Budi dio naše mreže

Nakon duge i teške bolesti noćas je u Zagrebu u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" u 69. godini preminuo kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar Čedo Antolić koji je u svojoj pedeset godišnjoj karijeri skladao više od 120 pjesama, objavio devet albuma te osvojio brojne nagrade na Uskrs festu i tri Porina. Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskog katoličkog radija.

/ Slavko Nedić

Čedo Antolić je na svojom pedesetogodišnjem glazbeno-duhovnom putu skladao više od 120 skladbi. Puno njih je ostavilo traga ne samo na duhovnoj sceni nego puno više u srcima onih koji su ih slušali te uz njih molili, radovali se. Naš urednik glazbenog programa Slavko Nedić odabrao je neke od njih:

Nakon svega (2004.), Čedo Antolić

Zasigurno najpoznatija, a i najizvođenija skladba Čede Antolića. Pjesma je naslovna skladba istoimenog dvostrukog albuma objavljenog 2012. godine a prvi put izvedena na Uskrs festu 2004.

 

Jutro (2004.), Čedo Antolić feat Petra Antolić

Legendarna skladba istoimenog albuma iz 2004. Posebnost ove skladbe čini krasan duet Čede i njegove kćeri Petre. Inače, pjesma je na Uskrs festu 2000. osvojila treće mjesto stručnog žirija.

 

Izvor (2003.)

Za mnoge pjesma koja je ulijevala nadu i davala snage u teškim trenutcima: „Ti si nam izvor, svjetlo u noći i kap i luč“.

 

Tama, Ne ovo nije tama (1987.)

Još jedna od pobjedničkih skladbi s Uskrs festa. Čedo ju je izveo na Uskrs festu 1987. sa svojom grupom Kyrios i osvojio prvo mjesto. Objavljena je na albumu “Stvaranje 1988 – 1997.”.

 

Svjetionik (2008.), Željka Marinović

Čedo je za Željku Marinović napisao puno skladbi. Teško je izabrati najbolji jer sve su najbolje. Ipak, skrećemo pozornost na pjesmu “Svjetionik” koja je naslovna skladba istoimenog albuma iz 2008. koji je slijedeće godine osvojio Porina za najbolji album duhovne glazbe.

 

Blues po domaćem (2016.), Čedo i Matija Antolić

Bonus track, pjesma koja nije duhovnog karaktera, ali je puna duše. “Blues po domaću” je naslovna skladba istoimenog albuma u kojoj su Čedo glasom i gitarom te Matija usnom harmonikom dočarali delta blues na zagorski način.

 

Note pjesama možete pronaći na Facebook stranici Moje note.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja