Budi dio naše mreže

U središtu Zagreba otvorena je nova knjižara - Citadela libri teatrologinje i kazališne kritičarke Sanje Nikčević koja je pokrenula i istoimenu izdavačku kuću koja objavljuje samo ona djela što afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti.

/ Katarina Varenica

Otvorenje bilo koje knjižare u današnje vrijeme vrijedno je svake pozornosti, a otvorenje knjižare u kojoj možete pronaći samo dobro, lijepo i sveto u umjetnosti podvig je vrijedan divljenja. Upravo u takav podvig upustila se profesorica u miru, teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević koja je već ranije, zajedno sa sinom Oliverom, pokrenula istoimenu izdavačku kuću Citadela libri. Pod istim nazivom, u samom središtu grada, u ulici Račkoga, u 30 kvadrata ugodnoga prostora možete pronaći izdanja kojima je zajednička afirmacija temeljnih ljudskih vrijednosti, za koje Nikčević kaže da su bačene u bunar i u potpunosti potisnute iz kanona.

Ovdje će se moći disati drugačije

Sanja i Oliver Nikčević

“Baveći se 40 godina kazalištem i dramom, predajući povijest drame i kazališta, čitajući sve te drame koje su izbačene iz kanona, shvatila sam da to nije istina, odnosno da nije kvaliteta poruka sama za sebe, nego da je kvaliteta negdje drugdje. Postoje kvalitetna djela koja šalju poruku da svijet ima smisla, da postoji dobro i zlo, da čovjek ima slobodu izbora i da ako izabere krivo, može iz toga izaći. To je kršćanska poruka. Misija ove knjižarice i istoimene izdavačke kuće jest upravo pokazati da takva djela postoje, da su dobra, kvalitetna i vrijedna objavljivanja”, ističe Nikčević i nadodaje da će sve to potkrijepiti i teorijskim djelima koja to dokazuju.

Misija ove knjižarice jest pokazati da postoje dobra i kvalitetna djela vrijedna objavljivanja

“I teorija koja je to prije govorila također je izbačena iz kanona i o njoj se ne govori, nju se ne objavljuje i ona je na neki način izbrisana. Ovaj prostor bit će oaza u koju će se moći doći i izraziti svoju želju za lijepim, dobrim i svetim kao i izraziti svoju potrebu za kazalištem koje afirmira temeljne vrijednosti društva, o kazalištu koje i kada govori o teškim stvarima afirmira smisao svijeta. Ovdje će se moći disati drugačije”, poručuje Sanja Nikčević.

Knjižara Citadela libri

Upravo na tom tragu na pandemijskim uvjetima prilagođenom otvorenju predstavljena je i knjiga profesorice Nikčević Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti.

“Suvremeni kanon danas je toliko uzak, toliko je isključiv da do izražaja dolazi samo poruka koja govori da svijet nema smisla ili da je svijet mjesto nekog crnila bez ikakvog svjetla. I samo ta poruka se smatra vrijednom. Sve drugo je izbačeno iz kanona kao nevrijedno, kao minorno, kao propaganda. U ovoj knjizi se argumentirano dokazuje da: vladajući europski umjetnički kanon nije oduvijek i nije najbolje što imamo, kriteriji ulaska u kanon nisu imanentni nego su direktna posljedica slijeđenja vladajućeg svjetonazora i njegove hijerarhije vrijednosti, kanon se nameće i danas vrlo jasnim zahtjevima tema i poruka, slijeđenje suvremenog kanona dovelo je umjetnost u slijepu ulicu”, zaključila je Nikčević.

Suvremeni kanon danas je toliko uzak, toliko je isključiv da do izražaja dolazi samo poruka koja govori da svijet nema smisla ili da je svijet mjesto nekog crnila bez ikakvog svjetla

Želite li u umjetnosti, napose u kazalištu, pronaći dobro, lijepo i sveto – pravo mjesto je knjižara i izdavačka kuća Citadela libri u središtu Zagreba koja svojim izdanjima i svojim postojanjem pokazuje da to uistinu postoji i ono što je još važnije da mi na to dobro lijepo i sveto imamo pravo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja