Budi dio naše mreže

Ključna riječ: irska

U Irskoj broj katolika pao za 10%

Katolicizam, najraširenija vjeroispovijest u Irskoj, doživjela je pad u posljednjih šest godina. Još 2016. bilo je 3 696 644 (79%) onih koji su se izjasnili kao katolici u 2016. U 2022. taj broj iznosio je 3 515 861 (69%), dakle, smanjenje od oko 181 000 vjernika. U istom vremenskom okviru, broj onih koji tvrde da nemaju religiju, odnosno "nijednika", porastao je gotovo dvostruko sa 451.941 na 736.210 to jest, povećaao se za oko 284.000.

SV. PATRIK Zbog vatre koju je zapalio, cijela se Irska obratila

Zaštitnik Irske sveti Patrik protagonist je mnogih irskih narodnih priča i običaja. Legenda kaže da je koristio djetelinu s tri lista kako bi vjernicima objasnio otajstvo Presvetoga Trojstva, dok druga pak legenda tvrdi kako je iz Irske istjerao sve zmije. Pročitajte kako je uz pomoć vatre cijeli narod obratio k Evanđelju Isusa Krista.

U irskim katoličkim domovima nije bilo namjernih ubojstava ili zanemarivanja djece

U nekoliko nedavnih TV intervjua, glavna promotorica skandala, Catherine Corless, ponavljala je svoju tvrdnju da su djeca u tim ustanovama umirala od gladi. Međutim, nakon punih sedam godina istrage, Komisija je utvrdila da ni u jednoj od ovih ustanova nijedno dijete nije umrlo od gladi. Štoviše, Komisija, osnovana kao izravan rezultat Corlessinih tvrdnji, nije pronašla dokaze koji bi potkrijepili njezine druge tvrdnje.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja