Budi dio naše mreže

Sedmo hodočašće Hrvata iz Irske u nacionalno marijansko svetište Knock organizirano je u subotu, 8. lipnja. Sudjelovali su brojni Hrvati s cijelog otoka, uključujući one iz Dublina, Corka, Waterforda, Letterkennya i drugih.

/ mdj

Hodočasnici su pristizali u Knock iz različitih dijelova Irske, vlastitim, ali i organiziranim prijevozom, ujedinjeni u svojoj vjeri i želji za duhovnom obnovom. Srdačni pozdravi, osmijesi i brojna poznata lica već na početku stvarali su osjećaj zajedništva i pripadnosti. Među hodočasnicima bilo je onih koji su prvi put kročili na ovo sveto tlo, ali i onih koji u Knock dolaze redovito, donosi portal dijaspora.

Dolaskom u Knock, okupili smo se na početku Križnog puta, duboko uronjeni u molitvu i razmatranje muke Isusa Krista, ali i sve ono što je Njim prolazila njegova majka Marija. Bila je to prilika za promišljanje i duhovno produbljivanje našeg odnosa s Gospodinom.

FOTO: Martina Valinčić i Tomislav Špelac/ Sedmo hodočašće Hrvata u Knock

Nakon križnog puta imali smo priliku za svetu ispovijed na hrvatskom, ali i engleskom jeziku. Nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju za sakrament pomirenja, omogućujući vjernicima da se na najljepši mogući način pripreme za svetu misu. Vrhunac hodočašća bila je misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, gdje se na vanjskom zidu 21. kolovoza 1879. dogodilo ukazanje.

Mnoštvo vjernika ispunilo je svetište, zajednički slaveći euharistiju i zahvaljujući Gospodinu na svim milostima. Tijekom mise čula se hrvatska pjesma i molitva, koja je odjekivala svetištem i stvarala osjećaj domovine u srcima prisutnih. Misu je predvodio fra Miron Sikirić, voditelj misije, kojem je ovo bio i prvi posjet Knocku. U svojoj propovijedi istaknuo je važnost zajedništva i potaknuo vjernike da ustraju u svojoj vjeri unatoč izazovima života u inozemstvu, ali i naglašavajući važnost hodočašća kao puta duhovne obnove i jačanja vjere utječući se upravo blaženoj Djevici Mariji.

FOTO: Martina Valinčić i Tomislav Špelac/ Sedmo hodočašće Hrvata u Knock

Na kraju je fra Miron dodao: “Čuda rijetko izazivaju vjeru, ali vjera uvijek izaziva čuda.” I upravo uronjeni u te misli molili smo za svoje obitelji, za mir u svijetu i svoje osobne nakane. Svetu misu animirao je zbor mladih koji je vodio Mario Breskovac, a na kraju pjesmu zahvale izveli su najmlađi članovi misije.

“Hodočašće smo priveli kraju zajedničkom fotografijom koja simbolizira jedinstvo i povezanost hrvatske zajednice u Irskoj, bez obzira koliko bili udaljeni jedni od drugih ili pak od svojih domova. Vjerujemo da će upravo ta fotografija ostati trajni podsjetnik na ovaj poseban dan”, poručili su iz HKM Dublin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja