Budi dio naše mreže

FOTO Pogledajte kako izgledaju predivni Vatikanski vrtovi

Hrast iz Asiza koji je papa Franjo posadio kao vidljivi znak cjelovite ekologije novi je dodatak predivnim Vatikanskim vrtovima koji datiraju još iz srednjovjekovnih vremena, a u 16. stoljeću im je Donato Bramante podario renesansni dizajn koji je danas nadopunjen mnogim skulpturama uglavnom posvećenim Djevici Mariji.

/ Andrea Tomurad

Hrast iz Asiza koji je papa Franjo posadio u zajedništvu s pripadnicima autohtonog stanovništva Amazonije kao vidljivi znak cjelovite ekologije novi je dodatak predivnim Vatikanskim vrtovima.

Papa je također Biskupsku sinodu o Amazoniji, koja će započeti 6. listopada u Vatikanu, posvetio svetom Franji Asiškom. Taj hrast crnike posađen je u srcu Crkve, a zemlja u koju je posađen dolazi iz različitih prostora i predstavlja različite kulture. Najviše je, naravno, bilo zemlje iz Amazonije predstavljajući sve one umrle boreći se da zaštite amazonsko područje.

Papa Franjo, kardinal Cláudio Hummes i članovi autohtonog stanovništva Amazonije / Foto: REUTERS / Yara Nardi

Papa Franjo i članovi autohtonog stanovništva Amazonije / Foto: REUTERS / Yara Nardi

Osim najnovijeg dodatka, Vatikanske vrtove uljepšava mnogo živopisno cvijeće i biljke te značajno maslinovo drvo, poklon vlade Izraela. Prostiru se na otprilike 23 hektara, a osim biljaka u vrtovima se nalaze i razne srednjovjekovne utvrde, zgrade i spomenici iz 9. stoljeća.

Današnji Vatikanski vrtovi posjeduju također brojne fontane, skulpture i umjetne špilje, uglavnom posvećene Djevici Mariji i drugim svecima.

Povijest Vatikanskih vrtova

Vatikanski vrtovi datiraju iz srednjovjekovnih vremena kada su se voćnjaci i vinogradi prostirali sjeverno od Papinske apostolske palače. Papa Nikola III. 1279. preselio je svoju rezidenciju iz Lateranske palače u Vatikan, zatvorivši ovo područje zidinama te stvorivši voćnjak, livadu i vrt.

Početkom 16. stoljeća, za vrijeme papinstva Julija II., izvršeno je preuređenje krajolika i prema originalnom dizajnu Donata Bramantea, jednog od najboljih talijanskih ahitekata i slikara renesansnog vremena, podijeljeno je u tri nova dvorišta: Cortile del Belvedere, dvorište knjižnice i Cortile della Pigna s renesansnim pejzažnim dizajnom.

Pravokutni labirint, također u renesansnom stilu, izrađen je od gmrlja i malenih stabala šimširovine te je uokviren borovom šumom i libanonskim cedrom.

Zaštitnice Vatikanskih vrtova

Pobožna tradicija tvrdi da su temelji Vatikanskih vrtova posipani svetom zemljom koju je carica sveta Helena donijela s brda Kalvarije kako bi simbolično objedinila krv Isusa Krista s prolivenom krvi tisuće ranih kršćana umrlih za vrijeme progona cara Nerona Cezara Augusta.

Papa Pio XI. odredio je svetu Tereziju iz Lisieuxa, nadimka Isusov cvjetić i Mali cvijet, službenom zaštitnicom Vrtova 17. svibnja 1927., naslovivši je “Svetom čuvaricom Vrtova”, a iste godine unutar Vrtova je izgrađena i kapelica posvećena njoj.

Vatikanski vrtovi, špilja posvećena Djevici Mariji / Foto: Romewise

Vatikanski vrtovi / Foto: Romewise

Vatikanski vrtovi / Foto: Romewise

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja