Budi dio naše mreže

Jedinstvena izložba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

Izložba "Upoznaj moje pismo. Jedan svijet s mnoštvom pisama – pogled u zajedničku kulturu" otvorena je u srijedu, 23. listopada u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Cilj projekta jest upoznati učenike i širu javnost sa što više pisama i različitih kultura svijeta te tako doprinijeti suživotu i boljoj budućnosti.

/ kv

U životu mnoge stvari podrazumijevamo, smatramo da ih poznajemo oduvijek, a onda se na trenutak prisjetimo da je naše znanje naučeno, nešto što smo usvojili gledajući u druge i učeći u školi. Stoga smo željeli nešto više reći o kulturi pisane riječi, onome što smo naslijedili kao dio kulturno-povijesnog identiteta, umjetničkoj ljepoti napisanog i izgledu samog pisanja, stoji na mrežnim stranicama Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

Na tu ideju došli su profesori Škole prije nešto više od osam mjeseci kad su pokrenuli projekt pod nazivom “Upoznaj moje pismo. Jedan svijet s mnoštvom pisama – pogled u zajedničku kulturu” na čelu s dr. sc. fra Zvonkom Benkovićem. U željeli da približe staro pismo bosančicu učenicima Franjevačke klasične gimnazije i djeci koja dolaze na Franjevačku ljetnu školu najprije su izradili plakat bosančice na osnovu izdvojenih majuskula (velikih tiskanih slova) iz djela Nauk krstjanski za narod slovinski fra Matije Divkovića iz 1611. godine. U tu pustolovinu upustili su se zajedno s Ivanom i Rasimom Ibrović iz Sarajeva, koji su dizajnirali plakat i pomogli u samom izboru slova i umjetničkom oblikovanju plakata. Potom su početkom ožujka 2019. godine uputili pismo namjere svim veleposlanicima i konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini u kojem stoji:

„Naša zemlja ima dva službena pisma, ćirilicu i latinicu, i nekoliko povijesnih pismama od kojih je jedno i dobilo ime po njoj, a to je bosančica. Kako smo jedina klasična gimnazija u BiH, naši učenici svakodnevno dolaze u dodir s klasičnim pismima i kulturama koje su temelj europske i svjetske civilizacije. Na tom tragu, odlučili smo proširiti i napuniti našu riznicu znanja te upoznati i druga svjetska pisma. Cilj projekta jest upoznati učenike i širu javnost sa što više pisama i različitih kultura svijeta te tako doprinijeti suživotu i boljoj budućnosti. Prvi dio projekta sastoji se od prikupljanja materijala, drugi dio realizacija izložbe pisama u našoj Gimnaziji te priređivanje i objavljivanje prigodnoga kataloga. Za to nam je potrebna Vaša mala pomoć. Molimo Vas da nam pošaljete plakat Vašega alfabeta ili više njih, ako ih imate, jednu knjigu koja je obilježila Vaše djetinjstvo te jednu riječ na Vašem jeziku.“

Na upit je odgovorilo je 36 veleposlanstava i 5 predstavništva Europske unije. Njihove alfabete, knjige i odabrane riječi predstavljeni su na samoj izložbi.

Foto: Franjevačka klasična gimnazija u Visokom

Jedan od glavnih razloga postavljanja izložbe bila je želja da se posjetitelji osvrnu oko sebe i uplove u Rijeku slova. Rijeka slova naziv je podne slike koju su učenici i profesori FKG-a posljednji mjesec dana oslikavali na asfaltu ispred Škole. Na tu ideju došao je naš profesor fra Zvonko Benković, koji ju je isplanirao i na koncu realizirao zajedno sa slikarom Damirom Saračem. Na zadanom prostoru, koji je u obliku slova T – Tau, najprije je ucrtan naziv škole na latinici, potom su upisivana slova bosančice i na koncu su došle ilustracije. Podni mural je šaren i veseo, pun znakova, simbola i slova koji su na jedinstven način oplemenili prilaz školi i postali najveći podni mural u Bosni i Hercegovini na nešto više od 720 m2.

Foto: Franjevačka klasična gimnazija u Visokom

Foto: Franjevačka klasična gimnazija u Visokom

Foto:  Franjevačka klasična gimnazija u Visokom

Izložbu je otvorio ravnatelj FKG-a fra Josip Mrnjavac, koji se zahvalio profesorima Ani Tomas, Dajani Ćosić i fra Zvonki Benkoviću što su bili odvažni i upustili se u ovako velik pothvat zajedno s gospodinom Damirom Saračem koji je osmislio i s učenicima i profesorima naslikao mural ispred škole.

Foto:  Franjevačka klasična gimnazija u Visokom

Svi koji žele posjetiti ovu nesvakidašnju izložbu to mogu učiniti do 10. studenog 2019. godine, a ukoliko ju žele pozvati u svoj grad ili školu, neka se jave Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Najveći mural u Bosni i Hercegovini iz dron perspektive:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja