Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sveti-jeronim

Sveti Jeronim

Crkveni otac i prevoditelj Svetoga pisma na latinski.

Kip svetog Jeronima otkriven u Jeruzalemu

Kip Svetoga Jeronima otkriven u subotu, 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion dar je puka puka Splitsko-dalmatinske županije, a predstavlja znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu.

Nova prigodna poštanska marka povodom 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u srijedu, 27. svibnja, novu prigodnu poštansku marku „1600. obljetnica smrti svetog Jeronima“. Motiv prikazan na poštanskoj marki je sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi svetog Marka Evanđelista u Korčuli.

O povezanosti svetog Jeronima Dalmatinca i Hrvatske

Biografija koja otkriva duboku i neraskidivu vezu jednog od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva i Hrvatske bit će predstavljena u četvrtak, u podne u Muzeju Mimara u Zagrebu. Knjiga Sveti Jeronim Dalmatinac, u nakladi Splitsko-dalmatinske županije, uz poznate trenutke iz života sveca, otkriva i one manje poznate detalje kao i usku vezu sa našim narodom i prostorima. Autor knjige je Slobodan Prosperov Novak, a uz njega na predstavljanju će govoriti i biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i dugogodišnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac.

Sveti Jeronim

Crkveni naučitelj, pisac i prevoditelj Svetog pisma na latinski jezik. Poznata je njegova molitva: „Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac!“.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja