Budi dio naše mreže

Koprivnički band "Ogenj" 2020. godine objavio je singl "Duša", koji je kasnije objavljen i na albumu "Si kak jen". Cijeli album pohvalila je i struka te slušatelji. Ali u "Ognju" sada imaju i jedan "problem".

/ hjb

Najpoznatiji po svom unikatnom spoju folka, rocka i punka, Ogenj su pjesmom “Duša” zaplovili vodama baladnog folk rocka okarakteriziranog nježnijim melodijama.

U pjesmi se glazbeno ističu violina koja stvara temu i plače uz tekst, dok finalni dekrešendo obilježava usna harmonika, a sam kraj pjesme rezerviran je za trubu.

“Tu trubu možemo shvatiti kao posmrtnu trubu ili kao trubu koja nam daje za razmišljanje o čemu je pjesma. Singl je nabijen emocijama i sama ta glazba prati tekst”, poručuje tekstopisac i vokal benda Tomislav Mihac Kovačic.

Iako se radi o emocionalno nabijenoj pjesmi, koja ne juri poput drugih pjesama s albuma, “Duša” ima sve esencijalne elemente koji su dio ‘glazbene artiljerije benda’. Koprivnički folk rockeri ovom pjesmom nisu htjeli samo pobuditi emocije, već i prenijeti poruku.

Pro life angažiranost je ovdje na vrhuncu, puna bolne istine nezaštićenih.

“Tematski je pjesma naslonjena na one najnježnije, ranjive, bez prava glasa, dječicu stvorenu iz ljubavi koja rastu pod majčinim srcem od prvog dana. Pro life angažiranost je ovdje na vrhuncu, puna bolne istine nezaštićenih”, poručuje Tomo.

Tekst i glazbu potpisuje Tomislav Mihac Kovačic, aranžman je djelo cijeloga benda, a pjesmu je producirao Ante Prgin-Surka. Za video je zaslužan Marko Gogić.

Zabrana zbog pro-life stavova

A ovih se dana pojavila vijest da jedan zagrebački klub, inače poznat po promociji alternativne glazbe i financiran javnim novcem, bendu Ogenj ne dopušta već dogovoren nastup uoči nastupa velikana keltskog punka The Rumjacks, ističući kako se “bend Ogenj – čiji pjevač javno, pa i u samim pjesmama, zagovara zabranu abortusa – nikako ne uklapa u programsku logiku i misiju Kluba. Zadnjih godina je već i u široj javnosti jasno da to nije bezazlen pogled na svijet, nego ozbiljna prijetnja zdravlju i životima žena.” (?!)

A evo i teksta “problematične” pjesme:

Tekst pjesme “Duša” / Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja