tako živjeti. Nije takav način života poziv za sve, nego samo za odabrane. Nije on rezerviran za mudre ovoga svijeta, nego za lude ovoga svijeta. Nije to život za labilne kukavice i razne tvrdoglave tipove. To je život za psihološki zrele osobe koje se smiju kockati, čak što više, koje su spremne igrati na jednu kartu, koji su spremni izgubiti sve pa i vlastiti život da postignu ono jedno jedino potrebno ljudskom srcu – puninu života, odnosno život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.”

Pasticcio-opera sastavljena je od glazbe skladatelja različitih stilskih razdoblja (Puccini, Poulenc, Mozart, Barber, Klose, Hindemith, Hildegard von Bingen, Caplet, Tarbuk, Ravel) te priređena za 9 svirača, 20 ženskih glasova i dirigenta.

umjetničko vodstvo: MLADEN TARBUK
redatelj: MATTHIAS BEHRENDS, Umjetnička akademija Bern (Švicarska)
kostimi: Barbara Repe
U suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti, Akademijom likovnih umjetnosti te Fakultetom strojarstva i brodogradnje.

Predstavu “Sestra Angelica i druge sestre” večeras možete pratiti uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja