Budi dio naše mreže

Kip Svetoga Jeronima otkriven u subotu, 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion dar je puka puka Splitsko-dalmatinske županije, a predstavlja znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu.

/ md

Župan Blaženko Boban, mons. Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su u subotu 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban je istaknuo kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. „Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je
rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu”, izjavio je župan.

Kip svetog Jeronima / Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečano euharistijsko slavlje, naglasio je da je ovo povijesni dan za budućnost. „Veliki je ovo dan za Splitsko- makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi”, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. „Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja”, rekao je Jerković.

Kip svetog Jeronima / Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik kazao je da je kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. „Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak”, izjavio je Glavnik.

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu  dr. sc. Dragan Ljutić i hrvatska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja