Budi dio naše mreže

Biografija koja otkriva duboku i neraskidivu vezu jednog od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i Hrvatske bit će predstavljena u četvrtak, u podne u Muzeju Mimara u Zagrebu. Knjiga Sveti Jeronim Dalmatinac, u nakladi Splitsko-dalmatinske županije, uz poznate trenutke iz života sveca, otkriva i one manje poznate detalje kao i usku vezu sa našim narodom i prostorima. Autor knjige je Slobodan Prosperov Novak, a uz njega na predstavljanju će govoriti i biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac.

/ mp

Knjiga osim što pruža detaljan životopis sveca ujedno analizira događaje iz prošlosti, tumači povijesne teze i legende te donosi jednostavne odgovore na kompleksna pitanja o ulozi svetca u formiranju hrvatskog naroda pa čak i same glagoljice. Doprinos i značaj sv. Jeronima za razvoj europske civilizacije i poimanje kršćanstva je neizmjeran. Jedan je od četiri velika zapadna crkvena oca, uz svete Ambrozija, Augustina i Grgura Velikog. Nedvojbeno je jedan od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i svakako se ubraja među velikane kršćanske kulture i europske civilizacije. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najznačajnijih svjetskih velikana rođenih na našim prostorima, a sada će sve zanimljivosti iz njegova života biti pregledno sažete u ovoj zanimljivoj biografiji.

Iduće godine obilježit će se 1600 godina od smrti velikog sveca, crkvenog naučitelja, pisca, prevoditelja Svetog pisma na latinski jezik, zaštitnika arheologa, bibličara, knjižničara, arhivista i prevoditelja. Godina 2020. bit će godina sv. Jeronima, odnedavno i nebeskog zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije. Naime, uz zalaganje župana Bobana, ubuduće će se 30. rujna osim kao dan sv. Jeronima slaviti i kao dan županije. 

Ulaz na promociju je slobodan za sve zainteresirane, a očekuje se dolazak velikog broja ljudi iz društvenog, političkog, kulturnog i duhovnog života Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja